Hyppää sisältöön

Lionel Messiltä harvinainen teko ennen ”kirouksen” rikkonutta historiallista maalia – argentiinalaismedia antoi sapiskaa turhasta kärsimyksestä

Lionel Messi rikkoi tuhannen ottelun rajan ammattilaisurallaan ja johdatti Argentiinan 2–1-voittoon MM-neljännesvälierässä. Kisojen ”tuhkimotarinaksi” noussut Australia teki ottelusta kutkuttavan.

Lionel Messi tekee 1–0-maalin Australiaa vastaan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Vihdoinkin – ajatellaan ainakin Argentiinassa. Lionel Messi teki lauantai-iltana uransa ensimmäisen maalin MM-kisojen pudotuspelivaiheessa.

Australia-neljännesvälierää hehkutettiin etukäteen myös siksi, että se oli Messille tuhannes ammattilaisuran matsi. Niissä Messi on iskenyt käsittämättömät 789 maalia ja jakanut 338 maalisyöttöä.

Australia kesti 34 minuuttia, kunnes Messi sijoitti pallon vasemman jalan sisäterällään takakulmaan – tämä on nähty ennenkin.

The Athleticin mukaan (siirryt toiseen palveluun) tunnelma Al Rayyanin stadionilla oli lattea, kunnes Messin osuma sekoitti argentiinalaiskatsojat ja sai stadionin suorastaan tärisemään.

Lionel Messi sijoitti 1–0-maalin Australian puolustuksen keskeltä. Kuva: Getty Images

Ennen maalia Messiltä nähtiin harvinainen suoritus. Argentiinan harhasyötön jälkeen hän prässäsi pitkään Australian vasenta laitapakkia Aziz Behichia. Messi työnsi Behichin ulos sivurajasta ja sai aussipelaajan tulistumaankin.

– Oli se erittäin harvinaista. Totta kai Messi tekee tilanneprässejä, jos jotain tapahtuu aivan hänen vieressään, mutta tosi usein hän jää ulos puolustustilanteista, allekirjoittaa asiantuntija Jonne Kunnas.

Tilastotkin osoittavat, että Messin osallistuminen joukkueen puolustuspelitekoihin on vähentynyt vuosi vuodelta.

Kierroksilla käynyt Behick rikkoi hölmösti Papu Gomezia ja Argentiina sai vapaapotkun. Australia selvitti Messin keskityksen, mutta pallo palautui laitaan. Messi syötti Alexis Mac Allisterille. Samalla Messi jatkoi liikettään, jolloin kaksi prässäämään tullutta, liikaa palloa katsonutta Australian pelaajaa jäivät ulos tilanteesta.

Mac Allister syötti erikoistilanteeseen nousseelle topparille Nicolas Otamendille, jonka tiputuksesta Messi sijoitti pallon häkkiin.

Alla olevalta videolta voit katsoa, miten Messi sai ensin Behichin hermostumaan ja viimeisteli 1–0-osuman. Maali myös jutun pääkuvana olevalla videolla.

Lionel Messi taisteli pallon takaisin joukkueelleen ja iski pian tästä 1–0-maalin.

Tuhannesta ottelustaan Messi on pelannut 778 FC Barcelonassa, 53 PSG:ssä ja 169 maajoukkueessa. Argentiinassa ja erilaisissa tilastopalveluissa tehtiin jälleen ahkerasti vertailua Messin ja edesmenneen Diego Maradonan välillä.

Sekin nousi esille, että Cristiano Ronaldolla pudotuspelimaali on tekemättä. Hän on pelannut kuusi ottelua MM-kisojen jatkopeleissä.

Messi on Argentiinan eniten maaotteluita pelannut pelaaja ja eniten maaleja, 94, tehnyt.

35-vuotias Messi ohitti kahdeksan kertaa MM-kisoissa maalanneen Maradonan. Edellä listalla on kymmenen MM-maalia tehnyt Gabriel Batistuta.

Argentiinalaisista Messi on pelannut MM-kisoissa eniten otteluita, 24. Maradona pelasi 21 MM-ottelua. Ammattilaispelien määrässä argentiinalaisista Messiä edellä on 1 102 ottelun puolustajalegenda Javier Zanetti, jonka ura kesti 40-vuotiaaksi.

Australia tekikin lopusta jännärin

Argentiina meni 2–0-johtoon, kun kellossa oli 57 minuuttia. Julian Alvarez sai viimeistellä Australian maalivahdin Mathew Ryanin pallonmenetyksestä.

– Ryanin pitäisi havainnoida paremmin ennen tuota suoritusta. Ykkösellä pallo pois, vaati Ylen studiossa asiantuntija, Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva.

Argentiinan oli helppo viedä prässinsä loppuun, kun Australian pelaajat eivät täyttäneet tyhjiä tiloja. Ottelussa nähtiin kuitenkin myös sitä, että Argentiinan prässi on melko helppo avata.

Argentiinan Julian Alvarez otti pallon ja teki 2–0-maalin.

Australia sai toivonkipinän 76. minuutilla, kun Craig Goodwinin laukaus kimposi Enzo Fernandezin kautta sisään. Osuma merkattiin omaksi maaliksi.

Australian Craig Goodwin kavensi kaukolaukauksella 1–2:een.

Ottelun lopussa Australia sai kovan myllytyksen päälle Argentiinan puolustusalueella. Lisäajan loppuhetkillä maalivahti Emiliano Martinez pelasti joukkueensa torjumalla 18-vuotiaan Garang Kuolin huipputontin.

Austalia sai vielä yhden mahdollisuuden tasoittaa, mutta Garang Kuol ei saanut palloa maaliin.

– Argentiina oli lohkovaiheessa eniten peliään kehittänyt joukkue, mutta tämä ottelu ei antanut vastauksia siihen, mihin asti potentiaali riittää, Kunnes totesi.

– Argentiinalta nähtiin huonoa kokonaisvaltaista puolustamista. Australia ei ollut pallon kanssa erityinen, mutta pystyi aiheuttamaan uhkaa. Argentiinan puolustusmuoto oli melko auki, mikä voi kostautua kovempia maita vastaan.

”Argentiina olisi voinut murskata, mutta päätyi kärsimään”

Argentiinalaislehtien reaktiot kertoivat ennen kaikkea helpotuksesta.

– Joskus voiton eteen ei tarvitse pelata niin hyvin: tarvitset vain Messin, järkeä ja vähän onnea, Clarin otsikoi (siirryt toiseen palveluun).

Clarinin mukaan Argentiina olisi voinut murskata Australian, mutta päätyi kärsimään. Puolaa vastaan Argentiina oli täysin omaa luokkaansa, vaikka numerot olivat vain 2–0. Clarinin mukaan Australian prässi ja intensiteetti olivat aivan eri tasolla kuin Puolan.

Lisäksi huomautettiin, että Argentiina pelasi viimeisen lohkopelinsä vasta keskiviikkona. Lehti jakoi Argentiinalle kuitenkin kehuja pragmaattisuudesta ja järkevästä pelaamisesta.

Myös Messi myönsi ottelun jälkeen väsymyksen.

– Tämä oli vaikea päivä. Tulimme peliin väsyneinä, koska meillä oli todella vähän lepoaikaa ja tämä oli todella fyysinen ottelu.

Argentiina otti ensimmäisen MM-pudotuspelivoittonsa sitten 2014 MM-välierän. 2018 se hävisi Ranskalle neljännesvälierässä. Kuva: Getty Images

The Athleticin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Messi herkistyi ottelun jälkeen puhuessaan perheestään. Messin lapset Thiago (2012), Mateo (2015) ja Ciro (2018) sekä vaimo Antonella Roccuzzo olivat katsomossa. Messi kertoi, että on erityistä, kun Thiago ja Mateo ensi kertaa ymmärtävät ja voivat nauttia MM-turnauksesta.

– Alusta asti ajattelin lapsiani. Nyt he elävät mukana ja minulle se on erityistä. Olemme innoissamme, kuten kaikki argentiinalaiset ovat.

Toisessa Clarinin artikkelissa (siirryt toiseen palveluun) huomautetaan, ettei Argentiinalla ollut yhtään laukausta maalia kohti ennen Messin osumaa.

– Piti kärsiä. Nämä hullut MM-kisat vaativat sitä. Ennen sitä täytyi löytää pieni valo, melkein näkymätön, australialaisten joukosta. Mitään ei tapahtunut ennen kuin Messi osui vasemmallaan johtaakseen tietä, lehti maalaili.

– Tällä osumalla Australiaa vastaan Messi rikkoi ”kirouksen” maajoukkueessa ja hiljensi vihaajat, argentiinalaiskanava TN latasi (siirryt toiseen palveluun).

”Kirous” on rikkoutunut. Kuva: Getty Images

TN kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että Messi oli nyt kapteeni ja johtaja, jota joukkue kaipaa. TN:n mukaan Argentiinan olisi pitänyt voittaa selvemmin – esimerkiksi hyökkääjä Lautaro Martinez, joka tuli kentälle 70. minuutilla, sai sapiskaa tuhlailustaan.

Sen sijaan suurta hehkutusta lehdistöltä sai maalivahti ”Dibu” Martinez, jonka loppuhetkien torjunta pelasti Argentiinan jatko-ottelulta.

30-vuotias veskari kertoi TN:lle (siirryt toiseen palveluun) tarvinneensa psykologista apua alkulohkon Saudi-Arabia-tappion jälkeen. Saudi-Arabia laukoi ottelussa kahdesti maalia kohti ja molemmat menivät sisään.

– 45 miljoonan ihmisen katseet kohdistuvat meihin. Siinä pelissä olisin mielestäni voinut tehdä enemmän. Tänään näytimme, kuinka valmiita olemme taistelemaan.

Aston Villaa seuratasolla edustava maalivahti Emiliano ”Dibu” Martinez oli yksi ottelun sankareista. Kuva: PA Images / Getty Images

Hollanti voi todella haavoittaa Argentiinaa

Studiossa Kanerva ihmetteli, että ”lopussa sattui ja tapahtui”, vaikka Argentiinan 2–0-osuma vaikutti jo ratkaisseen pelin. Samoilla linjoilla oli toinenkin asiantuntija, Argentiinan kannattajaksi usein tunnustautunut Erkka V. Lehtola.

– On tämä kivaa, kun on MM-kisat olemassa. Ihan oikeasti. Tämmöisiä matseja, jotka yhtäkkiä heräävät eloon. Australia tuli höyryllä ja yritti ottaa ylhäältä kiinni. Argentiina on haavoittuvainen paineen alla. Se on iso kysymys jatkossa, Lehtola ruoti.

Australia saa Kanervan mielestä olla erittäin ylpeä. Australia nousi näiden kisojen ”tuhkimotarinaksi”. Se aloitti kisat surkealla 1–4-ottelulla Ranskaa vastaan, mutta sen jälkeen puolustus oli rautaa. Australia eteni D-lohkosta jatkoon voitettuaan Tunisian ja Tanskan 1–0.

– Ennakkoluulotonta, rohkeaa. Aina pitää myös miettiä, mikä materiaali on käytössä. Joukkuepelaamisen voima näkyi, Kanerva kehui.

Muun muassa se ihmetytti Kanervaa ja Lehtolaa, mitä Argentiinan päävalmentaja Lionel Scaloni haki vaihtamalla 50. minuutilla hyökkäyksestä Papu Gomezin pois ja ottamalla kehiin kolmannen topparin, Lisandro Martinezin.

Voit katsoa koko ottelun jälkeisen studiokeskustelun alta.

Nyt Argentiina saa kaipaamaansa lepoaikaa enemmän, kun sen puolivälierä Hollantia vastaan pelataan perjantaina 9. joulukuuta. Hollanti voitti USA:n 3–1 lauantain ensimmäisessä neljännesvälierässä.

– Kumpikaan ei ole vakuuttanut älyttömästi. Argentiina on kehittänyt pelaamistaan, Hollantikin väläytteli merkkejä paremmasta. Hollanti on ollut tehokas, muttei luo liukuhihnalta paikkoja. Jos Hollanti saa prässinsä toimimaan, Argentiina voi olla pulassa, Kunnas ennakoi.

Maalikooste: Argentiina–Australia 2–1.

Suosittelemme sinulle