Hyppää sisältöön

Iranilaismedia: Iran lakkauttaa siveyspoliisin – Lähi-idän tutkija pitää tietoa yllättävänä

Maan oikeuskansleri ilmoitti asiasta yli kaksi kuukautta jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen. Protestit puhkesivat, kun kurdinainen Mahsa Amini oli kuollut siveyspoliisin käsissä.

Iranissa on järjestetty laajoja mielenosoituksia sen jälkeen, kun kurdinainen Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä. Kuva: Sedat Suna / EPA

Iran on lakkauttanut siveyspoliisin, kertoo oikeuskansleri Mohammad Jafar Montazeri iranilaismedian mukaan.

– Siveyspoliisilla ei ole mitään tekemistä oikeuslaitoksen kanssa ja se on lakkautettu, Montazeri sanoi puolivirallisen uutistoimisto ISNAn mukaan.

Montazerin mukaan oikeusministeriö jatkaa kuitenkin siveyssääntöjen noudattamisen valvomista muilla tavoin.

Iranin sisäministeriö, jonka alaisuuteen siveyspoliisi kuuluu, ei ole vahvistanut sen lakkauttamista.

Montazeri ilmoitti siveyspoliisin lakkauttamisesta yli kaksi kuukautta kestäneiden mielenosoitusten jälkeen. Protestit alkoivat, kun kurdinainen Mahsa Amini oli kuollut siveyspoliisin käsissä.

Siveyspoliisi pidätti Aminin, koska tämä ei ollut sen mielestä pukeutunut riittävän siveellisesti.

Aminin kuolema johti voimakkaisiin mielenosoituksiin, joissa naiset muun muassa olivat ilman huivia sekä leikkasivat julkisesti hiuksiaan.

Iranin viranomaiset ovat vastanneet voimalla mielenosoituksiin, jotka alkoivat syyskuussa. Katso video protestien alkuajoilta syyskuulta.

Lähi-idän tutkija pitää tietoa yllättävänä

Islamin ja Lähi-idän tutkija Joonas Maristo pitää tietoa yllättävänä ja poikkeuksellisena. Maristo on tehnyt väitöskirjansa Helsingin yliopistoon. Maristo sanoo, että Iranin hallinnossa ei ole yleensä tehty myönnytyksiä edes paineen alla.

– Missään kohdin Iranin historiaa ei ole käsittääkseni reagoitu näin suoraan, jos kansa on vaatinut jotain, Maristo sanoo.

Maristo suhtautuu tietoon myös varauksella.

– Iranin nykyhallinto ei ole tunnustanut edes mielenosoitusten olemassaoloa. Tätä taustaa vasten on hyvin poikkeuksellista, että nyt ollaan tässä.

Mariston mukaan kyse voi olla Iranin sisäpoliittisesta köydenvedosta konservatiivien ja reformistien välillä. Jonkinlaisesta kompromissista.

– Paine on ilmeisesti niin kova, että jotain on pakko tehdä.

Maristo uskoo, että Iranin hallinto varmasti punnitsee millaista signaalia mielenosoittajille kannattaa antaa.

– Uskoisin, että tästä syytä hallinto haluaa pitää muutokset hyvin pieninä.

Myös huivipakon kohtaloa mietitään

Siveyspoliisi perustettiin vuonna 2006 vanhoillisen presidentin Mahmoud Ahmadinejadin valtakaudella. Tavoitteena oli edistää ”vaatimattomuuden kulttuuria ja hijab-päähuivin käyttöä”. Siveyspoliisi alkoi partioida kaduilla ja vahtia ihmisten käyttäytymistä.

Päähuivin käyttö tuli iranilaisnaisille pakolliseksi neljä vuotta vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Kuva on Teheranista marraskuulta 2004. Kuva: Behrouz Mehri / AFP

Montazeri kertoi aiemmin, että Iran tarkastelee uudelleen kymmeniä vuosia vanhaa lakia, joka vaatii naisilta pään peittämistä.

Al-Jazeera -uutiskanavan mukaan (siirryt toiseen palveluun) toistaiseksi ei kuitenkaan ole merkkejä siitä, että Iran olisi luopumassa huivipakosta.

Presidentti Ebrahim Raisi sanoi televisiossa, että Iranin tasavaltalainen ja islamilainen perusta on juurruttettu perustuslakiin, mutta on keinoja soveltaa perustuslakia joustavasti.

Hijabin käyttö määrättiin pakolliseksi neljä vuotta Iranin vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

Pukeutumisnormit ovat vaihdelleet ajan mittaan. Ne lievenivät erityisesti vuosina 2013–2021 vallassa olleen maltillisen presidentti Hassan Rouanin aikana. Naisia alettiin nähdä muun muassa farkuissa ja värikkäissä löyhissä päähuiveissa.

Heinäkuussa nykyinen vanhoillinen presidentti Raisi sen sijaan kehotti kaikkia valtion instituutioita toimeenpanemaan päähuivilakia.

Poliisi puhutti heinäkuussa 2007 naista, joka oli pidätetty ”sopimattoman” pukeutumisen takia. Kuva: Behrouz Mehri / AFP

Tästä huolimatta monet naiset, erityisesti kaupungeissa, venyttivät sääntöjä ja pukeutuivat tiukkoihin housuihin sekä löyhästi hiuksia peittäviin huiveihin.

Siveyspoliisi on perustettu vahtimaan naisten pukeutumista ja käyttäytymistä myös sunnilaisessa Saudi-Arabiassa, joka on huonoissa väleissä shiialaisen Iranin kanssa. Viime vuosina siveyspoliisin merkitys on kuitenkin siellä vähentynyt, kun maa on pyrkinyt muokkaamaan kuvaa siitä, millaisena se nähdään.

Myös Suomessa on osoitettu tukea Iranin naisille. Katso video opiskelijoiden marraskuisesta mielenosoituksesta Espoossa:

Aalto-yliopiston opiskelijat osoittivat marraskuun lopulla mieltä iranilaisnaisten puolesta.

Lähteet: AFP, Reuters

Suosittelemme sinulle