Hyppää sisältöön

Katso, kuinka Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski hätyyttelivät kärkeä dramaattisessa yhteislähtökisassa: ”Lähellä, lähellä”

Frida Karlsson yritti pitää vauhtia yllä, mutta helpolla ladulla eroja ei syntynyt. Ruotsalainen vei kuitenkin voiton 0,6 sekunnin erolla Norjan Tiril Udnes Wengiin.

Näin Lillehammerin yhteislähtökisa eteni: Läheltä piti -tilanne ja palkintokorokesijat ratkesivat loppukirissä.
Emma Hyyppä,
Kimmo Porttila

Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen kamppailivat loppukirikamppailuun asti palkintokorokesijoista Lillehammerin maailmancupissa naisten 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisassa. Neljänneksi sijoittunut Pärmäkoski jäi kisan voittaneesta Ruotsin Frida Karlssonista 2,9 sekuntia. Niskanen oli viides jääden kärjestä kolme ja puoli sekuntia.

Kisassa toiseksi kiri Norjan Tiril Udnes Weng (+0,6 s) ja kolmanneksi Ruotsin Ebba Andersson (+1,2).

Pärmäkoski ylsi maailmancupin avausviikonloppuna Rukan kymmenellä kilometrillä viidenneksi. Tänään hän kipusi tuloslistalla yhä lähemmäs palkintokorokesijoja. Kokenut suomalainen ei halunnut jossitella tulosta, mutta jäi pohtimaan, miten kitkerää neljättä sijaa olisi voinut hieman kohentaa.

– Lähellä, mutta ei vieläkään. Kolmannella kierroksella joku vähän polki sauvojeni päälle, ja siinä sitten piti varoa. Asetelmat tippuivat turhan taakse. Piti tehdä pieni välikiri ja nostaa sijoituksia. Siinä ehkä meni vähän voimia, mutta toisaalta aika hyvin pystyin palauttelemaan pitkissä laskuissa. Ei jossitella, sillä kolme oli parempaa, Pärmäkoski kommentoi Yle Urheilulle.

Lauantain sprintissä Pärmäkosken erähiihto meni pieleen, kun norjalaishiihtäjä kaatui hänen eteensä. Sunnuntaina Pärmäkoski ja Niskanen joutuivat reagoimaan nopeasti, kun heidän edessään tapahtui useamman hiihtäjän kolari. Suomalaiset välttyivät haavereilta ruuhkaisessa kisassa.

Pärmäkosken ja Niskasen läheltä piti -tilanteen voi katsoa yllä olevan videon alusta, kuten muutkin kisan mielenkiintoisimmat hetket.

Pärmäkoski arvioi kuntonsa olevan kohdallaan.

– Olen ihan luottavainen. Eilen oli hyvä hiihto ja tänään oli hyvä hiihto. Ei nyt vielä sinne pallille, mutta lähellä, lähellä, Pärmäkoski sanoi.

Krista Pärmäkoski nelossijastaan: "Ei jossitella, kolme oli parempaa.”

Suomalaiset parantelivat asemiaan kilpailun edetessä. Niskanen siirtyi keulaan vajaan yhdeksän kilometrin kohdalla nopealla nykäisyllä kärkiryhmän hänniltä. Myös Pärmäkoski hiipi kilpailun jälkipuoliskolla lähemmäs kärkeä. 14 kilometrin kohdalla suomalaiskaksikko oli noussut toiseksi ja kolmanneksi.

Karlsson kiristi vauhtia roimasti viimeistä edellisellä kierroksella, ja aivan hänen kannoillaan pysyivät vain Katharina Hennig ja Ebba Andersson. Kolmikko ei kuitenkaan päässyt kunnolla karkuun Karlssonin vauhdinpidosta huolimatta. Viimeisellä kierroksella, kun Hennig vielä rikkoi sauvansa ja putosi kärkikamppailusta, suomalaiset nousivat yhä vahvemmin mukaan taisteluun palkintokorokesijoista.

Pärmäkoski harmitteli, että liukkaalla kelillä ja helpolla radalla isoja eroja oli mahdotonta tehdä.

– Kyllä me tänään aika kovaa hiihdimme ja varsinkin Frida piti vauhtia. Tuo latu on vain äärettömän helppo. Nousuosuus on lyhyt ja nyt oli liukas keli, joten paljon työnnetään tasuria. Varmaan, jos olisi ollut lumisade ja hidas keli, uskon, että ratkaisuja olisi pystynyt tekemään enemmän, Pärmäkoski sanoi.

Kerttu Niskanen ei tullut Ylen haastatteluun.

Lindholm 15:s, norjalaisjuhlat jatkuivat

Miesten 20 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla päättyi Norjan Pål Golbergin voittoon. Norjalaiset valtasivat kymmenestä kärkisijasta kahdeksan. Ruotsalaiset William Poromaa ja Eric Rosjö olivat viides ja kahdeksas.

Kuusi sekuntia voittajasta jääneen Remi Lindholmin loppusijoitus oli 15:s. Perttu Hyvärinen oli 18:s ja Lauri Lepistö 29:s.

– Tuntuu, että olen vakiinnuttanut tasoni kympin ja kahdenkympin väliin, mutta ei se ihan riitä vielä. Tänään jos yhtään nukahti, tuli parikymmentä ukkoa ohi. Näissä pitää olla hyvissä asemissa, kun kamppaillaan viimeisellä kierroksella sijoituksista, Lindholm sanoi.

Tulokset, naisten 20 km (p)

1. Frida Karlsson SWE 53.51,9
2. Tiril Udnes Weng NOR +0,6
3. Ebba Andersson SWE +1,2
4. Krista Pärmäkoski FIN +2,9
5. Kerttu Niskanen FIN +3,5

6. Moa Ilar SWE +4,1
7. Katharina Hennig GER +4,3
8. Anne Kjersti Kålvå NOR +5,2
9. Jessie Diggins USA +5,5
10. Heidi Weng NOR +7,2
......
18. Anne Kyllönen FIN +30,0
22. Katri Lylynperä +1.25,9
37. Hilla Niemelä +2.54,1
41. Eveliina Piippo +3.42,2

Miesten 20 km (p)

1. Pål Golberg NOR 48.14,5
2. Sjur Röthe NOR + 0,9
3. Martin Löwström Nyenget NOR +1,1
4. Didrik Tönseth NOR +1,7
5. William Poromaa SWE +1,7
6. Emil Iversen NOR +2,0
7. Håvard Moseby NOR +2,4
8. Eric Rosjö SWE +2,6
9. Mattis Stenshagen NOR +3,5
10. Simen Hegstar Kruger NOR +3,9
......
15. Remi Lindholm +6,0
18. Perttu Hyvärinen +6,8
29. Lauri Lepistö +10,1
36. Markus Vuorela +20,1
44. Arsi Ruuskanen +46,4
60. Juuso Haarala +3.20,2

Suosittelemme sinulle