Hyppää sisältöön

Joulun valmistelu voi tulla kalliiksi – asiantuntija rauhoittelee itse h-hetkestä: ”Sähkö riittää aattona kinkun paistoon ja saunaan”

Teollisuus ja moni yritys vähentää jouluksi kulutusta, joten sähköstä ei tule pula jouluna.

Ihmiset katsovat tavaratalon jouluikkunaa.
Ihmiset katsoivat marraskuun alkupuolella helsinkiläisen tavaratalon jouluikkunaa. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva
Kari Ikävalko
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa elää sitkeässä ajatus, että sähkön kulutus pomppaa jouluna huippulukemiin. Monien mielessä on korkeiden sähkönhintojen takia ajatus myös siitä, että tänä jouluna sähkö ei riitä.

Joulun vieton kannalta sähköpula ja erittäin kallis sähkö voivat tarkoittaa sitä, että joulusauna ja kinkku voisi jäädä paistamatta. Tai ainakin sitä, että jouluaskareet maksavat maltaita.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan uskomus ei pidä paikkansa. Eikä myöskään ajatus, että sähköä ei riittäisi jouluksi.

Leskelä perustelee jouluihmisille helpottaavaa viestiä sillä, että teollisuus ja monet yritykset eivät juurikaan käytä sähköä tai vähentävät tuotantoaan jouluna. Teollisuuden osuus Suomen sähkön kulutukset on noin puolet.

Jo nyt sähkön korkeiden markkinahintojen takia moni teollisuuden iso sähkönkäyttäjä ajoittaa toimintaansa hintojen mukaan. Sähkön hintapiikkien aikana tuotantoa ajetaan alas ja teollisuus voi tarjota tavallaan varaamaansa sähköä muiden käyttöön.

– Jouluna ei ylipäätänsä pitäisi olla pahin aika, vaan pahin on kylmä arkiviikko, Leskelä rauhoittelee.

Isoin epävarmuus säässä

Isoin ilmassa oleva epävarmuus liittyy säähän. Kulutus lisääntyy kipakassa pakkassäässä, joilloin myös voi olla tyyntä. Sähköä ei välttämättä saa silloin edes Ruotsin kautta, jossa on myös Suomen tavoin ollut ongelmia ydinsähkön saatavuuden kanssa.

Sähkön pörssihinta on joulukuun alussa ollut noin kymmenkertainen niin sanottuun tavalliseen tilanteeseen verrattuna. Koska sähkön tuotannon niukkuus talvikaudella on tiedossa ja viime vuonna joulukuussa pörssihinta maksoi hetken yli sata kertaa tavallista enemmän, joulun alla sähkö voi Leskelän mukaan olla kallista.

Joulu osuu tänä vuonna viikonlopulle, joten kinkun paistajille perjantain ja lauantain välinen kylmä pakkasyö voi Leskelän mukaan olla kallis. Samoin jouluvalmistelut voivat tulla tavallista kalliimmaksi.

Sähkön hinnan puolesta kallis jouluaatto on Leskelän mukaan kuitenkin epätodennäköinen.

– Meillä on kuitenkin täysi jouluviikko ennen aattoa, ja jos se on kylmä, joulun aluspäivinä voi ikävästi olla käytössä kallista sähköä, Leskelä arvioi.

Joulun sää voi nostaa hinnat korkealle

Sään lisäksi etenkin Norjan vesivarastoilla on suuri merkitys sähkön saatavuuteen tyyninä pakkaspäivinä. Tällä hetkellä vesivoimalla tuotettua sähköä on hyvin saatavissa Pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta.

Ilmassa on silti ikäviä merkkejä. Vähän pidemmän ajan sääennusteita laativan eurooppalaisen ECMWF- keskuksen ennusteen mukaan kylmät säärintamat näyttäisivät jatkuvan joulukuun lopulle. Tosin samoin kuin tämän hetken sähkömarkkinat ovat hyvin epävarmassa tilassa, sään ennustaminen useita päiviä pidemmälle on aina epävarmaa.

Sähköverkkoyhtiö Finngrid kuitenkin varoitti kuun alussa, että sen lisäksi, että sähkö maksaa nyt enemmän, sähkönjakeluun voidaan joutua tekemään keskeytyksiä tänä talvena.

Suomessa on jo vähennetty hintojen ja yleisen edun nimissä sähkönkulutusta tänä talvena vajaalla kymmenellä prosentilla syys- ja marraskuun aikana. Kodeissa pörssisähkö ei ole kovinkaan yleistä, joten huippuhinnat eivät ainakaan heti näy sähkölaskussa.

Lue myös:

Tuore arvio talven sähköpulasta: Katkot uhkaavat Suomen lisäksi Ruotsia, Tanskaa, Ranskaa ja Irlantia

Suosittelemme