Hyppää sisältöön

Alkavalla viikolla säästytään sittenkin kireiltä pakkasilta ja pahalta sähköpulalta: luvassa on tuulisähköä ja lunta taivaan täydeltä

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on arvioinut, että jo 10 asteen pakkanen Etelä-Suomessa voi johtaa varautumistoimenpiteisiin. Pahimmillaan edessä voivat olla kiertävät sähkökatkot.

Lumisateita tulee alkuviikolla suuressa osassa maata.
Annika Martikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ennakkoon pelättiin, että alkavan viikon sää olisi huono sähkön riittävyyden näkökulmasta. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kireiltä pakkasilta säästytään ja luvassa saattaa olla jopa halpenevaa sähköä reippaiden tuulten ansiosta.

Ylen meteorologin Elias Paakkasen mukaan alkavalla viikolla on luvassa pikkupakkasia, nollasta viiteen pakkasastetta. Pilvisyys nimittäin pitää lämpötilat maltillisina. Yöllä pakkasta voi olla viidestä kymmeneen pakkasastetta, Lapissa hieman enemmän.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on arvioinut, että jo 10 asteen pakkanen Etelä-Suomessa voi johtaa varautumistoimenpiteisiin.

Aiempina vuosina sähkön kulutus on ollut huipussaan silloin, kun kireä pakkasjakso jatkuu Suomessa ja Itämeren alueella useamman päivän ajan. Pahimmassa tapauksessa joudutaan nykytilanteessa turvautumaan kiertäviin sähkökatkoksiin.

Sähköpulan taustalla on sähkön ja kaasun tuonnin loppuminen Venäjältä, viivästykset Olkiluodon ydinvoimalan uuden reaktorin käyttöönotossa sekä sähkötuotannon ongelmat naapurimaissa.

Pakkaset tulevat, mutta Olkiluoto 3 ei vieläkään tuota sähköä – riittääkö sähkö talven yli?

Pakkaset tulevat, mutta Olkiluoto 3 ei vieläkään tuota sähköä – riittääkö sähkö talven yli?

Kova pakkanen nostaa tyypillisesti sähkönkulutusta ja sitä kautta sähkön hintaa. Tuulisuus puolestaan tarkoittaa tuulisähkön tuotannon kasvua, mikä taas laskee sähkön hintaa.

Paakkasen mukaan alkavalla viikolla tuulisuus lisääntyy, vaikka myrskyiltä säästytään. Maanantaina Pohjanmaan rannikolla tuulet voimistuvat ja tuulen keskinopeus on noin 8 metriä sekunnissa, puuskittain jopa 15 metriä sekunnissa.

Luvassa luminen viikko

Alkavalla viikolla on myös luvassa lunta koko maahan. Tällä hetkellä lumettomia alueita ovat Pohjanmaa sekä Ahvenanmaa, mutta nekin saavat lumipeitteen viikon mittaan.

Maanantaina lunta tulee pohjoiseen muutamia senttejä, Meri-Lapin alueelle jopa yli 10 senttimetriä. Tiistaina lunta sataa puolestaan Etelä- ja Itä-Suomessa.

Heti keskiviikkona tulee uusi säärintama, joka tuo 5–15 senttiä lunta maan etelä- ja keskiosaan. Tällöin myös Vaasan seudun lumettomat alueet saavat vihdoin lumipeitteen. Helsingissä voi olla jopa 20 senttimetriä lunta torstaihin mennessä.

Muokattu 5.12. kello 6.24 kohdat ”ensi viikolla” muotoon ”alkavalla viikolla”.

Suosittelemme