Hyppää sisältöön

Mielenosoittajat hyppäsivät ladulle kesken maailmancupin hiihtokisan – Perttu Hyvärinen seurasi, kuinka järjestäjillä oli ”pelikaani turbiinissa”

Kilpailun voittanut Norjan Pål Golberg kauhisteli, mitä olisi tapahtunut, jos mielenosoittajat olisivat vallanneet ladun alamäessä ylämäen sijaan.

Mielenosoittajat häiritsivät miesten kilpailua Lillehammerissa. He levittivät keltaista savua ja tulivat hiihtäjien tielle keskelle latua.

Erilaiset mielenosoitukset ovat kansainvälisessä urheilussa jo arkipäivää. Hiihtolatujen varsilta ne ovat pysyneet poissa, kunnes kesken Lillehammerin maailmancupin miesten 20 kilometrin kilpailun reitillä nähtiin Norjan öljypolitiikkaa vastustanut mielenosoitusryhmä.

Perttu Hyvärinen näki edessään mielenosoituksen ja reagoi siihen nopeasti. Yhteislähtökilpailun ensimmäisellä kierroksella tila ladulla oli jo valmiiksi vähissä, ja pitkän lakanan kanssa ladun vallanneet mielenosoittajat blokkasivat sen lähes kokonaan.

– Näin, että pelikaani oli turbiinissa järjestäjilläkin mielenosoittajien kanssa. Taisin pikkuisen ylikin hiihtää siinä, kun he niin valtasivat koko ladun. Ei ollut kuin varmaan puolen metrin kaistale, mistä mielenosoitusporukasta pääsi ohi, Hyvärinen kertoi.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) järjestäjät joutuivat odottamaan poliisin tuloa, jotta tilanne saatiin hallintaan. Osa mielenosoittajista makasi ladulla, joten järjestäjät joutuivat käyttämään voimakeinoja saadakseen protestoijat siirrettyä sivuun, NRK kertoo.

Seuraavilla kierroksilla mielenosoittajia ei näkynyt. NRK:n mukaan poliisi otti kiinni viisi protestoijaa ja selvittää tapahtunutta parhaillaan.

Hyvärisen mielestä tempaus vaikutti hyvin suunnitellulta, vaikkei hän ehtinytkään huomata, mihin mielenosoittajat ottivat kantaa. Kokenut suomalainen ei ole yllättynyt mielenosoituksesta, sillä vastaavia tempauksia on nähty urheilussa paljon.

– Periaatteessa olen jopa odottanut, milloin niitä tulee tänne kilpalatujen varteen. Ensimmäisen kerran nyt nähtiin tämmöinen.

Perttu Hyvärinen oli osannut odottaa, että myös maastohiihdossa nähtäisiin mielenosoituksia.

Parhaana suomalaisena 15:nneksi yltänyt Remi Lindholm oli vielä ensimmäisellä lenkillä pitkän letkan loppupäässä.

– Jotkut heiluivat lakanoiden kanssa ja kierrettiin heidät sivuilta. Siinä porukka vähän jopa hajosi, kun kiersimme heidät vähän mistä sattuu, Lindholm sanoi.

Lindholm kertoi, ettei ehtinyt kiinnittää huomiota mielenosoittajien sanomaan, mutta kuuli Ylen haastattelussa, että mielenosoittajat olivat Norjan öljypolitiikan vastustajia.

– Vähän ehkä häiritsi, kun ne olivat edessä. Mutta, jos nyt ovat tärkeällä asialla, niin kai ne siinä voivat olla, kyllä minä pääsen kiertämään, Lindholm letkautti.

Mielenosoitus alamäessä olisi ollut todella vaarallinen

Heti tapahtuneen jälkeen Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) maailmancupin koordinaattori Doris Kallen kertoi Yle Urheilulle, että näyttää siltä, etteivät mielenosoittajat onnistuneet estämään hiihtäjiä etenemästä, joten kilpailu sai jatkua normaalisti.

Mielenosoittajat kaatoivat maahan tuntematonta nestettä ja levittivät keltaista savua. NRK:n mukaan ladulle kaadettiin öljyä.

– Varmistamme, ettei neste ole mitään, joka voisi vahingoittaa jotakuta tai vaurioittaa materiaaleja, Kallen kommentoi ja totesi, ettei ole koskaan ennen nähnyt vastaavanlaista tilannetta maastohiihdossa.

Kukaan ei satuttanut tilanteessa itseään, mutta kovavauhtisen kilpailun tiimellyksessä tapahtunut tilanne olisi voinut päättyä ikävästikin.

– Ei tullut kummempaa vaaratilannetta, mutta totta kai sellainen voi tulla, jos tällaisessa kisassa lyödään latu poikki, Hyvärinen sanoi.

Päivän kilpailu päättyi norjalaismiesten neloisvoittoon. Kilpailun tasaisuudesta kertoo se, että maaliviivan ylitti 10 sekunnin sisään peräti 30 miestä.

Voittaja Pål Golberg sanoi, että hänkin joutui kiertämään mielenosoittajat ladun sivusta.

– Onneksi mielenosoitus tapahtui ylämäessä eikä alamäessä. Siinä tapauksessa jälki olisi ollut rumaa: kaatumisia olisi tullut paljon ja kilpaileminen olisi varmaankin lopetettu. Se voi olla vaarallista ja pelottavaa, Golberg sanoi NRK:lle.

Golbergin ja kuudenneksi sijoittuneen Emil Iversenin mielestä mielenosoittajien pitäisi löytää jokin muu tapa tuoda sanomaansa julki.

– Tuollainen ei ole mukavaa. On hyvä tehdä töitä ilmaston eteen, mutta tekisin sen eri tavalla kuin tuhoamalla urheilua, Iversen sanoi.

Suosittelemme sinulle