Hyppää sisältöön

Suvi Minkkinen ohitti olympiavoittajan suomalaisyleisön aikaansaamassa hurmostilassa – maalissa käynyt onnettomuus vain nauratti haastattelussa

Suvi Minkkinen oli sunnuntain paras suomalainen takaa-ajon 15:nnellä sijallaan ampumahiihdon maailmancupissa Kontiolahdella. Maailmancup jatkuu torstaina Itävallassa.

Suvi Minkkisellä ikimuistoinen kilpailu Kontiolahdella: "Siisti fiilis"

Uransa parhaan sijoituksen ampumahiihdon maailmancupissa sunnuntaina napannut Suvi Minkkinen sai veren maun suuhunsa vasta maalissa.

15:ntenä maaliviivan Kontiolahden takaa-ajokisan päätteeksi ylittänyt Minkkinen, 27, tökkäsi sauvalla kasvoihinsa ja saapui Ylen haastatteluun paperituppo suupielessä.

– Vetäisin itseäni turpaan maaliviivan jälkeen. Yritin jarruttaa, mutta olin sen verran hapoilla, että koordinaatio ei pelannut ja sauva tuli suun kulmaan. Sain veren maun viimeistään tässä suuhun, Minkkinen naureskeli.

Yhden sakkokierroksen ensimmäisellä ja toisen viimeisellä paikalla kiertänyt Minkkinen nosti sijoitustaan peräti 12 pykälää. Maalissa eroa kisan voittaneeseen Ranskan Julia Simoniin oli minuutti ja 50 sekuntia.

Minkkisen vahvuus on tarkka ja nopea ammunta, mutta nyt hän säväytti myös ladulla. Minkkinen peittosi saksalaisen olympiavoittajan Denise Herrmann-Wickin loppusuoralla.

– Ihmeellisesti voimia löytyi vikalla kerralla seinänousussa. Luulen, että kotiyleisö vaikuttaa paljon. En tiedä, milloin tuollaista päivää on, että meikäläinen imee seinänousussa Denisen kiinni ja lopussa vielä ohi. On kyllä siisti fiilis, Minkkinen iloitsi.

Suvi Minkkinen kertoo kehittyneensä hiihtäjänä. Kuva: EPA-EFE

Minkkisen mukaan päivän suoritus kertoo siitä, että hän on kehittynyt fyysisesti. Kontiolahden latuprofiili on ampumahiihdon maailmancup-kiertueen rankimmasta päästä.

– Eilen pikkuisen kova alku ja tänään kova alku, mutta ei kuitenkaan syötä happoa niin paljon, että kisa lässähtäisi siihen kokonaan. Perustaso on noussut aika paljonkin, Minkkinen sanoi.

Näin Suvi Minkkinen tuli maaliin ja päihitti Denise Herrmann–Wickin. Haaveri näkyi tv-kuvissa vain hieman.

Yle Urheilun asiantuntija Kaisa Mäkäräinen hehkutti selostamossa joutsalaislähtöisen Minkkisen venymistä ja kertoi odottavansa vieläkin parempaa entiseltä maajoukkuetoveriltaan.

– Kovan päänahan otti Suvi tuossa lopussa. Ihan varmasti yllätti itsensäkin, että pystyi Herrmannin nitistämään. Se antaa hyviä merkkejä ensi viikkoon, kun hiihdetään Hochfilzenissä vielä vähän loivapiirteisempää rataa. Uskon, että se sopii Suville entistä paremmin kuin Kontiolahden rataprofiili, Mäkäräinen sanoi.

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen uutta päävalmentajaa Erik Barlett Kulstadia Minkkisen onnistuminen ilahdutti.

– On todella upeaa nähdä, että Suvi kamppailee hyvistä sijoista. Hän päihitti kaksi saksalaista viimeisellä lenkillä. Juuri sitä haluankin nähdä häneltä, Kulstad sanoi.

Mari Eder: ”Olen paremmin tekemisen päällä kuin aiemmin”

Suomen joukkueen kovimmat nimet olivat ennakkoon Mari Eder ja Tero Seppälä, mutta kummallakin oli Kontiolahdella vaikeuksia ammunnassa.

Eder oli kiinni huippusijoituksissa sekä normaalimatkalla että pikakisassa, mutta yksi heikompi suoritus ampumapaikalla vesitti menestystoiveet. Hyvävauhtinen hiihtäjä päätyi viikon henkilökohtaisissa kisoissa sijoille 17, 19 ja 24.

Eder sanoi sunnuntaina, että kuusi ohilaukausta takaa-ajokisassa näyttää huonolta tulokselta ulospäin, mutta hänen ammuntansa on kokonaisuudessaan hyvällä mallilla.

– Ammunnassa on hyviä ja huonoja suorituksia. Vielä ne eivät kanna loppuun asti. Toivotaan, että se tulee. Minulla on sellainen tunne, että olen paremmin tekemisen päällä kuin aiemmin, Eder sanoi.

Mari Ederin hiihto kulki Kontiolahden kotiladuilla. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sunnuntain takaa-ajon hiihtoajoissa Eder, 35, oli viidenneksi nopein.

– Hiihtokunto on hyvä ja jaksaminen hyvää. Marginaalit ovat pieniä. Jos sen kymmenen sekuntia on tässä iässä pystynyt ladulla nipistämään, on se prosentuaalisesti iso ero, Eder kertoi.

Seppälän tilanne ei huolestuta päävalmentajaa

Kontiolahden sakkorinki tuli Tero Seppälälle tutuksi, ja se näkyi tuloslistalla sijoina 35, 31 ja 51.

Sunnuntain takaa-ajossa Seppälä ampui ensimmäisellä paikalla neljä ohilaukausta, mutta kolme seuraavaa ammuntaa sujuivat paremmin.

– Sakkorinkiä kiersin tällä viikolla niin paljon, että olen tehnyt kovempaa treeniä kuin kärkimiehet. Vaikea viikko on ollut, mutta se on pienestä kiinni. Kyllä se saadaan nopeastikin käännettyä, toivottavasti ensi viikoksi, Seppälä sanoi luottavaisena.

Päävalmentaja Erik Kulstad kertoi, että Seppälän ammuntaan liittyneet ongelmat pyritään ratkomaan harjoituksissa heti alkuviikosta.

– En ole lainkaan huolissani Terosta, Kulstad vakuutti.

Tero Seppälä uskoo, että hyvä ammuntavire on vain pienten muutosten päässä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Miesten viestin kuudes sija ja naisten seitsemäs sija torstaina kertoivat asiantuntija Ville Kotikummun mukaan siitä, että maajoukkue on kehittynyt uuden päävalmentajan alaisuudessa. Onnistumisia tuli myös laajalla rintamalla: Nastassia Kinnuselle ja Suvi Minkkiselle 15:nnet sijat ja Olli Hiidensalolle normaalimatkan 11. sija.

– Hyvällä sykkeellä Suomi lähti avausviikkoon. Paljon hyviä suorituksia monella urheilijalla ja viestit olivat hyviä, joten voidaan sanoa, että joukkueena ollaan päästy eteenpäin. Se on erittäin tärkeää, kun lähdetään seuraaviin viikkoihin, Kotikumpu arvioi.

Maailmancup-kausi jatkuu torstaina Hochfilzenissä Itävallassa.

Takaa-ajo 10 km, naiset

1. Julia Simon 31.13 (0)
2. Dorothea Wierer (0) +11,9
3. Elvira Öberg (1) +21
4. Lisa Vitozzi (1) +26,3
5. Emma Lunder (1) +33,2
6. Caroline Colombo (0) +53,5
7. Marketa Davidova (1) +59,3
8. Vanessa Voigt (1) +1.04,6
9. Lisa Hauser (3) +1.04,7
10. Hanna Öberg (3) +1.15,7

...
15. Suvi Minkkinen (2) +1.50,7
24. Mari Eder (6) +2.45,6
48. Nastassia Kinnunen (5) +4.45,5
54. Erika Jänkä (4) +5.29,0

Takaa-ajo 12,5 km, miehet

1. Johannes Thingnes Bö 32.44,4 (3)
2. Sturla Holm Lägreid +19,2 (2)
3. Emilien Jacquelin +47,3 (2)
4. Sebastian Samuelsson +1.12,7 (2)
5. Roman Rees +1.20,7 (2)
6. Jesper Nelin +1.32,0 (2)

....
27. Olli Hiidensalo +3.19,7 (4)
51. Tero Seppälä +5.00,9 (6)

Suosittelemme sinulle