Hyppää sisältöön

Belgian jalkapallon kriisistä kovia paljastuksia MM-kisojen shokkiputoamisen jälkeen – jopa pelaajan vaimo kertoi ”kiusallisista” grillijuhlista

Hallitseva MM-pronssimitalisti Belgia jäi Qatarin kisoissa alkulohkoon. Kohu joukkueen sisäisistä riidoista paisuu. Myös maan jalkapalloliitto sai rajua palautetta eronneen päävalmentajan suunnalta.

Belgian maajoukkueen pelaajat nojailivat pettyneinä Kroatia-ottelun jälkeen. MM-kisat päättyivät alkulohkoon. Kuva: Getty Images
Mika Halonen

Belgia oli jalkapallon MM-kisoissa 2018 pronssilla. Nyt maajoukkue on synkässä kriisissä. Belgialaismedioiden mukaan rajut riidat repivät sekä joukkuetta että Belgian jalkapalloliittoa.

Belgia jäi MM-kisojen lohkossaan Marokon ja Kroatian taakse. Se aloitti kisat nihkeällä 1–0-voitolla Kanadasta. Sitten se hävisi Marokolle 0–2. Viimeisessä lohkopelissään Belgia jäi Kroatian kanssa lukuisista tekopaikoistaan huolimatta maalittomaan tasapeliin.

Lue lisää: Belgian tuska kiteytyi uskomattomaan tuhlailuun – katso Romelu Lukakun kaikki huippupaikat ja ottelun jälkeinen raivoaminen

Belgiaa ei siis nähdä käynnissä olevien MM-kisojen pudotuspeleissä, ja se järkyttää maassa yhä.

Espanjalaisluotsi Roberto Martinez valmensi maajoukkuetta vuodesta 2016. Martinez ilmoitti MM-alkulohkon jälkeen lähtevänsä pestistään.

Martinezin asianajaja Jesse De Preter on ladannut kovaa tekstiä Le Soir -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun). Asianajaja haukkui Belgian jalkapalloliiton, joka on hänen mukaansa syypää Martinezin lähtöön.

De Preterin mukaan Belgian liitto oli aiemmin ilmoittanut haluavansa jatkaa Martinezin sopimusta, mutta tullut toisiin aatoksiin. Tämä sai Martinezin tekemään alkulohkon jälkeen oman johtopäätöksensä.

– Martinez oli paras valmentaja Belgian historiassa. Tämä on valtava menetys Belgian jalkapallolle. Mutta fanit eivät tiedä, mitä kulissien takana on tapahtunut, De Preter latasi.

– Kun jalkapalloliittoa johdetaan näin, syntyy väärinymmärryksiä. Roberto kunnioittaa itseään. Kuuden vuoden ajan hän ajatteli, että hänellä on läheinen suhde johtajiin. Nyt osa on iloisia hänen lähdöstään, De Preter jatkoi ihmettelyään.

Roberto Martinez päätti kuusivuotisen pestinsä Belgian maajoukkueessa. Kuva: Getty Images

Belgian jalkapalloliiton oli määrä pitää kokous ja lehdistötilaisuus maanantaina. Tätä on kuitenkin siirretty. Le Soir'n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Belgian liiton pomo Peter Bossaert ja muu hallitus on riidoissa.

Riitä johtuu lehden mukaan muun muassa siitä, ettei Bossaert ollut suostunut valmistautumaan Martinezin lähtöön ja muutoksiin maajoukkueessa, vaikka muut hallituksen jäsenet olivat sitä vaatineet.

MM-kisojen aikana maajoukkueen sisällä kuohui, ja tähtipelaajien yhteenotoista uutisoitiin ahkerasti. Tähtipelaajat Kevin De Bruyne ja kapteeni Eden Hazard olivat antaneet skeptisiä kommentteja joukkueen mahdollisuuksista. Ranskalaislehti L'Equipen mukaan (siirryt toiseen palveluun) erimielisyydet kärjistyivät Marokko-tappion jälkeen kokeneen topparin Jan Vertonghenin yhteenottoon Hazardin ja De Bruynen kanssa pukukopissa.

Kevin De Bruynen jakamat negatiiviset kommentit maajoukkueen mahdollisuuksista puhuttivat belgialaismedioissa läpi turnauksen. Kuva: Getty Images

Arvostettu urheilumedia The Athletic on julkaissut kattavan artikkelin (siirryt toiseen palveluun) otsikolla: ”Kuinka Belgian MM-kisat muuttuivat myrkyllisiksi”.

Yksi maajoukkueessa pitkään hautuneista ongelmista oli riita kielestä. Osa pelaajista, kuten Vertonghen ja De Bruyne, puhuu flaamin murretta, kun taas esimerkiksi Axel Witsel ja Hazard ranskaa.

Kun Martinez tuli valmentajaksi, hän linjasi, että joukkueessa puhutaan englantia. Martinez hallitsee espanjan ja englannin, muttei ranskaa tai flaamia. Aluksi pelaajat olivat tyytyväisiä yhtenäiseen linjaan. The Athleticin mukaan Belgian MM-pronssiin 2018 yltänyt ryhmä olikin hyvin yhtenäinen.

Pelaajan vaimo kertoi ”kiusallisista” grillijuhlista

Athleticin mukaan joukkue jakaantui ennen Qatarin MM-kisoja jälleen yhä enemmän ja enemmän klikkeihin.

Osa pelaajista oli tyytyväisiä Martineziin, mutta osa Athleticin mukaan kriittisiä siitä, ettei Martinez ole pystynyt uudistamaan ryhmää.

– Lingua francan (yleiskielen) puuttuminen ei ollut syy Belgian MM-turnauksen hajoamiseen, mutta se oli yksi monista oireista, kuinka asiat olivat luisuneet pieleen. Se sai aikaan monia keskusteluja ja sormella osoittelua siitä, mikä meni pieleen. Sitä tapahtui paljon Qatarissa, Athletic väittää.

Belgialaista Antwerpia nykyisin edustava Radja Nainggolan sanoi jo 2018, että Belgian maajoukkueessa on liikaa yksilöitä ja he pelaavat liikaa itselleen. Maaliskuun 2018 harjoitusottelu jäi Nainggolanin viimeiseksi maajoukkueessa. Kuva: Getty Images

Athleticin mukaan ongelmia aiheutti myös esimerkiksi se, miten tiukat säännöt Martinez oli luonut joukkueelle MM-turnaukseen. Pelaajat eivät saaneet juurikaan tavata perheitään, vaikka kisat järjestetään lyhyiden etäisyyksien Qatarissa.

Yhtenä päivänä järjestettiin kuitenkin pelaajien ja perheiden perinteinen grillijuhla. Hyökkääjä Dries Mertensin vaimo Kat Kerkhofs oli Athleticin mukaan kertonut Midmid Mondial -podcastissa, että tapahtuma oli ”erittäin kiusallinen” johtuen pelaajien kireistä väleistä.

Belgiassa yleinen konsensus on tällä hetkellä, että Martinezin aikakausi oli ”katastrofi”. Tämä siitä huolimatta, että Belgia oli kolme ja puoli vuotta Fifan rankingin ykkösenä – maaliskuuhun 2022, jolloin paikka meni Brasilialle. Syyskuun 2016 jälkeen seuraavasta 58 pelistä Belgia voitti 46 ja hävisi vain kolmesti.

Eden Hazard teki 2018 MM-kisoissa kolme maalia ja syötti kaksi. nyt kisoissa hän loi vain viisi maalipaikkaa, eikä tehoja syntynyt. Kuva: Offside / Getty Images

Pelillisesti Martinez muutti Belgian pelaamista aktiivisesta ja prässäävästä varovaisempaan, vastahyökkäyksiin nojaavaan. Syynä olivat esimerkiksi Hazardin ja Romelu Lukakun vammat ja vajaa pelikunto. Athleticin mielestä Martinez ei luottanut enää pelaajiensa vahvuuksiin, vaan pyrki vain paikkaamaan heikkouksia.

Miksi Martinezilla ei ollut uskallusta korvata Hazardia avauskokoonpanossa esimerkiksi Leandro Trossardilla tai Jeremy Dokulla, Athleticin lähteet ihmettelevät. Vasta viimeisessä lohkopelissä Kroatiaa vastaan Trossard pääsi avaukseen ja Hazard aloitti penkillä.

– Jotkut pelaajista menettivät uskonsa Martineziin EM-kisojen jälkeen. Sen jälkeen, kun Hollanti löi heidät Kansojen liigassa, jotkut pelaajat puhuivat keskenään siitä, kuinka he haluaisivat saada Louis van Gaalin kaltaisen valmentajan, Athleticin paljastukset jatkuvat.

Belgian putoaminen MM-kisoista turhautti tähtihyökkääjää. Romelu Lukaku rikkoi vaihtopenkin sivupleksin, Thierry Henry yritti lohduttaa.

Courtois: ”Emme ole kultainen sukupolvi”

Kun L'Equipe oli kertonut Belgian pukukopin väitetyistä riidoista, maajoukkue marssitti lehdistötilaisuuteen kapteeni Hazardin ja kokeneen maalivahdin Thibaut Courtois'n rauhoittamaan tilannetta. Toisaalta lehdistötilaisuus tarjosi lisää vettä myllyyn, kun Courtois raivosi, että ”kuka on levittänyt valheellisia tietoja mediaan”.

– Jos joukkueessa on myyrä, jolla on suuri mielikuvitus, ja hänet löydetään, tämä on hänen viimeinen päivänsä joukkueessa.

Thibaut Courtois ei peitellyt ärtymystään lehdistötilaisuudessa ennen viimeistä alkulohkon peliä. Kuva: Getty Images

Riidat voivat olla liioiteltuja. On normaalia, että joukkueessa toisten pelaajien keskinäiset välit ovat erittäin lämpimiä, toisten eivät. Athleticin mukaan joukkueesta on kuitenkin toppari Vincent Kompanyn lopettamisen jälkeen puuttunut ristiriidat hallussa pitävä johtaja.

MM-kisat olivat ”kultaisen sukupolven” viimeinen mahdollisuus.

– Ei meitä voi kutsua sillä nimellä, kun emme voittaneet mitään. Emme ole kultainen sukupolvi, Real Madridin tähtimaalivahti Courtois totesi Nieuwsbladin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

– Olemme sukupolvi lahjakkaita ja hienoja pelaajia. Näissä MM-kisoissa ja viime EM-kisoissa emme olleet tasollamme. Se on hieman noloa.

Suosittelemme sinulle