Hyppää sisältöön

Kylian Mbappé jakoi herkän hetken joukkuekaverin kanssa ja laittoi pystyyn hämmästyttävän show'n – ”Maailman parhaat pelaajat ovat friikkejä”

Ranska osoitti Puola-voitossa asiantuntija Jonne Kunnaksen mielestä olevansa valmis uusimaan maailmanmestaruutensa. Ranskan hyökkäysnelikko on ilman Karim Benzemaakin jälleen loistava ja kliininen.

Näin upeasti Kylian Mbappe laukoi 3–0-maalin Puolan verkkoon.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hallitsevan maailmanmestarin Ranskan hyökkäysarsenaali on jälleen timanttisessa iskussa. Neljännesvälierän 3–1-voitto Puolasta sunnuntaina osoitti sen vastaansanomattomasti.

Se ei tarkoita, että Ranska vyöryttäisi maalipaikkoja toisensa perään, hallitsisi palloa ja dominoisi kenttätapahtumia. Ensimmäisen vartin aikana Puola piti palloa 71-prosenttisesti.

Ranskan ryhmästä kuitenkin löytyy täysin poikkeuksellinen pikakiituri, Kylian Mbappé. Ranska on tehnyt turnauksessa yhdeksän maalia. Mbappé on ollut mukana seitsemässä viimeisimmässä – viisi maalia ja kaksi maalisyöttöä.

Kaksi kertaa Puolan verkkoa kihauttanut Mbappé on tehnyt nyt uransa aikana MM-kisoissa 11 ottelussa yhdeksän maalia. Hän on 23-vuotiaana tasoissa 35-vuotiaan Lionel Messin kanssa. Mbappé ohitti maalitilastossa Cristiano Ronaldon (8 maalia, 20 peliä) ja Diego Maradonan (8 maalia, 21 peliä).

– Maailman aivan parhaat pelaajat ovat friikkejä. Mbappé herättää välillä tunteita kävellessään, mutta miten voi pelistä toiseen tehdä tuollaisia huippusuorituksia. Kun tämän hetken jalkapalloilijat pelaavat lähellä huipputasoaan, Mbappé on varmaan maailman paras pelaaja, hehkutti Yle Urheilun asiantuntija Juho Rantala ottelun päätyttyä.

Mbappésta, 23 vuotta ja 349 päivää, tuli nuorimpana yhdeksän MM-maalia täyteen saanut pelaaja. Portugalilainen Eusébio pystyi samaan vajaan vuoden vanhempana.

– Mbappé vahingoitti meitä, mutta tänään iloitsen hänen puolestaan, koska Mbappé on todellinen tähti. Uskon, että Mbappé on maailman paras pelaaja monta vuotta, Puolan valmentaja Czeslaw Michniewicz hehkutti.

Hän oli jo ennen peliä sitä mieltä, että ranskalainen on pysäyttämätön.

– Ei ole reseptiä, jolla pysäyttää häntä. Kukaan valmentaja ei tiedä sitä, miten pysäyttää huippuvireistä Mbappéa.

Kylian Mbappé sai tuuletella kameroille. Hän syötti joukkueensa 1–0-maalin ja teki kaksi seuraavaa MM-neljännesvälierässä. Kuva: Getty Images

Ranska ei hallitse, mutta on silti vakuuttava

Puolaa vastaan Ranska vei laukaukset 16–12, laukaukset maalia kohti 8–3 ja pallonhallinnan 55–45. Maaliodottamaa Ranska loi 1,36 maalin verran, Puola 1,76 maalin verran. Toki Puola teki ainoan osumansa rangaistuspotkusta, jonka maaliodottama on 0,78.

Joka tapauksessa Ranska ei tilastojenkaan valossa hallinnut peliä, mutta silti voittajasta ei juuri ollut epäselvyyttä. Ylen asiantuntijalle Jonne Kunnakselle ottelusta jäi päällimmäisenä mieleen Ranskan kliinisyys.

– Tosi vakuuttava hyökkäyssuuntaan, varsinkin tilanteenvaihdoissa. Ranska ei tarvitse montaa paikkaa. Puolalla oli hetkensä avausjaksolla, se pystyi pysymään pallossa, hyökkäämään vastaan ja saamaan paikkoja.

Ranskan tapa pelata on selvä. Hallitseva mestari ei tykkää hallita palloa ja puolustaa suosiolla matalalla. Tällä tavalla se pyrkii houkuttelemaan vastustajan ylös, jotta vastustajan puolustuksen selustaan jää tilaa Mbappélle ja Ousmane Dembelelle.

– Tasoero oli kuitenkin iso, eikä Puolakaan ole mikään pallonhallintajoukkue. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä enemmän Ranska pääsi vastaiskuihin. Mbappé on poikkeuksellisen hyvä hyödyntämään niitä ja viimeistelemään, Kunnas huomauttaa.

Kylian Mbappé vasemmalla ja Ousmane Dembele oikealla dominoivat laitojaan hyökkäyssuuntaan. Kuva: Getty Images

Ranska on kisojen paras joukkue vastaiskuissa. Joukkueen hyökkäysnelikko on todella toimiva. AC Milania seuratasolla edustava konkari Olivier Giroud, 36, pystyy kookkaana pelaajana suojaamaan palloa. Näin PSG:n Mbappé ja FC Barcelonan Dembele, 25, saavat aikaa tehdä pystyjuoksujaan. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja, Atletico Madridin Antoine Griezmann, 31, liikkuu linjojen väleissä, jakaa millintarkkoja syöttöjä ja rytmittää peliä.

Olivier Giroud viimeisteli Ranskan 1–0-maalin Puolaa vastaan.
Kylian Mbappé ja Olivier Giroud jakoivat lämpimän hetken, kun Mbappe oli syöttänyt Giroud'n 1–0-maalin. Kuva: Alex Grimm / Getty Images
Kuva: Jose Breton/ NurPhoto / Getty Images

Mbappé on Kunnaksen mielestä täysin poikkeuksellinen pelaaja nopeuden, rytminvaihdosten, suunnanmuutosten ja tempokuljetusten osalta. Lisäksi Mbappén laukaus lähtee niin nopeasti, lyhyellä latauksella, että vastustajan on todella vaikea ehtiä peittämään.

Miten Ranskaa vastaan kannattaisi pelata? Siihen ei ole Kunnaksen mielestä yksinkertaista vastausta. Ranska tykkää puolustaa matalassa blokissa, mutta siihen Mbappé ei juuri osallistu. Hän säästelee voimiaan ja odottaa oikeaa hetkeä kirmata hyökkäykseen. Hän kuuluu niihin jalkapalloilijoihin, joille tämä vapaus suodaan.

Kun vastustaja hallitsee palloa, on sillä tästä syystä ylivoima. Hyvät pallonhallintajoukkueet voivat pystyä haavoittamaan Ranskaa, Kunnas uskoo. Samalla vastustajan pitää pystyä huolehtimaan, ettei Ranska saa mahdollisuuksia nopeissa tilanteenvaihdoissa.

Toinen vaihtoehto voisi olla ottaa kaikki mahdollinen tila pois puolustuksen selustasta. Tästä syystä Ranska kuitenkin luopuu mielellään pallonhallinnasta, jotta vastustaja pallollisena nousee ylemmäksi.

Näin Kylian Mbappe tehtaili 2–0-johtomaalin.

Giroud nousi Ranskan miesten maalikuninkaaksi

Ranskan 1–0-maalin tehneestä Olivier Giroud'sta tuli Ranskan miesten maajoukkueen eniten maaleja tehnyt pelaaja. Giroud sai joukkueen ykköskärjen paikan, kun Ballon d'Or -voittaja Karim Benzema jäi reisivaivansa takia sivuun.

Giroud'sta, 36 vuotta ja 65 päivää, tuli myös historian neljänneksi vanhin MM-maalin tehnyt pelaaja. Edellä ovat kamerunilainen Roger Milla, ruotsalainen Gunnar Gren ja uruguaylainen Varela.

Benzema oli vuosia hyllytettynä maajoukkueesta seksivideoskandaalin takia. Vuonna 2018 Benzema vertasi itseään Giroud'n kanssa toteamalla, että hän on formula 1 -auto, Giroud on kartingauto. Ranska on kuitenkin osoittanut näissäkin kisoissa, ettei se välttämättä tarvitse F1-autoa.

Giroud'n roolista target-hyökkääjänä kertoo sekin, että hän oli ykköshyökkääjä 2018 mestarijoukkueessa tekemättä maaliakaan. Nyt hän on tehnyt tässä turnauksessa kolme osumaa.

Ranskan maalivahdista Hugo Lloris pelasi uransa 142. maaottelun. Hän on Ranskan tilastoykkönen puolustajalegenda Lilian Thuramin kanssa, mutta noussee puolivälierässä yksin tilastokärjeksi.

Kunnaksen mielestä Ranska on näissä MM-kisoissa näyttänyt peli peliltä enemmän vuoden 2018 mestarijoukkueelta.

– Pelaa vahvuuksillaan, puolustaa tiiviinä blokissa, ei juurikaan prässää. Ranska ei edes halua pallonhallintaa. Mitä pidemmälle turnaus menee, sellaisia pelejä tulee enemmän, koska vastustajan taso kovenee ja vastustaja todennäköisesti haluaa toimia pallon kanssa.

– Ranskan peli ei ole välttämättä kivoimman näköistä tai yleisöystävällisintä, mutta peli on niin kliinistä, että Ranska voi mennä päätyyn asti.

Puolan Robert Lewandowski sai rangaistuspotkusta 1–3-lohdutusmaalin.
Maalikooste: Ranska–Puola 3–1.

Suosittelemme sinulle