Hyppää sisältöön

Fifa saattaa sittenkin pyörtää päänsä MM-kisojen uudistuksen suhteen – pöydällä muun muassa NHL-henkinen "konferenssimalli"

Jalkapallon MM-kisojen osallistujamäärä kasvaa roimasti. Se tuo mukanaan muutoksia turnausformaattiin, mutta aiempi suunnitelma kolmen joukkueen lohkoista voidaan heittää romukoppaan.

Arsene Wenger kertoi Fifan formaattipohdinnasta lehdistötilaisuudessa sunnuntaina. Kuva: FIFA via Getty Images

Jalkapallon MM-kisojen turnausformaatin on tarkoitus muuttua, kun seuraavat kisat pelataan vuonna 2026. On varmaa, että Yhdysvaltojen, Meksikon ja Kanadan yhteiskisoissa nähdään 48 joukkuetta, mutta turnauksen rakenteesta ei ole takeita.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan nykyisen suunnitelman mukaan tulevan turnauksen 48 maata jaettaisiin 16 lohkoon, joista jokaisessa pelaisi kolme joukkuetta. Tällä hetkellä kisoissa on mukana 32 maata, jotka pelasivat kahdeksassa neljän joukkueen alkulohkossa. Kaksi parasta jatkoivat pudotuspeleihin.

Fifan globaalin jalkapallokehittämisen johtaja Arsene Wenger sanoi sunnuntaina, että uuden formaatin suhteen ollaan nyt kuitenkin kahden vaiheilla.

Wenger paljasti, että harkinnassa on kolme eri vaihtoehtoa.

– Päätöstä ei ole tehty. Joko pelaamme 16 kolmen joukkueen lohkoa, 12 neljän joukkueen lohkoa, tai kaksi puoliskoa kuudella neljän joukkueen lohkolla, Wenger sanoi lehdistötilaisuudessa.

Kahden puoliskon kaavio villinä korttina

Joukkuemäärän takia neljän joukkueen lohkoista jatkaisi kahden parhaan lisäksi muutama paras lohkokolmonen.

Kolmas vaihtoehto olisi Wengerin mainitsema kaksiosainen kaavio: maat jaettaisiin kahteen 24 joukkueen puoliskoon, joiden sisällä pelattaisiin kuusi neljän joukkueen lohkoa. Loppuottelussa kohtaisi kummankin puoliskon voittaja. Tämä formaatti muistuttaisi esimerkiksi jääkiekkoliiga NHL:n ja koripalloliiga NBA:n itäisen ja läntisen konferenssin formaattia.

– Minä en voi tehdä päätöstä. Päätöksen tekee Fifan johtokunta. Luulen, että ratkaisu tehdään seuraavan vuoden aikana, Wenger sanoi.

Sopupeliuhka ollut kolmen maan lohkojen kipupiste

MM-kisojen uudistusta ajoi aikoinaan vahvasti Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino. Fifan 30-henkinen johtokunta äänesti joukkuemäärän kasvattamisen puolesta yksimielisesti vuoden 2017 alussa.

Tuolloin puheissa pyöri muun muassa 48 joukkueen formaatti, jossa 16 maata olisi päässyt jatkoon jo valmiiksi, ja loput 32 maata olisivat pelanneet yhden ottelun pudotuspelikierroksen jatkopaikoista. Idea teilattiin, koska se olisi typistänyt turnauksen monien maiden osalta vain yhteen otteluun. Jatkojalostuksen tuotteena syntyi 16 lohkon malli, josta jatkoon pääsisi 32 maata.

Kolmen joukkueen lohkot ovat herättäneet kritiikkiä esimerkiksi tuloksella taktikoimisen mahdollisuuden kasvamisen sekä lohkovaiheen viimeisen kierroksen draaman menettämisen vuoksi.

Nykyisin lohkon kaikki joukkueet päättävät pelinsä samaan aikaan, kun taas kolmen joukkueen lohkossa yhden pelit olisi jo pelattu, kun kaksi muuta kohtaavat. Muutama vuosi sitten Fifa väläytteli esimerkiksi rangaistuspotkukilpailuja lohkovaiheen tasatilanteiden ratkaisemiseksi ja viimeaikaisten mediatietojen mukaan sama idea on nyt palannut harkintaan.

Suosittelemme sinulle