Hyppää sisältöön

Donald Trump vaati perustuslaista luopumista ja saa nyt kovaa ryöpytystä yli puoluerajojen

Donald Trump sanoi, että Yhdysvalloissa voidaan luopua kaikista säännöistä, myös niistä, jotka kuuluvat perustuslakiin. Entinen presidentti perusteli kantaansa perättömillä vaalivilppisyytöksillä.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on kokenut viime aikoina takaiskuja. Viime kuun välivaaleissa monet hänen tukemansa ehdokkaat jäivät häviölle. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA
STT

Yhdysvalloissa entisen presidentin Donald Trumpin ehdotus luopua kaikista säännöistä ja määräyksistä keräsi viikonloppuna moitteita sekä demokraattien että republikaanien riveissä.

Omalla Truth Social -alustallaan julkaisemassaan päivityksessä Trump toisti perusteettomia salaliittoteorioita siitä, kuinka Yhdysvaltain vuoden 2020 presidentinvaalit olivat vilpilliset ja kuinka sekä teknologiayhtiöt että demokraattipuolue olivat mukana petoksessa.

Trump on useaan otteeseen kieltäytynyt myöntämästä demokraattien Joe Bidenin vaalivoittoa. Ex-presidentti kirjoitti päivityksessään, että näin massiivinen petos mahdollistaa kaikista säännöistä, sääntelyistä ja pykälistä luopumisen, myös niistä, jotka kuuluvat perustuslakiin.

Perustuslaki muodostaa pohjan Yhdysvaltojen poliittiselle järjestelmälle, joten ehdotus sen sivuuttamiseksi on poikkeuksellinen jopa Trumpin epätavallisilla standardeilla. Esimerkiksi Valkoinen talo sanoi lausunnossaan, että moinen hyökkäys perustuslakia vastaan on syytä tuomita.

"Vaaraksi demokratiallemme"

Demokraatit ovat arvostelleet Trumpin kannanottoa tiukkaan sävyyn. Senaatin enemmistöjohtaja, demokraatti Chuck Schumer sanoi Twitterissä Trumpin olevan "vaaraksi demokratiallemme".

– Hän vaatii loppua Yhdysvaltojen perustuslailliselle demokratialle, Schumer kirjoitti tviitissään.

Edustajainhuoneen demokraatti Ted Lieu kutsui Trumpin ehdotusta fasistiseksi.

Kovia sanoja kuului myös republikaanien joukosta. Edustajainhuoneen republikaani Adam Kinzinger sanoi, että tämän jälkeen yksikään konservatiivi ei voi enää perustella Trumpin tukemista.

Trumpin entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton taas sanoi, että kaikkien oikeiden konservatiivien on vastustettava Trumpin vuoden 2024 presidentinvaalikampanjaa.

Entinen presidentti on kokenut viime aikoina monenlaisia takaiskuja. Esimerkiksi viime kuun välivaaleissa monet hänen tukemansa ehdokkaat jäivät häviölle.

Trump herätti suuttumusta yli puoluerajojen myös isännöityään Mar-a-Lagon kartanollaan holokaustin kieltäjänä tunnettua räppäri Yetä, jota kutsuttiin aiemmin Kanye Westiksi, sekä valkoisen ylivallan kannattajaa Nick Fuentesia.

Päivää ennen Trumpin päivitystä Twitterin tuore omistaja Elon Musk julkaisi yhtiön sisäistä viestinvaihtoa, joka osoitti työntekijöiden keskustelun muun muassa demokraattien kanssa vuoden 2020 presidentinvaalien alla.

Republikaanit ovat syyttäneet Twitterin salanneen sisältöä, jossa arvostellaan Bidenin poikaa Hunter Bidenia. Washington Post -lehden mukaan aineistossa ei kuitenkaan ollut todisteita siitä, että teknologiayhtiö olisi taipunut demokraattien tahtoon.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 6.12. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle