Hyppää sisältöön

Kartta näyttää, missä Helsingissä marssitaan itsenäisyyspäivänä – uutena tulokkaana Convoy-järjestäjien autokulkue

Itsenäisyyspäivänä pääkaupungissa liikkuvat ainakin Ylioppilaiden soihtukulkue, Helsinki ilman natseja -kulkue, Suomi herää -kulkue, 612-soihtukulkue ja Motti 612-autokulkue.

Helsingissä liikkuu ainakin viisi eri kulkuetta. Kuvassa Helsinki ilman natseja -mielenosoitus Runeberginkadulla viime itsenäisyyspäivänä. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Helsingissä järjestetään itsenäisyyspäivänä ainakin viisi kulkuetta. Niistä neljä on tuttuja aiemmilta vuosilta.

Kaupungilla liikkuvat ainakin Ylioppilaiden soihtukulkue, Helsinki ilman natseja -kulkue, Suomi herää -kulkue, 612-soihtukulkue ja Motti 612-autokulkue. Lisäksi Presidentinlinnan edustalla järjestetään vähävaraisten Linnan juhlat.

Näistä Suomi herää-, 612- ja Motti 612-kulkueita on luonnehdittu kansallismielisiksi tai äärioikeistolaisiksi. Helsinki ilman natseja -kulkuetta on luonnehdittu äärioikeiston vastaiseksi.

Tapahtumilla on vaikutusta Helsingin keskusta-alueen raitiovaunu- ja bussiliikenteeseen tiistaina. Helsingin seudun liikenteen mukaan poikkeuksia koituu etenkin raitiovaunulinjoille 1, 2, 5, 7 ja 8 sekä bussilinjoille 24 ja 25. Hetkelliset viivästykset ovat mahdollisia myös muilla reiteillä.

Liikenne suljetaan kaduilta kulkueiden aikana. Poliisi suosittelee yksityisautoilun välttämistä keskustan alueella, erityisesti Töölössä, kello 16:n ja 20:n välillä.

Kaikkien kulkueiden aikataulut ja reitit ovat alustavia. Helsingin poliisin ylikomisario Heikki Porolan mukaan poliisi pyrkii muokkaamaan eri kulkueiden lähtöjä ja reittejä niin, että ne eivät kohtaa toisiaan.

– Muutoksia voi tulla. Näitä on vaikea ennustaa.

Tänään itsenäisyyspäivän aattona joukkoliikenteessä ajetaan normaalia enemmän yöliikennettä.

Karttagrafiikka näyttää eri kulkueiden alustavat reitit ja aikataulut Helsingin keskustassa itsenäisyyspäivänä. Kuva: Rea Lemström

Ylioppilaiden soihtukulkue

Perinteinen ylioppilaiden soihtukulkue alkaa kello 16 seppeleiden laskulla Hietaniemen hautausmaan sankariristillä.

Kulkue lähtee liikkeelle hautausmaan kappelilta noin kello 17 ja kulkee reittiä Hietaniemenkatu–Arkadiankatu–Pohjoisesplanadi–Presidentinlinna–Mariankatu–Aleksanterinkatu–Senaatintori.

Presidentinlinnalla kulkue tervehtii tasavallan presidenttiä. Senaatintorilla vietetään kansanjuhlaa noin kello 17.55–18.15. Ohjelmassa on kuorolaulua ja puheita muun muassa Helsingin pormestari Juhana Vartiaiselta.

Kulkueen järjestävät pääkaupunkiseudun ylioppilas- ja opiskelijakunnat yhdessä. Järjestäjien mukaan ylioppilaiden soihtukulkue on järjestetty vuodesta 1951 alkaen.

Suomi herää -kulkue

Suomi herää -kulkue kokoontuu Rautatientorilla kello 16. Kulkue siirtyy Mikonkadun, Pohjoisesplanadin ja Mannerheimintien kautta Eduskuntatalolle.

Tapahtuman järjestänä ovat Sinimusta liike ja sen puheenjohtaja Tuukka Kuru. Tapahtuma on viime vuosina korvannut lakkautetun uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aiemmin järjestämät mielenosoitukset.

Järjestäjät kuvailevat kulkuetta ”isänmaallisten kansalaisten vastaiskuksi globaalille rappiolle”. Väki marssii ”poliittisen uudelleenitsenäistymisen ja kulttuurillisen uudelleenheräämisen puolesta”.

Helsinki ilman natseja -kulkue

Helsinki ilman natseja -mielenilmaus alkaa kokoontumisella Kampin Narinkkatorilla noin kello 16.30. Sen on tarkoitus liikkua kello kuuden aikaan Arkadiankadun ja Runeberginkadun kautta kohti Hesperiankatua. Kulkue päättyy Taivallahden kentälle, missä on tiedossa ohjelmaa.

Tarkka reitti ja aikataulu ovat vielä auki, sillä poliisi pyrkii estämään Helsinki ilman natseja -kulkueen ja 612-soihtukulkueen kohtaamisen.

Mielenosoitusta ovat järjestämässä muun muassa A-ryhmä, Helsingin vasemmistonuoret ja Elokapinan antifasismiryhmä.

Järjestäjät kertovat, että kulkueessa ”kokoonnutaan osoittamaan mieltä turvallisemman, vapaamman ja tasa-arvoisemman Helsingin ja maailman puolesta”.

612-soihtukulkue

612-soihtukulkue kokoontuu Töölöntorilla noin kello 18.30. Tarkoitus on liikkua Runeberginkatua pitkin kohti Hietaniemen hautausmaata.

Kulkueen tarkka reitti ja aikataulut ovat vielä auki, sillä poliisi pyrkii estämään 612-soihtukulkueen ja Helsinki ilman natseja -kulkueen kohtaamisen.

Ilmoituksen mielenosoituksesta poliisille on tehnyt Suomen Sisun toinen varapuheenjohtaja ja Sarastus-julkaisun päätoimittaja Timo Hännikäinen.

612-soihtukulkue on ”kansallismielinen ja poliittisesti sitoutumaton” tapahtuma, johon ”saavat osallistua kaikki, jotka haluavat juhlia Suomen itsenäisyyttä sekä kunnioittaa menneiden sukupolvien työtä ja uhrauksia”.

Motti 612-moottorimarssi

Itsenäisyyspäivän uusin tulokas on Motti 612-autokulkue. Tapahtuman on alustavasti tarkoitus alkaa Kansalaistorilla kello kuuden aikaan.

Sieltä ja Mäntymäen kentältä on tarkoitus liikkua autokulkueena Mannerheimintietä pitkin Pohjois- ja Eteläesplanadille ja takaisin. Kulkueen on määrä pysähtyä Eduskuntatalon edessä.

– Tämän kulkueen aikataulut ovat eniten auki kaikista itsenäisyyspäivän tapahtumista, Porola sanoo.

Alun perin Motti 612 piti järjestää noin viikon mittaisena tapahtumana Kansalaistorilla, mutta poliisin mukaan tapahtuma peruttiin. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Convoy-mielenosoitusten järjestäjätahot.

Vähävaraisten Linnan juhlat

Lisäksi Presidentinlinnan liepeillä, Kauppatorin länsipäädyssä, järjestetään vähävaraisten Linnan juhlat. Aloitusaikataulu on auki. Poliisi ei odota tapahtumaan isoa ihmismäärää.

Alun perin suunnitteilla ollut Iranin kansannousua tukeva mielenilmaus on poliisin mukaan peruttu.

Poliisi ennakoi tulevaa itsenäisyyspäivää viime viikolla.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 6. joulukuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle