Hyppää sisältöön

Romutettavaksi aiottu tankkeri kuljettaa öljyä Suomenlahdella – päätyi suomalaisomistuksesta Liberian lipun alle

Öljyntorjuntavalmius Suomenlahden rannikolla uhkaa heikentyä samalla, kun Venäjä kuljettaa öljyä yhä vanhemmilla tankkereilla. Mukana öljyrallissa on myös entinen Nesteen tankkeri, joka oli jo tarkoitus romuttaa.

Entinen Nesteen Mastera tankkeri kuljettaa nyt venäläistä öljyä Liberian lipun alla Alma nimisenä.
Kalle Schönberg

Neste hankki vuonna 2003 uudenlaisen, jäissä hyvin kulkevan tankkerin Masteran. Sen Neste myi vuonna 2013 edelleen Huoltovarmuuskeskukselle ja vakuutusyhtiö Ilmariselle.

Vuonna 2019 ikääntynyt tankkeri poistui kokonaan suomalaisomistuksesta.

Useamman omistajan jälkeen tankkeri oli tänä keväänä myytävänä jo romutettavaksi (siirryt toiseen palveluun) Mikitas-nimisenä.

Nyt se kuitenkin rahtaa jälleen venäläistä öljyä Suomenlahdella uudella nimellä Alma, tällä kertaa Liberian lipun alla.

Tankkeri on parhaillaankin matkalla (siirryt toiseen palveluun) Venäjän Suomenlahden öljysatamasta Primorskista öljylastissa kohti Hollantia ja Rotterdamin öljysatamaa.

Kuva: Samuli Niemi-hukkala / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Vanhat tankkerit uhkaavat Suomenlahtea

Alma-tankkerin 19 vuoden ikä on sille todella korkea. Yleensä tankkerit romutetaan jo 15–20 vuoden iässä. Samanlaisia vanhuksia kuin Alma saattaa kuitenkin ilmestyä lisää Suomenlahdelle, kun EU:n tuontikielto venäläiselle öljylle astuu tänään voimaan.

Tämän jälkeen venäläistä raakaöljyä ei voi enää tuoda EU-maihin meriteitse, tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Venäjä etsiikin uusia markkinoita öljylleen kaukomarkkinoilta esimerkiksi Kiinasta ja Intiasta.

Lue lisää: Venäläistä öljyä kuljettavien tankkereiden romuralli uhkaa Suomenlahtea – vaarana öljyonnettomuus, jota ei korvaa kukaan

Tuontikiellon lisäksi länsimaat sitovat Venäjän öljykuljetukset 60 dollarin hintakattoon. Se merkitsee sitä, että hintakaton ylittävät öljykuljetukset eivät saa enää kansainvälisiä merivakuutuksia.

Tuontikiellon ja hintakaton vuoksi on luultavaa, että ainakin osa länsimaisessa omistuksessa olevista tankkereista lopettaa kokonaan venäläisen raakaöljyn kuljettamisen.

Venäjä haalii ”haamulaivastoa”

Venäjän onkin väitetty hankkineen suoraan ja erilaisten bulvaanien kautta vanhojen tankkereiden laivaston kuljettamaan raakaöljyään kaukomarkkinoille.

Arvostettu brittiläinen talouslehti Financial Times kertoi äskettäin (siirryt toiseen palveluun), että Venäjä olisi hankkinut Ukrainan sodan aikana noin sadan vanhan tankkerin ”varjolaivaston” kuljettamaan raakaöljyään. Lähteenä lehdellä on laivoja välittävä yhtiö Braemer.

Saattaakin olla, että entinen suomalainen tankkeri Mastera on liittynyt tähän Venäjän ”varjolaivastoon” Alma-nimisenä.

Öljyntorjuntavalmius uhattuna

Vanhojen tankkereiden lisääntyminen Suomenlahdella merkitsee, että myös öljyonnettomuuden riski kasvaa.

Suomenlahden rannikon öljyntorjunnasta vastaavan Kymenlaakson pelastuslaitoksen mukaan samaan aikaan Suomenlahden öljyntorjuntavalmius on heikkenemässä.

– Viimeisen kymmenen vuoden ajan olemme saaneet vuosittain noin miljoona euroa rahaa öljysuojarahastolta valmiuden ylläpitämiseen ja investointeihin. Tämä rahoituspohja poistuu vuoden vaiheessa, Kymenlaakson pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Veli-Matti Heininen sanoo.

Kymenlaakson pelastuspäällikkö Veli-Matti Heinisen mukaan Suomenlahden rannikon öljyntorjuntavalmius on heikentymässä. Kuva: Kalle Schönberg / Yle

Myös Kymenlaakson uuden hyvinvointialueen johto katsoo, että valtio ei ole huomioinut öljyntorjuntavalmiuden ylläpitämiseen aikaisemmin tullutta rahoitusta uuden hyvinvointialueen rahoituspohjaa laskiessaan.

– Öljysuojarahastostolta aikaisemmin tullutta rahaa ei ole huomioitu hyvinvointialueen rahoituksessa, sanoo Kymenlaakson hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.).

Kymenlaakson pelastuspäällikkö Veli-Matti Heinisen mukaan rahoituksen vähenemisellä on suora vaikutus jo ensi keväänä valmiuden ylläpitämiseen.

– Pohdimme jo nyt, onko meillä varaa laskea ihan jokaista alusta mereen.

Myös valvova viranomainen Etelä-Suomen aluehallintovirastossa on huolissaan.

– Näen kyllä vakavia uhkia siinä, jos rahoitusta vielä entisestään lasketaan, koska jo nyt öljyntorjuntavalmiudessa on pieniä puutteita, kertoo pelastusylitarkastaja Mira Leinonen.

Suosittelemme sinulle