Hyppää sisältöön

Ortodoksisen museon johtaja irtisanottiin – säätiön puheenjohtajan mukaan taustalla on isoja muutoksia ja näkemyseroja

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo ryhtyy etsimään uutta johtajaa keväällä. Myös säätiön hallitukseen on luvassa muutoksia.

Museon toiminta jatkuu irtisanomisesta huolimatta normaalisti. Kuva: Timo Turpeinen / Yle
Anne-Pauliina Rytkönen

Pohjois-Savossa Kuopiossa sijaitsevan Suomen ortodoksisen kirkkomuseo Riisan johtaja vaihtuu. Museota vuodesta 2007 johtanut Teresa Töntsi on irtisanottu kirkkomuseon säätiön hallituksen päätöksellä.

Hallituksen puheenjohtaja Heikki Hankan mukaan irtisanomisen syynä on johtamisen tapaan liittyvät erimielisyydet.

– Meillä on ollut pidemmän aikaa johtamisen tavasta erilainen käsitys. Museon toiminnan ja tulevaisuuden takaamiseksi päädyimme hyvin ikävään ratkaisuun, Hanka sanoo.

Museon toiminta jatkuu irtisanomisesta huolimatta normaalisti. Museon määräaikaisena johtajana toimii Katariina Husso. Uutta johtajaa ryhdytään etsimään vuodenvaihteen jälkeen.

Yle ei tavoittanut Teresa Töntsiä kommentoimaan asiaa.

Museon historia on isoja muutoksia täynnä

Suomen ortodoksisessa kirkkomuseo Riisassa on tehty Teresa Töntsin kaudella isoja muutoksia. Museossa toteutettiin mittava peruskorjaus vuosina 2009–2015.

Museo oli aiemmin kirkon alaisuudessa, mutta se säätiöitettiin vuonna 2011. Hallituksen puheenjohtaja Heikki Hankan mukaan kyseessä oli yksi museon historian suurimmista muutoksista.

– Siinä oli kyse rahoituspohjan laajentamisesta, joka ei olisi ollut mahdollista muuten. Se oli ehdottomasti oikea ratkaisu näin jälkeenpäin katsottuna, Hanka sanoo.

Säätiöittäminen ei kuitenkaan tarjonnut nopeaa ratkaisua museon ongelmiin.

– Se aiheutti sen, että avustustulot kirkon puolelta pienenivät ja kulut kasvoivat. Henkilökuntaa piti lomauttaa, ja se oli toinen iso kriisi museon historiassa, hän kertoo.

Hankan mukaan tuolloiset toimenpiteet söivät henkilökunnan henkisiä voimavaroja. Talous vakiintui vasta, kun museo pääsi valtionavun piiriin.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja kuvailee työyhteisöä pieneksi. Muutokset ovat olleet jatkuvia.

– Eläkkeelle jäämistä, uusia rekrytointeja. Vakaata aikaa ei ole vielä nähty, kun koko ajan on joku paikka auki, Hanka sanoo.

Teresa Töntsi johti Riisaa vuosina 2007–2022. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

Keväällä valitaan uusi hallitus ja uusi johtaja

Suomen ortodoksisen kirkkomuseo Riisan uuden johtajan valitsee kirkkomuseon säätiön hallitus. Hallitus vaihtuu vuosikokouksessa keväällä ja hallituksesta jää useampi henkilö pois, mukaan lukien puheenjohtaja Heikki Hanka.

– Keskustelemme hallituksessa vielä, että pyrimmekö vanhan hallituksen aikaan saamaan uuden johtajan, vai olisiko se seuraavan hallituksen ensimmäisiä tehtäviä, Hanka sanoo.

Jos valinta jää uudelle hallitukselle, valitaan uusi johtaja aikaisintaan kesällä 2023.

– Näen museon tulevaisuuden myönteisenä, vaikka yksi keskeinen ja valtakunnan mittakaavassa merkittävä osaaja poistuu. Työyhteisön hyvinvointiin ja jaksamiseen on suuret odotukset, Hanka sanoo.

Pääsimme ensimmäisten joukossa tutustumaan ortodoksisen kirkkomuseon Riisan uusiin näyttelytiloihin. Video on kuvattu keväällä 2015, kun museo avautui mittavan remontin jälkeen.

Suosittelemme sinulle