Hyppää sisältöön

Suomen valtiolippu nousee ensimmäistä kertaa satametriseen lipputankoon – Hamina valmistautuu itsenäisyyspäivän valtakunnalliseen paraatiin

Perinteinen itsenäisyyspäivän paraati järjestetään ensimmäistä kertaa koronatauon jälkeen.

Sotilaat harjoittelivat maanantaina suurta itsenäisyyspäivän paraatia varten Haminassa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Paraatijärjestelyt ovat näkyneet Haminassa sunnuntaista lähtien, jolloin osa kaduista suljettiin liikenteeltä. Paraatijoukot saapuivat Haminaan sunnuntain ja maanantain aikana.

Monet kahvilayrittäjät ovat varautuneet juhlapäivään pitämällä kuppilat auki itsenäisyyspäivänä.

Huovilan konditoria on suunnitellut itsenäisyyspäivän kunniaksi jopa oman juhlaleivoksen. Suklaapohjaisessa leivoksessa on mustikka- ja samppanjatäytteet.

– Ajattelimme, etä mustikka ja samppanja käyvät itsenäisyyspäivän teemaan kivasti, kahvilatyöntekijä Eveliina Paronen kertoo.

Huovilan konditoria Haminassa on suunnitellut oman juhlaleivoksen itsenäisyyspäivän juhlaparaatin kunniaksi.

Valtiolippu suursalkoon

Yksi historiallinen hetki koittaa itsenäisyyspäivän aamuna, jolloin Haminan satametrinen lipputanko saa ensimmäistä kertaa salkoonsa Suomen valtiolipun. Kyseessä on kielekkeinen lippu, joka on hieman suorakaiteista valtiolippua pidempi.

– Meillä liehuu 27 x 16 -metrinen valtiolippu ensimmäisenä Suomessa. Lippu liehuu jatkossa Puolustusvoimien tapahtumissa Haminassa, toki erillisellä luvalla, viestintäpäällikkö Minna Nordström Haminan kaupungilta kertoo.

Valtiolippu nousee jättisalkoon tiistaiaamuna kello 8. Nostoa voi seurata esimerkiksi Haminan kaupungin suurlippu-livelähetyksestä (siirryt toiseen palveluun).

Kuuntele, miten Haminan kaupunki on valmistautunut itsenäisyyspäivän paraatin. Maija Tuunila haastattelee viestintäpäällikkö Minna Nordströmiä.

Yli tuhannen ihmisen paraati

Paraatissa on mukana noin 1 200 ihmistä. Siihen osallistuu joukkoja Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

Tapahtumassa on mukana myös poliisin, pelastuslaitoksen ja tullin kalustoa.

Reserviupseerikoulun johtaja, eversti Mikael Salo on iloinen, että paraati saadaan järjestettyä koronatauon jälkeen. Edellisen kerran paraati järjestettiin kolme vuotta sitten.

– Tämä on entistä juhlavampaa. Odotamme, että suuri joukko kansalaisia pääsee paikan päälle. Sotilaiden osalta tämä on kunnia-asia, että paraati voidaan järjestää Haminassa.

Reserviupseerikoulun johtaja, eversti Mikael Salo pitää kunnia-asiana sitä, että paraati järjestetään Haminassa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Paraatikatselmuksen suorittaa ja ohimarssin ottaa vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Kakkola. Ohimarssissa hänen seuranaan on Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Titta Erkkilä.

Yleisölle paraatin juontaa toimittaja, reservin kapteeni Riku Rantala.

Yleisradio seuraa paraatikatselmusta suorana Areenassa ja Radio Suomessa kello 11.50 alkaen. Ohimarssi esitetään suorana TV1:ssä ja Radio Suomessa kello 13.15 alkaen. Kooste paraatin parhaista paloista näytetään TV1:ssä ja Areenassa kello 17.06.

Enemmän aiheesta: Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraati järjestetään tauon jälkeen suurempana kuin koskaan – Poliisi ja Tulli ovat ensi kertaa mukana

Suosittelemme sinulle