Hyppää sisältöön

Flunssakausi jyllää – influenssatapauksia on lisääntyvästi, mutta epidemia ei ole vielä käynnistynyt

Paha flunssakausi kaataa nyt väkeä petiin ja sairaaloiden lastenosastoja on ruuhkautunut pikkuvauvojen RS-viruksen takia.

RS-viruslöydösten määrä on lisääntynyt viime viikkojen aikana. Aikuisilla se ei kuitenkaan yleensä aiheuta nuhaa kummempaa. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Jaana Hevonoja

Virukset leviävät nyt herkästi, koska ihmisiä on liikkeellä ja kokoontuneena yhteen normaalia enemmän joulukonserteissa ja muissa joulutapahtumissa tai ostoksilla.

Liikkeellä on nyt sinnikästä flunssaa, koronaa ja etenkin vauvoille vaarallista RS-virusta.

– Erilaisia flunssia on paljon, eilen kun itse päivystin lastenosastolla, siellä oli ihan hirveästi pieniä lapsia, joilla on hengitystieoireita, lasten infektiolääkäri Tea Nieminen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kertoi Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Hän lisää, että RS-viruksen vuoksi vauvojen kanssa on hakeuduttu usein sairaalahoitoon ja koronatapauksiakin on ollut muutamia.

Korona on pienille lapsille hänen mukaansa usein lievempi kuin RS-virus, vaikka se nostaakin korkean kuumeen.

Nieminen kertoo, että RS-virus tulee rajuna epidemiana joka toinen vuosi ja silloin voidaan tarvittaessa ajaa elektiivisen hoidon yksiköitä alas muutamaksi kuukaudeksi, jotta saadaan flunssapotilaat hoidettua.

– Hoitajista on pulaa, vaikka sänkypaikkoja olisi.

Influenssakausi ei Suomessa ole vielä käynnistynyt epidemiatasolla, mutta tapauksia on havaittu lisääntyvästi.

– Rokote kannattaa ehdottomasti vielä ottaa edelleen, siinä olevat virukset vastaavat hyvin sitä, mikä täällä tänä vuonna kiertää, Nieminen sanoo.

Suosittelemme sinulle