Hyppää sisältöön

Georgian entinen presidentti Mikheil Saakašvili kärsii pahoista myrkytysoireista ja on vaarassa kuolla, kertovat hänen avustajansa

Mikheil Saakašvilia hoitavien lääkärien mukaan ex-presidentin näytteistä on löytynyt muun muassa elohopeaa ja arsenikkia.

Ihmiset osallistuvat mielenosoitukseen, jossa vaaditaan Georgian entisen presidentin Mikheil Saakašvilin vapauttamista vankilasta Tbilisissä, Georgiassa 3. joulukuuta 2022. Kuva: EPA-EFE
STT

Vankilassa oleva Georgian ex-presidentti Mikheil Saakašvili, 54, kärsii raskasmetallimyrkytyksestä ja on vaarassa kuolla ilman asianmukaista hoitoa, kertoivat hänen avustajansa maanantaina.

Saakašvili joutui viime vuonna sairaalaan oltuaan 50 päivää syömälakossa. Ex-presidentti protestoi syömälakolla vankilatuomiotaan, jota hän piti poliittisena.

Saakašviliä hoitavien lääkärien mukaan ex-presidentin näytteistä on löytynyt muun muassa elohopeaa ja arsenikkia.

Yhdysvaltalaisen toksikologin David Smithin mukaan Saakašvili voi kuolla ilman asianmukaista hoitoa "joka on joko kielletty tai sitä ei ole saatavilla Georgiassa".

Saakašvili vangittiin lokakuussa 2021, vain muutamia päiviä sen jälkeen kun hän oli palannut Georgiaan maanpaosta. Hänet oli tuomittu poissaolevana kuudeksi vuodeksi vankilaan vuonna 2018 muun muassa vallan väärinkäytöstä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kuvannut Saakašvilin tuomiota "poliittiseksi kostoksi".

Saakašvili toimi Georgian presidenttinä vuosina 2004–2013.

Suosittelemme sinulle