Hyppää sisältöön

Kuopiossa käteltiin jo Linnan juhlien vieraita – teatteriesitys parodioi hyväntuulisesti ikonista perinnettä

Ruokateatterin Linnan juhlat -nimisen esityksen idea on tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto. Esitys etenee kuin esikuvansa.

Iloiset Linnan juhlat Ruokateatterin malliin.

Vieraat saapuvat hyvissä ajoin ohjelmaravintola Maximiin Kuopiossa. Kuten Linnan juhlissa konsanaan, myös Ruokateatterin juhlissa odotetaan jonkin aikaa ennen kuin kättely alkaa.

Linnan juhlat on esitys, jonka idea on tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto.

Esitys etenee aivan vastaanoton kaavan mukaisesti. Luvassa on kättely, ohjelmaa, ruokailu, tanssia ja illan päättää jatkot.

– Twisti on siinä, että jokainen otetaan mukaan esitykseen. Tässä rikotaan esiintyjän ja yleisön välinen kynnys. Ja on tämä myös visio siitä, kuinka rennot ja leppoisat juhlat voisivat olla, kuvailee muun muassa adjutantin roolissa oleva Riikka Puumalainen.

Tuomas Juntunen kysyy jokaiselta tulijalta haluaako hän olla tavis vai julkkis. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Ennen kättelyä vieraat jaetaan julkkiksiin ja taviksiin. Jokainen halukas saa rintaansa valmiiksi askarrellun kunniamerkin. Osa vieraista on valmistautunut tähän askartelemalla kunniamerkkejä jo itse kotona.

– Se on ollut positiivinen yllätys, ja myös se, kuinka moni on panostanut pukeutumiseen ja tullut esimerkiksi iltapuku päällä paikalle, markkinoinnista vastaava Noomi Forslund kertoo.

Lopulta itse kättelyyn astellaan punaista mattoa pitkin, mutta perillä odottaa yllätys. Käteltävinä eivät ole presidentti puolisoineen vaan presidenttiparin koira ja tämän adjutantti.

– Siitä huolimatta moni on toivottanut pokkana hyvää itsenäisyyspäivää, koiraa esittävä Iiro Näkki nauraa.

Tapahtumia seuraa kommentaattori, joka seuraa yleisön jonoa humoristisesti. Myös pukeutumista kuvataan huumori edellä.

– Aika usein vaatteen suunnittelijana mainitaan Iivo Niskanen, jonka sisko Katri Niskanen on tunnettu vaatesuunnittelija tai jopa Björn Wahlroos, Puumalainen kertoo.

Pönötystä harjoitellaan yleisön kanssa etukäteen

Koska oikeissa Linnan juhlissa on paikalla mediaa, myös Ruokateatterin esityksessä media on vahvasti läsnä. Vieraille muun muassa kerrotaan, milloin ollaan mukana suorassa lähetyksessä ja pitää pönöttää. Pönötystä myös harjoitellaan etukäteen.

Kättelyn jälkeen yleisö ei mene istumaan varatuille paikoille, vaan oleilee tilassa. Media tekee haastattelujaan, jotka pyörivät livenä ohjelmaravintolan näytöiltä. Ketään ei kuitenkaan pakoteta mukaan. Esitystä voi vain katsoa halutessaan.

Kunniamerkit jaetaan vieraille ennen kättelyä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Esityksen harjoitusvaiheessa yleisön läsnäoloa harjoiteltiin. Esiintyjät eläytyivät olemaan yleisö, joka ei tiennyt esityksen kulkua etukäteen.

– Samalla selvisi muun muassa millainen kommunikointi toimii, että tunnelma on alusta saakka rento, Forslund kertoo.

Hyvänmielinen esitys on enemmän leikkiä kuin kannanotto itsenäisyyspäivän vastaanottoa kohtaan.

– Tavallaan voisi ajatella, että oikeatkin Linnan juhlat on leikki. Siihen kuuluvat tietyt asiat, tietty olemus ja tapa olla, Puumalainen pohtii.

Linnan juhlien arvokkuus on läsnä myös Ruokateatterin esityksessä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Oikeissa Linnan juhlissa on yleensä aina teema, joka näkyy muun muassa tarjoiluissa. Joku vieraista saattaa viestiä pukeutumisen kautta omaa sanomaansa. Ruokateatterin esityksessä on mukana avoimesti kantaaottavia elementtejä.

– Meillä on sisäpoliittinen buffee, jossa jokainen ruokalaji on nimetty tietyn poliitikon tai ajankohtaisen poliittisen teeman mukaan, Puumalainen kertoo.

– Ja blenderi, jolla tehdään hummusta, toimii vain yösähköllä, kertoo Näkki.

– Sitten on savuporotoastia Antti Kurvisen tapaan. Siinä pihvi on piilotettu yhtä hyvin kuin maa- ja metsätalousministeriön ilmastoruokaohjelma, Forslund lisää.

Kuopiolaisen Ruokateatterin Linnan juhlat -esityksen käsikirjoittajat ovat Johanna Keinänen ja Liisa Ruuskanen. Ruokateatteri on tanssiteattereiden Minimi ja Tsuumi yhteinen konsepti. Esityksiä on ollut jo Helsingissä. Kuopiossa niitä on vielä muutama itsenäisyyspäivän jälkeen.

– On ollut ihana tarjota juhlailta tähän pimeyden keskelle, Forslund sanoo.

7.12.2022 klo 7.54 juttuun lisätty lause: Ruokateatteri on tanssiteattereiden Minimi ja Tsuumi yhteinen konsepti.

Aiheesta enemmän:

Lippu nousi salkoon Tähtitorninmäellä – Yle seuraa itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia

Suosittelemme sinulle