Hyppää sisältöön

Suomalaistaiteilijoiden Kiasma-boikotin taustalla kansainvälinen liike, joka vastustaa Israelin toimia palestiinalaisalueilla

Taidemaailmaan on käynnistetty palestiinalaisvetoisia kampanjoita, joiden päämääränä on tehdä näkyväksi Israelin mahdollinen taidepesu. Saksassa ja Yhdysvalloissa liikkeitä on syytetty antisemitismista.

Nykytaiteilijoiden työnseisaus jatkuu. Taiteilijat kieltäytyvät yhteistyöstä nykytaiteenmuseo Kiasman kanssa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Päivi Puukka

Suomalaisten taiteilijoiden boikotti Kiasman kanssa työskentelevää säätiötä ja sen hallituksen jäsentä liikemies Chaim ”Poju” Zabludowiczia vastaan on osa kansainvälistä Israelin vastaista liikettä. Taiteilijat käyttävät tässä yhteydessä termiä työnseisaus.

Vetoomuksen Zabludowiczin erottamiseksi Kiasman tukisäätiön hallituksesta on maanantaihin iltapäivään mennessä allekirjoittanut 127 taiteilijaa.

Taideboikotin taustalla on laajempi liike BDS eli Boycott, Divestment and Sanctions (siirryt toiseen palveluun). Se on taloudellista voittoa tavoittelematon palestiinalaisjohtoinen kansanliike, jonka toimijat pyrkivät edistämään Israelin vastaista taloudellista ja poliittista vastarintaa.

Joukko suomalaisia nykytaiteilijoita vaatii (siirryt toiseen palveluun), että Zabludowicz Art Trustin edustaja luopuu hallituspaikasta Kiasman tukisäätiössä. Trustia edustaa säätiössä Poju Zabludowicz. Hän on kansainvälisesti merkittävä taiteen kerääjä ja mesenaatti. Kiasman tukisäätiö on itsenäinen elin, joka tukee Kiasman toimintaa taloudellisesti.

Poju Zabludowich kuvattuna vuonna 2017. Kuva: Richard Young / All Over Press

Kiasma-boikottia tukevan BDS-liikkeen mukaan Israel rikkoo kansainvälistä lakia räikeästi miehittämällä palestiinalaisalueita ja rakentamalla sinne omia siirtokuntiaan.

Israel on miehittänyt Länsirantaa vuodesta 1967. Gazan kaistaa Israel on pitänyt viime vuodet saarrossa.

Vuonna 2005 perustettu BDS hakee Israelin ja palestiinalaisalueiden tilanteeseen kaikupohjaa rotuerottelupolitiikkaa eli apartheidia vastustavasta liikehdinnästä Etelä-Afrikassa ennen vuotta 1991. Palestiinalaisjohtoinen BDS on perustettu vuonna 2005.

Liike liikkeen sisällä

BDS-liikkeen erillinen boikotti Zabludowiczia ja hänen toimintaansa taiteen kentällä käynnistyi vuonna 2014.

BDZ eli Boycott and Divestment Zabludowicz (siirryt toiseen palveluun) suuntasi toimintansa Zabludowicz Art Trust -säätiön toimintaa kohtaan. Sen mukaan säätiö taidepesee Israelin valtion harjoittamaa rasismia ja rotuerottelua. Taidepesulla tarkoitetaan toimintaa, jossa käytetään taidetta tai taiteilijoita suuntaamaan huomiota pois yksilön tai yhteisön harjoittamasta sorrosta.

BDZ-liike kehottaa boikotoimiaan kaikkia taideorganisaatioita, joita Zabludowicz tai hänen yrityksensä tukevat. Tällainen organisaatio on myös Kiasman tukisäätiö, jonka hallituksen jäsen Zabludowicz on.

Taiteilijoiden työnseisauksesta kertovilla verkkosivuilla kerrotaan BDZ- ja BDS -liikkeistä, mutta taiteilijat korostavat olevansa itsenäisesti organisoituneita, mutta tukevansa BDS:n tavoitteita.

Suomessa taiteilijoiden boikottia vauhdittaa myös suomalainen Finland Against Apartheid (siirryt toiseen palveluun) -liike, joka vaatii Suomen valtiota kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja muun muassa lopettamaan asekaupan Israelin kanssa.

Saksa julisti BDS-liikkeen juutalaisvastaiseksi

BDS:n toiminta on otettu vaihtelevasti vastaan eri maissa.

Vuonna 2019 Saksan parlamentti julisti BDS-liikkeen antisemitistiseksi eli juutalaisvastaiseksi. Tuolloin BDS oli mukana boikotioimassa Israelissa järjestettäviä Euroviisuja. (siirryt toiseen palveluun)

Boikottihenkeä oli tuolloin jonkin verran myös Suomessa, muttei kovinkaan näkyvästi.

Kysymys antisemitismista nousee esiin nyt myös Suomessa, ainakin some-keskusteluissa.

Viestintäyrittäjä Jan Erolan mukaan Zabludowiczin kohtelu on maalittamista ja antisemitismiä, sillä hän on sanonut kannattavansa kahden valtion ratkaisua (siirryt toiseen palveluun) - eli maan jakamista Israeliin ja Palestiinaan. Näin sanoo Erola Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun).

Kansalaisaktivisti Syksy Räsänen on aiemmin esittänyt, että eurooppalainen media, mukaan lukien Suomi ja Yleisradio, omaksuu USA:n valtamedian linjauksia muun muassa BDS-liikkeeseen liittyen. Räsäsen mielestä kritiikittömästi.

Israel on kieltänyt viisumin myöntämisen ihmisille, jotka ovat tukeneet BDS-liikettä.

Kenellä on puhtaat jauhot pussissaan

Jan Erolan käynnistämässä keskustelussa tuodaan esille, että taiteilijoiden pääasiallisin tukija Suomessa on valtio. Suomen valtio taas käy asekauppaa Israelin kanssa.

Parhaillaan Suomi valmistelee ilmatorjuntaohjusten hankintaa maasta. Hankintahinta saattaa nousta yli miljardin euron.

Israel on tärkeä kauppakumppani myös monelle muulle länsimaalle. Maailmanpankin tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Israelin tärkeimmät kauppakumppanit ovat Yhdysvallat, Kiina ja Saksa.

Somekeskustelussa kysytään ironiseen sävyyn, pitäisikö taiteilijoiden asettaa Suomen valtio ja Taiteen keskustoimikunta boikottiin.

Juttua muokattu 12.12.2022 klo 14.15.

Otsikosta vaihdettu sana takana sanaan taustalla.

Korvattu lause: ”Nyt BDZ-liike on rohkaissut suomalaisia taiteilijoita boikotoimaan Kiasman tukisäätiötä, jonka hallituksen jäsen Zabludowicz on.” lauseella: ”BDZ-liike kehottaa boikotoimiaan kaikkia taideorganisaatioita, joita Zabludowicz tai hänen yrityksensä tukevat. Tällainen organisaatio on myös Kiasman tukisäätiö, jonka hallituksen jäsen Zabludowicz on.”

Lisätty lause: Taiteilijat käyttävät tässä yhteydessä termiä työnseisaus.

12.12. kello 20.00 lisätty tieto, että taiteilijoiden työnseisauksesta kertovilla verkkosivuilla kerrotaan BDZ- ja BDS -liikkeistä, mutta taiteilijat korostavat olevansa itsenäisesti organisoituneita, mutta tukevansa BDS:n tavoitteita.

Lue lisää:

Yli 40 taiteilijaa kieltäytyy yhteistyöstä Kiasman kanssa "Poju" Zabludowiczin takia – museonjohtaja: “Emme voi boikotoida yksityistä kansalaista”

Taiteilijoiden boikotti Kiasmaa kohtaan kasvaa vauhdilla – tästä on kyse mielenilmauksessa, joka kohdistuu miljardööri Poju Zabludowicziin

Kiasma-kuohunta: Näin Poju Zabludowicz vastaa taiteilijoiden syytteisiin yhteyksistä asekauppaan ja apartheidiin

Tämä tiedetään Suomen tiettävästi rikkaimmasta miehestä ”Poju” Zabludowiczista: Tapparan omistaja joutui taas yhden boikotin kohteeksi

Suosittelemme sinulle