Hyppää sisältöön

Yhdistetyn miehillä alavireinen alkukausi – asiantuntija kehottaa Ilkka Herolaa unohtamaan menneet ja aloittamaan kauden uudestaan

Eero Hirvonen ja Ilkka Herola eivät ole saaneet parastaan irti muun muassa sairastelun vuoksi. Hirvonen uskoo, että hänen hiihtokuntonsa on parempi kuin miltä se alkukauden kilpailuissa on näyttänyt.

MM-hopeamitalisti Ilkka Herolan paras sijoitus tällä maailmancup-kaudella on 16:s. Lillehammerissa hän ei osallistunut hiihto-osuuksille flunssan takia. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Emma Hyyppä,
Henri Pitkänen,
Kimmo Porttila

Yhdistetyn maailmancupin toinen kisaviikonloppu Norjan Lillehammerissa sujui suomalaismiehiltä alavireisesti. Ilkka Herola joutui jättämään kisaamisen kesken sairastelun takia. Aiemmin viikolla flunssasta kärsinyt Eero Hirvonen oli seitsemästoista ja yhdeksästoista.

Herolan, 27, ja Hirvosen, 26, huippusuoritukset viime kesän GP-kiertueella loivat suuria odotuksia talvikaudelle, mutta kahtena viikonloppuna tulokset ovat jääneet vaisuiksi.

Yle Urheilun asiantuntijan ja Hirvosta valmentavan Petter Kukkosen mukaan Hirvosen suoritukset ovat olleet alkukauden viidessä kilpailussa melko tasaisia, mutta isompi vaihde jää puuttumaan niin mäessä kuin ladullakin.

– Hyppäämisellä tulosta pystyttäisiin kaikista eniten petraamaan. Siinä on selkeä tekniikkajuttu, joka pitäisi saada korjattua. Odotin, että hiihtopuoli olisi lähtenyt paremmin liikkeelle. Kilpailuissa on ollut pientä ailahtelevaisuutta. Viimeiset kierrokset eivät ole tulleet niin kuin niiden olisi pitänyt, Kukkonen arvioi.

Hirvonen oli valitellut Rukan avauskilpailusta lähtien hengitysteiden tukkoisuutta, joka on voinut viedä parhaan terän. Kukkosen mukaan myös se, että lokakuinen Ramsaun hiihtoleiri jäi suomalaisilta väliin, voi vaikuttaa alkukauden hiihtovireeseen heikentävästi.

Eero Hirvonen odottaa, että kesän aikana tullut kehitys hiihtokunnossa näkyisi myös kilpaladuilla.

Itseluottamus löytyi

Loukkaantumisista ja terveysmurheista kärsinyt Hirvonen sijoittui kahdella viime kaudella maailmancupissa kymmenen parhaan joukkoon yhteensä neljästi. Vaikka alkukauden kilpailutulokset eivät vielä viesti kovin suuresta kehitysharppauksesta, ovat Kukkonen ja Hirvonen luottavaisia.

– Harjoituskausi oli hyvä, hän on pitkästä aikaa ollut terve eikä ole mitään loukkaantumisia ollut. Urheilija on henkisesti ihan eri tasolla kuin aikaisemmin. Hän itsekin ymmärtää, että on mahdollisuus ottaa askel parempaan. Aikaisempina vuosina se näkymä on kadonnut, koska ongelmia on ollut niin paljon. Urheilija oli menettänyt sen itseluottamuksen, eikä uskonut, että huipulle päästään takaisin, Kukkonen kertoo.

Yhdistetyn maajoukkueen entinen päävalmentaja Petter Kukkonen toimii lajin parissa Eero Hirvosen henkilökohtaisena valmentajana ja Yle Urheilun asiantuntijana. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Hirvonen ei ollut tyytyväinen suorituksiinsa Lillehammerissa, ja pohti, mikä häntä ladulla jarrutteli.

– Vähän vaikeaa arvioida, mikä hiihtokunto on oikeasti, kun tässä on ollut kaikennäköistä flunssaa, joka alkoi jo Rukalla. On ollut vähän erikoisia kisoja, eikä ennen Rukaa ei ollut avaavia vetoja. Ihmettelen, jos hiihtokunto ei ole tätä parempi. On mennyt kesä niin hyvin, että kaikki merkit ovat sellaisia, että sen pitää jossain vaiheessa kulkea aika hyvinkin, Hirvonen kertoi.

Herolan maailmancup ”alkaa” Ramsausta

Yhdistetyn maailmancupissa vietetään nyt väliviikkoa, mikä sopii toipilaille suomalaisille. Kiertue jatkuu Ramsaussa Itävallassa joulukuun puolivälissä.

Maailmancupin avausviikonloppu Rukalla on aiempinakin vuosina ollut Herolalle haastava. Sen perään sairastuminen sinetöi epäonnistuneen kauden avauksen, Kukkonen arvioi.

– Ilkalla maailmancup monesti alkaa Ramsausta. Viimekin vuonna hänellä oli siellä hyvä kilpailuviikonloppu. Siellä mennään pieneen mäkeen ja latu on sellainen, joka hänelle sopii. Hänen pitää olla kärsivällinen, malttaa unohtaa nämä kaksi viikonloppua ja aloittaa kausi jollain tavalla uudestaan, kun mennään kohti Ramsauta.

Suomalaiset eivät pitäneet Rukan hidasvauhtisesta yhteislähtökilpailusta, joka hiihdettiin ennen mäkiosuutta. Kuva: Tomi Hänninen/Yle

Kukkonen muistuttaa, että Planican MM-kisojen alkuun on vielä kaksi ja puoli kuukautta aikaa. Herola puolustaa vajaan kahden vuoden takaista MM-hopeaa.

– En ole hänen kohdallaan huolestunut. Ilkka on sellainen urheilija, joka lämpenee kauden mittaan. Nyt hyppääminen on ollut kontrolloidun ja jäykän näköistä, ja jopa hiihtäminen myös. Uskon, että kunto kyllä löytyy, Kukkonen sanoo.

Sairastelu oli yhdistetyn maajoukkueen murheena myös viime kauden alussa, kun Kukkonen toimi vielä maajoukkueen päävalmentajana.

– Tilanne muistuttaa paljon viime kauden alkua. Sitä odotettiinkin, että kun koronasäätäminen jää vähemmälle ja ihmiset ovat toistensa kanssa tekemisissä, se voi käynnistää infektiokierteitä. Huonoa tuuria on ollut. Toivottavasti sairastelut olivat tässä, Kukkonen sanoo.

Alkukauden tiukan kisarupeaman jälkeen Hirvonen aikoo rauhoittua hetken koti-Suomessa ja keskittyä perusasioihin. Hirvonen uskoo palasten loksahtavan vielä paikoilleen niin mäessä kuin ladullakin.

– Hyppääminen on ok:n näköistä. Jos nyt pääsisin isosta mäestä vetämään rauhassa ja välineitä testaamaan, jotta saisin paremman luoton. Se ei ole kovin kaukana. Se vain tulee sieltä. Sama hiihdonkin kanssa, Hirvonen sanoo.

Suosittelemme sinulle