Hyppää sisältöön

Moni vitkuttelee sähkölaitteiden huoltoa, vaikka seuraukset voivat olla tuhoisia

Mikkelissä paloi rivitalo viime viikonloppuna. Alustavan arvion mukaan syy oli ilmalämpöpumppu. Ne ovat aiheuttaneet tänä vuonna kymmenen rakennuspaloa.

Rivitalon katto ilmiliekeissä Mikkelin Tuppuralassa.
Mikkelissä syttyi tuhoisa tulipalo lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Rivitalon asukkaat jouduttiin evakuoimaan. Kuva: Milka Krogerus / Yle
Greta Virranniemi

Suomalaiset luistavat kotiensa sähkölaitteiden huoltamisesta ja kunnon seuraamisesta. Laitteet jäävät liian vähälle huollolle, vaikka moni tiedostaa niiden tarpeellisuuden. Näin arvioi valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Kodin tekniset laitteet vaatisivat hänen mukaansa tarkastuksen ja huollon ainakin kerran vuodessa.

– Moni kyllä tietää, että huoltotoimia pitäisi tehdä, mutta muut asiat kiilaavat ohitse. Ajatellaan, että teen sen lähiaikoina, mutta homma venyy. Tilanne on varmasti monelle tuttu arjesta, Suur-Uski sanoo.

Onnettomuusriski kasvaa, kun kodinkoneet jäävät vaille huoltoa. Ne saattavat esimerkiksi sytyttää tulipaloja.

– Laitteen kuormitus lisääntyy, jos huoltotoimenpiteet jättää tekemättä, Suur-Uski toteaa.

Ilmalämpöpumppu saattoi sytyttää rivitalopalon

Ilmalämpöpumppu sytytti alustavan arvion mukaan rivitalopalon Mikkelissä viime viikonloppuna. Varmaa tietoa palon syystä ei tosin vielä ole, sillä pelastuslaitos vasta tutkii asiaa.

Kaikkiaan ilmalämpöpumput ovat aiheuttaneet kymmenen rakennuspaloa tänä vuonna tähän mennessä, selviää Pelastuslaitosten toimenpiderekistereistä. Ilmalämpöpumpun tulipaloja, jotka eivät ole levinneet rakennuspaloksi, on ollut 21 kappaletta.

Ilmalämpöpumppujen aiheuttamien tulipalojen määrä on lisääntynyt viime vuosina. Suur-Uskin mukaan sen selittää pumppujen räjähdysmäinen yleistyminen Suomessa.

– Myös laitteiden ikääntyminen varmaan mahdollistaa kasvua, hän lisää.

Suur-Uski huomauttaa, että ilmalämpöpumppuun ei liity isompaa onnettomuusriskiä kuin sähkölaitteisiin ylipäätään. Esimerkiksi viime vuonna sähkölaitteet aiheuttivat kaikkiaan 503 rakennuspaloa, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes (siirryt toiseen palveluun).

– Laitteen vikaantuessa on aina pieni mahdollisuus tulipaloon. Meillä syttyy tulipaloja niin pesukoneista kuin televisioista ja muistakin kodin laitteista.

Löysät liitokset lisäävät tulipalon riskiä

Myös sähköasennusten löysät liitokset ovat yksi riskitekijä ja voivat johtaa tulipaloon, kertoo ylitarkastaja Juha-Pekka Törmälä Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta Tukesista.

Kytkennät voivat hänen mukaansa jäädä kiristämättä asianmukaisesti asennusvaiheessa tai löystyä ajan myötä.

– Käytännössä palon sytyttää silloin valokaari-ilmiö, Törmälä sanoo.

Valokaari syntyy, kun kahden elektrodin välinen jännite on niin suuri, että sähkövirta purkautuu niiden välillä olevan, normaalisti sähköä johtamattoman materiaalin kuten ilman halki. Valokaari voi sytyttää palamaan kaasuja ja hiukkasia. Sitä käytetään hitsauksessa ja metallien sulatuksessa korkean lämpötilan aikaansaamiseksi.

Tulipalon voi aiheuttaa Törmälän mukaan myös ilmalämpöpumpun laitevika.

– Aina kun huoltaa laitetta, pitää ottaa laitteesta sähköt pois päältä. Esimerkiksi pitää siis ottaa pistoke pois pistorasiasta tai kääntää turvakytkin nollille, Törmälä huomauttaa.

Puhdistus ja toiminnan seuraaminen tuovat turvaa

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö pitäisi puhdistaa säännöllisesti noin kerran kuussa, ohjeistaa Motivan Päivi Suur-Uski. Puhdistamisen voi tehdä asukas itse vaikkapa imuroimalla.

Ulkoyksikön puhdistustiheyteen ei Suur-Uskin mukaan ole tarkkaa ohjeistusta, mutta myös sen kuntoa kannattaa seurata. Se on hyvä pitää puhtaana roskista ja talvisin jäästä.

– Kannattaa seurata sen kuntoa säiden muuttuessa ja lumisateen aikaan. Sitä voi vilkaista aina ohi kulkiessa.

Suur-Uski kannustaa seuraamaan myös ilmalämpöpumpun toimintaa. Taustalla saattaa piillä huoltotarve tai laitevika, jos sähkönkulutus pomppaa yllättäen selittämättömästi.

– Silloin voi olla tarvetta ammattilaisen tekemälle huollolle tai tarkastukselle.

Voit keskustella aiheesta 6. joulukuuta kello 23.00 asti.

Lisää aiheesta:

Rivitalo syttyi liekkeihin Mikkelissä – asukkaat evakuoitu, yksi loukkaantui lievästi

Tuplakatto vaikeutti Mikkelissä neljän kodin rivitalon tuhonneen tulipalon sammutustöitä, palomestari: ”Näin tällä kertaa, ikävä kyllä”

Suosittelemme sinulle