Hyppää sisältöön

Venäläinen oppositiopoliitikko Ilja Jašin saa pian tuomion ”valheellisen tiedon levittämisestä” — tämä juttu kertoo, mistä tapauksessa on kyse

Venäläisen oppositiohahmo Ilja Jašinin tuomio julistetaan keskiviikkona kello 12 paikallista aikaa. Syyttäjä vaatii Jašinille yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta.

Venäläinen oppositiohahmo Ilja Jašin oikeuden kuulemistilaisuudessa Moskovassa 23. marraskuuta. Kuva: Alexander Nemenov / AFP

Venäläisen oppositiohahmo Ilja Jašinin oikeudenkäynti Moskovassa on päättynyt. Tuomio julistetaan keskiviikkona kello 12 paikallista aikaa.

Aktivisti Jašinia syytetään Venäjän armeijaa koskevan valheellisen tiedon levittämisestä.

Maanantaina syyttäjä vaati Jašinille yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta.

Syyttäjän mukaan Jašinin levittämät väitteet Venäjän armeijasta ovat voineet vahingoittaa armeijan mainetta ja siksi rikosta on syytä pitää vakavana.

Oikeudenkäynnin lopussa Jašin piti puheevuoron, jonka aikana hän puhutteli Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

- Sanani saattavat mennä kuuroille korville, mutta kehotan sinua Vladimir lopettamaan tämän hulluuden välittömästi. Tunnusta, että Ukraina-politiikkasi oli väärin, vedä joukot pois ja etsi diplomaattinen ratkaisu, Jašin sanoi puheessaan.

Oikeudenkäyntiä ovat seuranneet tiiviisti useat venäläismediat, esimerkiksi riippumaton Mediazona (siirryt toiseen palveluun) ja sanomalehti Kommersant (siirryt toiseen palveluun).

Kertoi Venäjän joukkoteloituksista Butšassa

Huhtikuussa Jašin julkaisi Youtube-kanavallaan suoran lähetyksen, jossa hän kertoi Venäjän armeijan tekemistä teloituksista Ukrainan Butšassa.

Huhtikuun alussa Ukrainan joukot olivat vapauttaneet Butšan kaupungin Venäjän armeijan miehitykseltä.

Venäjän perääntymisen jälkeen kaupungista oli löytynyt joukkohautoja ja kidutuskammioita.

Jašin kertoi yli miljoonalle seuraajalleen Youtubessa, että venäläissotilaiden epäillään teloittaneen siviilejä erityisen julmalla tavalla Butšassa.

Kesäkuun lopussa Jašin pidätettiin virkavallan vastustamisesta keskellä päivää ja vietiin 15 päiväksi putkaan. Heti sen jälkeen hänet asetettiin tutkintavankeuteen.

Viranomaiset kertoivat, että Jašinia epäillään Venäjän armeijaa koskevan valheellisen tiedon levittämisestä.

Putin siivoaa oppositiota epämääräisen lain turvin

Maaliskuussa Venäjän parlamentin alahuone, duuma hyväksyi muutoksen rikoslakiin, joka koskee valheiden levittämistä mediassa.

Venäjän armeijaa koskevan valheellisen tiedon tahallisesta levittämisestä voi seurata kolme vuotta vankeutta tai sakot, joiden suuruus vaihtelee 700 000 ruplan ja 1,5 miljoonan ruplan välillä.

Vakavista rikkomuksista voi saada 10–15 vuoden rangaistuksen. Vakavan rikkomuksen määritelmä laissa on hyvin lavea.

Jašin ja tämän puolustus pitävät syytteitä poliittisina.

Jašinin asianajaja Maria Eismont vetosi oikeudessa maanantaina, että Jašinin rikkoi lakia vain siltä osin, että hän oli levittänyt tietoa Venäjän armeijan väkivallasta julkisesti.

Eismontin mukaan Jašin viittasi videollaan kansainvälisen median materiaaleihin, muiden muassa BBC:n (siirryt toiseen palveluun) uutisiin kertoessaan Butšan tapahtumista.

Eismontin mukaan sananvapauteen kuuluu se, että yksilö voi kertoa, millaista tietoa verkossa liikkuu, eikä se ole rikos.

Katso myös:

Suosittelemme sinulle