Hyppää sisältöön

EU:n rajavartiovirasto Frontex arvioi Suomen rajavalvonnan tasoa – saapuu Suomeen ensi keväänä

Shengen-maissa säännöllisesti tehtävä rajatoiminnan vertaisarviointi kohdistuu ensi keväänä Suomen rajavalvontaan.

Mika Rytkönen on ollut Rajavartiolaitoksessa töissä 30 vuoden ajan. Etenkin itäraja on Rytköselle tuttu. Kuva: Ville Toijonen / Yle
Elisa Paljakka,
Ville Toijonen

Euroopan unionin meri- ja rajavartiostovirasto Frontex arvioi ensi keväänä Suomen rajavalvonnan onnistumista.

Kaakkois-Suomen rajavartioston uusi komentaja Mika Rytkönen kertoo, että kyseessä on EU:n säännöllisesti toteutettava vertaisarviointi, jossa asiantuntijat tarkastelevat kunkin Shengen-maan rajavalvontaa ja -toimintaa.

– Kaakkois-Suomi ja itäraja ovat keskeinen painopistesuunta Suomen rajavalvonnassa. Suurimmat rajanylityspaikat sijaitsevat Kaakkois-Suomessa, ja rajan läheisyydessä on tiheä maantieverkosto ja metsätieverkosto lähellä rajaa, Rytkönen sanoo.

Suomen rajavartiolaitos harjoitteli Frontexin kanssa viimeksi tämän vuoden keväällä.

Frontex on EU:n virasto, joka auttaa jäsenvaltioita suojelemaan ulkorajoja EU:n vapaan liikkuvuuden alueella. Se tarkastelee säännöllisesti kaikkien Shengen-maiden rajavalvonnan käytäntöjä ja laatua.

Frontexin toiminta on viime aikoina ollut monien kansalaisjärjestöjen kritiikin kohteena.

Kokenut uusi komentaja

Kaakkois-Suomen rajavartioston komentaja Mika Rytkönen on myös rajavaltuutettu, jonka tehtävä on pitää tiivistä yhteyttä Venäjän rajavaltuutettuihin.

Suomi tekee Rytkösen mukaan tiivistä yhteistyötä sekä naapurimaidensa että Euroopan komission rajavalvontaviranomaisten kanssa.

– Myös Venäjän ja Suomen rajavartioyhteistyö perustuu valtiosopimuksiin. Siinä rajavaltuutetut ovat keskeisessä asemassa. Tapaan Viipurin rajavaltuutettua säännöllisesti noin kuukauden välein, Rytkönen kertoo.

Mika Rytkönen aloitti tehtävässään Kaakkois-Suomen rajavartioston komentajana joulukuun alussa.

Rytkösellä on kolmenkymmenen vuoden kokemus Rajavartiolaitoksella. Ennen Kaakkois-Suomea hän toimi neljä vuotta Kainuun rajavartioston komentajana.

Virkaurallaan Rytkönen on Kainuun lisäksi toiminut myös Lapin rajavartiostossa, Rajavartiolaitoksen esikunnassa Helsingissä sekä kansainvälisissä tehtävissä Suomen pysyvässä EU-edustustossa Brysselissä.

Kuuntele tästä komentaja Mika Rytkösen haastattelu:

Suosittelemme sinulle