Hyppää sisältöön

Ohikulkija näki pitkäpiippuisia kuula-aseita Kampin kauppakeskuksessa ja soitti hätänumeroon – poliisi ei epäile tapauksessa rikosta

Tilanteesta ei aiheutunut vaaraa sivullisille. Helsingin poliisin yleisjohtajan mukaan kauppakeskusta ei tyhjennetty.

Kampin kauppakeskus sijaitsee Helsingin keskustassa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin poliisilla oli maanantaina iltapäivällä noin kello 15.40 usean partion tarkistustehtävä Kampin kauppakeskuksessa.

Poliisi oli saanut ilmoituksen kahdesta henkilöstä, joilla oli mahdollisesti mukanaan pitkäpiippuisia aseita kantolaatikossa. Poliisi tavoitti henkilöt kauppakeskuksesta ja totesi aseet kuula-aseiksi.

Tilannetta valvonut Helsingin poliisin yleisjohtaja, komisario Juha Haapalainen kertoo, että kuula-aseet olivat kauppakeskuksen parkkihallissa olevassa autossa.

Henkilöt olivat ottaneet kuula-aseet hetkellisesti pois laatikosta, jolloin ilmoittaja oli huomannut ne ja soittanut hätänumeroon.

– Yleistä paniikkia tämä tilanne ei aiheuttanut. Tapaus oli vain ilmoittajan ja poliisin tiedossa. Paikalla oli useita partioita, ja äkkiä tuli tieto, että henkilöt olivat jalkautuneet kauppakeskuksen ulkopuolelle, josta heidät tavoitettiin, Haapalainen kertoo.

Henkilöt ovat noin kolmekymppisiä. Haapalaisen mukaan tapaus johtui huolimattomuudesta ja ymmärtämättömyydestä.

– Tällaiset kuula-aseet ovat niin aidon näköisiä, että ammattilainenkin pystyy sen erottamaan vain tarkemmin tutkiessaan. Totta kai se aiheuttaa huolta ihmisissä.

Järjestyslain mukaan (siirryt toiseen palveluun) ampuma-asetta tai räjähtävää esinettä erehdyttävästi muistuttavien esineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty. Tämä tarkoittaa esimerkiksi leikkiaseita ja kuula-aseita. Aseen tai asetta muistuttavan esineen kuljettaminen esimerkiksi asepussin sisällä autossa on kuitenkin sallittua.

Poliisi oli varautunut tilanteessa myös voimankäyttöön ampuma-asein. Kauppakeskusta ei ehditty tyhjentää, sillä tilanne eteni Haapalaisen mukaan hyvin nopeasti, ja henkilöiden tavoittaminen oli tärkeysjärjestyksessä korkeimmalla. Henkilöt suhtautuivat tilanteeseen rauhallisesti.

Tilanteesta ei aiheutunut vaaraa sivullisille. Poliisi ei epäile tapauksessa rikosta.

Suosittelemme sinulle