Hyppää sisältöön

Rahaministerit puivat Unkarin miljarditukia – Annika Saarikon mukaan Suomi on valmis lisäselvityksiin Unkarin ongelmiin liittyen

Suomi on valmis Unkarin oikeusvaltiotilanteeseen liittyviin lisäselvityksiin. Useat EU-maat ovat vaatineet komissiolta uutta selvitystä Unkarin tilanteesta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko edustaa Suomea euroryhmän kokouksessa. Kuva: EPA-EFE
Rikhard Husu

BRYSSEL Unkarin oikeusvaltion tilanne ja sen vaikutus maan EU-rahoituksen puhuttaa EU:n Brysselissä kokoontuvia valtiovarainministereitä. Komissio on uhannut Unkaria miljardien EU-tukien menetyksellä, jos oikeusvaltioon liittyviä puutteita ei korjata.

Komission viime viikolla tekemän arvion mukaan Unkari ei ole toteuttanut komission siltä edellyttämiä uudistuksia oikeusvaltiotilanteen parantamiseksi. Komission mukaan on edelleen olemassa riski, että Unkarille myönnettyjä EU-varoja käytetään väärin.

Useat EU-maat ovat kuitenkin vaatineet komissiota tekemään uuden arvion Unkarin tilanteesta. Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan lisäselvityksille on tarvetta.

– Suomi on valmis siihen, että komissio tekisi vielä lisäselvityksiä Unkarin toimista suhteessa vaatimuksiin oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta, Saarikko kommentoi ennen euroryhmän kokousta.

Saarikko toivoo, että lisäselvitykset tehtäisiin mahdollisimman nopeasti.

Monimutkainen vyyhti

Unkarin rahoituksesta on muodostunut EU:lle monimutkainen vyyhti. Unkarin on epäilty jarruttavan muita yksimielisyyttä vaativia EU-päätöksiä vastatoimena EU-tukien jäädytykselle.

Valtiovarainministerien pöydällä on Unkarin koheesiotukien ja elvytysrahojen lisäksi myös päätökset globaalista minimiverosta ja Ukrainalle kohdistettava 18 miljardin euron taloudellinen tukipaketti.

On mahdollista, että ratkaisevat päätökset siirtyvät 12. joulukuuta pidettävään ylimääräiseen kokoukseen.

– Meillä ei ole vielä valmiita vastauksia, pöytä on erittäin avoin tällä hetkellä. Emme osaa sanoa mihin keskustelu kääntyy sekä Ukrainan tuen että Unkarin taloudellisten tukien osalta, Saarikko arvioi.

Reilu kilpailu turvattava

Saarikko odottaa myös keskustelua Yhdysvaltain jättimäisen ilmastotukipaketin vaikutuksista Eurooppaan.

Komission puheenjohtajan mukaan Yhdysvaltain toimet voivat vaatia EU:n valtiontukiin liittyvien sääntöjen avaamista.

– Jos EU päätyy pohtimaan vastaavia ratkaisuja, mitä Yhdysvallat on osaltaan tehnyt, on tärkeä muistaa reilu kilpailu tässäkin.

Saarikon mukaan monet suomalaiset ja pohjoismaiset yritykset ovat jo tehneet toimia kohti vihreää siirtymää ilman erillisiä taloudellisia kannusteita.

– Ymmärrän miksi tätä komission johdosta pohditaan. Se liittyy isompaan asetelmaan Yhdysvaltain ja Euroopan välillä. Oma huoleni koskee suomalaisia edelläkävijäyrityksiä, joiden asema ei saisi hankaloitua.

Suosittelemme sinulle