Hyppää sisältöön

Emilia Rinne hankki asusteet Linnan juhliin somen kierrätysryhmästä vain pari päivää ennen h-hetkeä – katso kuvat

Emilia Rinne pukee Linnan juhliin käytettyjä vaatteita ja somisteita protestina ylikulutusta vastaan.

Emilia Rinne osallistuu jo toistamiseen Linnan juhliin ilman, että hankkii uusia vaatteita tai asusteita. Kuva: Sara Aaltio / Yle

– Öööh, elikkäs saatiin kumppanini kanssa kutsu Linnan juhliin. Halutaan kannanottona mennä täysin second handina. Omasta kaapista ei kuitenkaan löydy tarpeeksi bling blingiä.

Näin Emilia Rinne, joka tunnetaan myös muusikko Emilia Exänä, kirjoitti Facebookin kierrätysryhmään viime viikonloppuna. Hän pyysi saada presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle sopivia asusteita ja kenkiä.

Emilia Rinne kokeilee juhla-asua itsenäisyyspäivää edeltävänä iltana kampaamon tiloissa.

Tarjouksia kimaltavista koruista, pikkulaukuista ja avokkaista tuli hetkessä kymmenittäin. Monet olivat valmiita lahjoittamaan tai lainaamaan juhlatamineita ilmaiseksi.

Eilen hän kiersi kotikulmillaan Helsingin Kalliossa noutamassa pukineita itselleen entuudestaan tuntemattomilta ihmisiltä.

Rinne on hankkinut asusteita myös kumppanilleen, joka on Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tinja-Riikka Korpela. Korpela kutsuttiin juhliin Englannista, missä hän pelaa Tottenham Hotspurin maalivahtina.

Pariskunta sovittaa laina-asusteita vielä tänään, ja päättää sitten, mitkä korut sopivat parhaiten kummallekin.

Mekon Emilia Rinne halusi niin ikään käytettynä. Hän kertoo kiertäneensä noin 20 kirpputoria ennen sen oikean löytymistä töölöläisestä vintage-liikkeestä. Hänen malliompelijaäitinsä on parsinut käytettyä aarretta.

Oranssi hiusväri on olennainen osa kokonaisuutta. Kuva: Sara Aaltio / Yle
Rinne etsi Facebookin kierrätysryhmästä koruja, joissa on timantin omaista kimallusta. Kuva: Sara Aaltio / Yle
Myös kengät löytyivät kierrätysryhmästä. Kuva: Sara Aaltio / Yle

Rinteelle tämä on jo toinen kerta itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Viimeksikään hän ei hankkinut juhlaa varten mitään uutta.

Tämänkertaisen asun Rinne sanoo olevan kannanotto kertakäyttökulttuuria vastaan ja feminismin puolesta.

– Miksi hankkisin uutena jotain, mitä käytän kerran elämässä? Olen sitä mieltä, että vaikka kukaan ei enää ostaisi yhtään vaatetta, eivät ne meiltä loppuisi. Ei jengi täällä alasti kulkisi.

– Nainen saa pukeutua miten haluaa. Pukuni on aika rohkea mutta hyvän maun rajoissa.

Rinne iloitsee siitä, että juhliin laittautumisesta tuli myös yhteisöllinen ponnistus. Hän kokee, että Kallion kierrätysyhteisö tulee laina-asusteiden muodossa Linnaan pariskunnan mukana.

Juhlamekko löytyi pitkän etsinnän jälkeen töölöläisestä vintage-liikkeestä. Rinteen äiti on parsinut sen edustuskuntoon. Kuva: Sara Aaltio / Yle

Suosittelemme sinulle