Hyppää sisältöön

Kompostointi-ilmoitusten jättöpäivä lähestyy: Mikkelissä ilmoituksen on tehnyt 7 000 taloutta, mutta paljon puuttuu

Omakotitalojen ja alle viiden huoneiston taloyhtiöiden on tehtävä kompostointi-ilmoitus vuoden loppuun mennessä. Valtakunnallinen kompostointirekisteri astuu voimaan tammikuun alussa.

Vihreä muovikomposti seisoo syksyisessä puutarhassa omakotialueella.
Jätelaki velvoittaa omakotitaloja biojätteen käsittelyyn kaikissa yli 10 000 asukkaan taajamissa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Maria Bonnor

Uusi jätelaki velvoittaa omakotitaloja ja alle viiden huoneiston kerrostalo- ja rivitaloyhtiöitä biojätteen erilliskeräykseen yli 10 000 asukkaan taajamissa. Mikkelissä määräys koskee koko kaupungin aluetta.

Erilliskeräyksen voi korvata kiinteistöllä tapahtuvalla kompostoinnilla tai muulla vastaavalla käsittelyllä, jos kunnan jätehuoltomääräykset sallivat tämän ja toiminnasta ilmoitetaan jätehuoltoviranomaiselle.

Mikkelin kaupungin jätehuoltomääräykset ovat velvoittaneet biojätteen erilliskeräykseen jo vuosia. Kompostointi on edelleen sallittua alle viiden huoneiston kiinteistöillä, mutta nyt siitä pitää tehdä ilmoitus viranomaiselle tämän vuoden loppuun mennessä.

Valtakunnallinen kompostointirekisteri tulee voimaan vuoden alussa.

Kaikki eivät hoksaa, että ilmoitus pitäisi tehdä

Mikkelissä ilmoituksia on vastaanotettu noin 7 000 ja lisää saapuu päivittäin, kertoo Mikkelin jätehuoltoviranomainen.

Jos verrataan kompostointi-ilmoitusten määrää kiinteistöjen määrään, ilmoituksia puuttuu edelleen paljon.

– Mikkelin alueella paljon vapaa-ajan asutusta sekä harvaan asuttuja alueita, joilla kiinteistöt eivät ole aktiivisessa käytössä. Omistaja ei välttämättä miellä, että ilmoitus tulisi tehdä.

Taajamissa sijaitsevista kiinteistöistä noin 15 prosenttia on biojätteen erilliskeräyksen piirissä. Kompostointi-ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos biojäte kerätään erikseen.

Kaikki tuottavat biojätettä, ajattelee viranomainen

Jätelain mukaan biojätettä ei saa laittaa sekajätteen joukkoon. Se on sijoitettava joko lämpöeristettyyn kompostoriin tai erilliskeräysastiaan, joka voi olla myös useamman kiinteistön tai huoneiston yhteinen.

Mikkelissä biojätteen voi viedä myös Metsäsairila Oy:n bioaluekeräyspisteelle (siirryt toiseen palveluun). Keräyspisteen käyttö laskutetaan kerran vuodessa.

Joissain talouksissa biojätettä syntyy hyvin vähän, jos esimerkiksi ruoan tähteet syötetään eläimille, kuorittavia hedelmiä ei osteta ja kahvinporot kuivataan. Tällöin kompostointi tai erilliskeräykseen liittyminen voi tuntua turhalta.

Viranomaisen näkökulmasta kaikki taloudet tuottavat biojätettä.

– Ei ole taloutta, jossa ei koskaan syntyisi biojätettä, sanoo ympäristötarkastaja.

Entä jos ilmoitus jää tekemättä?

Kompostointi-ilmoituksen voi tehdä Metsäsairilan sähköisessä OmaSairila-palvelussa tai Mikkelin kaupungin verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella. Lomakkeita on saatavissa myös kaupungin asiointipisteillä.

Ilmoituskaavakkeita on myös julkaistu lehdissä ja jätehuoltoviranomainen on jakanut kaavakkeita postilaatikkoihin asuinalueilla, joilta ei ole tullut ilmoituksia.

Kompostointi-ilmoitus on voimassa viisi vuotta, jonka jälkeen tiedot on päivitettävä. Ilmoitusta on päivitettävä myös, jos biojätteenkäsittelytavassa tapahtuu muutoksia.

Entä jos ilmoitus jää tekemättä?

Jätehuoltoviranomaiset patistavat kaupunkilaisia ilmoituksen tekoon ensisijaisesti neuvomalla ja ohjeistamalla. Lisäksi he tekevät alueellisia tarkastuskierroksia vuosittain.

Jos tarkastuskierroksella havaitaan, että kotitalous sijoittaa biojätteet sekalaisten yhdyskuntajätteen joukkoon, jätteen tyhjennysväli lyhennetään kahteen viikkoon. Tämä nostaa kustannuksia selvästi, jos keräysväli on ollut aiemmin vaikkapa kahdeksan viikkoa.

– Se on viimeinen keino, että keräysväliä tiputetaan pienemmäksi.

Suosittelemme sinulle