Hyppää sisältöön

Käytetty lelu tai harrastusväline sopii joululahjaksi – järjestäjät yllättyivät, kuinka hyväkuntoista tavaraa ihmiset tuovat vaihtotapahtumaan

Tamperelainen vaihtotapahtuma kannustaa antamaan jouluna käytetyn lahjan. Kierrätysaate on levinnyt myös uusia tuotteita myyviin yrityksiin.

Leluista ei tule roskia vaikka lapset kasvavat isoiksi, muistuttaa projektipäällikkö Jaana Koivisto. Video: toimittaja Juha Kokkala / Yle. Editointi: Marjut Suomi /Yle
Pasi Punkari

Käytetyn lahjan antaminen voi säästää luonnonvaroja ja rahaa. Tampereella lahjaksi sopivia tavaroita voi vaihtaa Ekokumppanit-yhtiön Joulu swap -tapahtumassa.

Viime syksynä tuhansien pirkanmaalaisten hyväkuntoiset, mutta tarpeettomat vaatteet löysivät uuden omistajan. Tällä kertaa teemaksi otettiin lasten joululahjatavarat.

Tampereella sai parina päivänä ennen tapahtumaa käydä lahjoittamassa ehjiä ja hyväkuntoisia leluja, pelejä ja harrastevälineitä. Lahjoittaja puolestaan sai swap-seteleitä, jotka käyvät maksuvälineenä sunnuntaina 11. joulukuuta järjestettävässä joululahjatavaroiden vaihtopäivässä (siirryt toiseen palveluun).

Käytetyn lahjan antamista pidetään mahdollisena

Tamperelainen Anja Hahto kävi viemässä lahjoituspisteeseen leikkiastioita ja isoja legoja.

– Olen monta kertaa niitä katsonut, että nämä pitäisi viedä johonkin. En ole roskikseenkaan raaskinut laittaa.

Anja Hahto voisi antaa lahjaksi hyväkuntoisia käytettyjä leluja. Esimerkiksi rakennuspalikat kestävät sukupolvelta toiselle. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Lastenlapset ovat kasvaneet jo niin isoiksi, että he eivät enää leluilla leiki. Hahto ei pidä mahdottomana ajatuksena, että antaisi lapsille käytetyn lelun joululahjaksi.

– Jos lelu on hyväkuntoinen, miksi ei. Kaikkia leluja ei välttämättä edes saa, kun niistä menee muoti ohi. Eiväthän vaikkapa vanhat rakennuspalikat edes likaannu, Hahto sanoo.

Lasten klassikkopelit käyvät pelaamiseen sukupolvelta toiselle. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Ylen marraskuussa tekemässä kyselyssä 78 prosenttia vastaajista piti käytettyä lahjaa hyvänä lahjana. Vastaajat kertoivat, että tärkeintä ei ole uutuus ja hinta, vaan että lahja on ajateltu ja ilahduttaa saajansa.

Myös Tampereen kaduilla tehdyn pikakyselyn mukaan käytetty lahja kelpaa.

– Olisin kiitollinen lahjasta, ajatus on tärkein. Ei se minua haittaisi millään tavalla, sanoo tamperelainen Susanna Laurila.

– Jos sillä on jollekin tunnearvoa ja se tulisi minullekin arvokkaasti, niin on se sitten ihan jees, pohtii Annimaria Leppänen.

”Tänne tulee lähes uudenveroista tavaraa”

Tampereella ihmiset toivat Ekokumppaneiden ennakkokeräyspisteeseen yllättävän hyväkuntoista käytettyä tavaraa.

– Olen tosi yllättänyt siitä, että tänne tulee lähes uudenveroista tavaraa. Olemme tosi tyytyväisiä siitä, kertoo projektipäällikkö Jaana Koivisto Ekokumppaneilta.

Projektipäällikkö Jaana Koivisto sanoo, ettei käytettyäkään tavaraa kannata hankkia kuin tarpeeseen. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Leluista ei tule roskia vaikka lapset kasvavat isoiksi. Jaana Koivisto kertoo huomanneensa, että ihmisten ajatusmaailma on pikku hiljaa muuttunut.

– Ihmisten olisi hyvä pohtia omia motiivejaan: mitä hankitaan ja miksi hankitaan. Miettiä tarkemmin tarpeitaan, Jaana Koivisto kannustaa.

Kierrätysaate levinnyt myös yrityksiin

Tavaroiden kierrättämisen ajatus on levinnyt myös uutta tavaraa myyviin yrityksiin. Esimerkiksi Ikea ottaa myyntiin käytettyjä Ikea-kalusteita. Myös erilaisten tavaroiden vuokraaminen tai lainaaminen on yleistynyt.

Partioaitta on ottanut Tampereella neljän viikon ajan vastaan asiakkaiden Partioaitasta ostamia käytettyjä ulkoiluvaatteita ja tarvikkeita.

Tuote jätetään liikkeeseen arvioitavaksi ja asiakkaalle kerrotaan hinta-arvio. Asiakas voi jättää tuotteen myyntiin erilliselle second hand -pisteelle.

Myymäläpäällikkö Mika Järvinen kertoo huomanneensa, että ihmiset tuovat mielellään liikkeeseen myyntiin käytettyä tavaraa. Kuva: Juha Kokkala / Yle

– Asiakkailla on ihan varmasti sellaista tavaraa varastoissa, mitä he eivät välttämättä käytä. Niillä voi kuitenkin olla pitkään käyttöarvoa jollekin toiselle henkilölle, sanoo myymäläpäällikkö Mika Järvinen Tampereen Partioaitasta.

Järvinen uskoo, että ilmiö on laajenemassa ja samanlaisia ratkaisuja tullaan näkemään tulevaisuudessa muissakin yrityksissä.

Laittaisitko käytetyn lelun lahjapakettiin? Voit kommentoida asiaa 9. joulukuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle