Hyppää sisältöön

Matti Vanhanen: Eduskunta saattaa Nato-jäsenyyden pistettä vaille valmiiksi, päätös päivissä Unkarin ja Turkin hyväksynnän jälkeen

Puhemies Vanhasen (kesk.) mukaan Suomi tarvitsee toimivan poliittisen hallituksen käymään Nato-neuvotteluja, joihin toimitusministeristön ”kynnet eivät riitä”.

Leo Kosola

Suomen taival kohti Natoa otti askeleen eteenpäin tänään, kun hallitus jätti lakiesityksensä Nato-jäsenyydestä eduskunnalle. Se alkaa käsitellä esitystä sillä välin, kun Suomi odottaa Unkarin ja Turkin hyväksyntää jäsenyydelleen.

Maanantain A-studiossa esiintynyt eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) pitää hyvänä, että valiokunnat pääsevät työskentelemään jo nyt.

Vanhasen arvion mukaan käsittely voi edetä niin pitkälle, että viimeisen ratifioinnin jälkeen eduskunnassa päätökseen menee vain muutama päivä.

– Mietintöä laativa ulkoasiainvaliokunta voisi tehdä sen käytännössä viimeistä pistettä lukuun ottamatta valmiiksi.

– Sitten katsotaan, onko jotain lisättävää Unkarin ja Turkin ratifiointipäätösten jälkeen, ja välittömästi täysistuntoon.

Unkari on kertonut hyväksyvänsä Suomen jäsenhakemuksen helmikuun alussa, Turkin aikataulusta ei ole varmuutta.

Vanhasen mukaan Suomi tarvitsee toimintakykyistä hallitusta neuvottelemaan Nato-maiden kanssa.

– Poliittista hallitusta tarvitaan siihen, kun Suomi ottaa kantaa neuvotteluissa. Siihen ei toimitusministeristön kynnet riitä.

Voit katsoa eduskunnan puhemies Matti Vanhasen (kesk.) haastattelun maanantain A-studiossa Yle Areenasta.

Suosittelemme sinulle