Hyppää sisältöön

Jogo bonito! Katso kaikki Brasilian mykistävästä näytöksestä, jossa nähtiin 61-vuotiaan valmentajan ”pulutanssi” ja upea ele legendalle

Brasilia järjesti näytöksen MM-kisojen neljännesvälierässä. Yle Urheilun asiantuntijan Jonne Kunnaksen mukaan Etelä-Korea-ottelu alleviivasi Brasilian hyvyyttä.

Brasilian pelaajat laittoivat tanssiksi neljännesvälierässä Etelä-Koreaa vastaan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

O jogo bonito, kaunis peli.

Brasilia takoi MM-kisojen neljännesvälierässä jo ensimmäisellä jaksolla neljä palloa Etelä-Korean verkkoon tavalla, joka teki oikeutta jalkapallon tunnetulle lempinimelle.

Kaunis hyökkäyspelaaminen sai varmasti myös itsensä Pelén suupielet hymyyn, jos hän vain jaksoi ottelua sairaalassa seurata (siirryt toiseen palveluun). Sanonta kauniista pelistä on tullut tunnetuksi nimenomaan Pelén kautta.

Brasilian pelaajat kunnioittivat hiljattain sairaalahoitoon joutunutta jalkapallolegendaa Peléä tuomalla kentälle ottelun jälkeen hänen kasvoillaan ja nimellään varustetun banderollin.

Erityisen silmiä hivelevä ja ”jogo boniton” käsitteeseen sopiva oli Brasilian 3–0-maali. Maalin lopulta itse viimeistellyt Richarlison imi puolustajia itseensä pomputtelemalla palloa päällään. Kahdella syötöllä pallo pelattiin takaisin Richarlisonille, joka viimeisteli varmasti.

Yle Urheilun asiantuntijan Jonne Kunnaksen mukaan maali oli yhdistelmä Brasilian hyvyyttä ja toisaalta Etelä-Korean kehnoa puolustamista. Marquinhos löysi poikittaissyötöllä Thiago Silvan, joka löysi jatkoliikkeen linjan taa tehneen Richarlisonin.

– Poikittaissyöttö oli tärkeä, sillä se sai puolustuslinjan kohti palloa. Sitten palloa pelattiin taas toiseen suuntaan korealaisten liikkeen vastaisesti, Kunnas avaa.

Brasilia–Etelä-Korea 3–0.

Brasilia pääsi avausjaksolla Kunnaksen mukaan hyökkäämään isoihin tiloihin ohi Etelä-Korean heikosti organisoidun prässin. Maalipaikkoja syntyi liukuhihnalta, ja kun viimeistelykin oli kunnossa, jälki oli rumaa. Brasilia voitti lopulta 4–1.

– En ottaisi silti mitään Brasilialta pois. He ovat olleet vakuuttavia koko kisat ja tämä ottelu vain alleviivasi heidän hyvyyttään. Liian pitkälle johtopäätöksiä ei tietenkään kannata vetää, Kroatia on paljon kovempi vastus seuraavalla kierroksella, Kunnas sanoo.

Kunnas nostaa esiin Brasilian laadukkaan pelaajamateriaalin, mutta tärkeimpänä syynä huippuvireelle hän pitää hyökkäyspelin rakennetta.

– Pelaajien väliset etäisyydet tukevat tapaa, jolla he yrittävät pelata. Kenttä on täytetty hyvin, jolloin syöttösuuntia ja vaihtoehtoja edetä on paljon. Etenemisessä on eri rytmejä. Nämä ohjaavat siihen, että Brasilian puolustusvalmius pallonmenetyksissä on hyvä. Heitä vastaan on vaikea päästä vastahyökkäyksiin.

Valmentajakin innostui tanssimaan

Itse kauniin pelin ohella Brasilia näytti parastaan myös maalituuletuksissa. Koko joukkue kerääntyi tanssirinkiin ja sai jopa 61-vuotiaan päävalmentajan Titenkin mukaan jammailemaan.

Brasilian päävalmentaja Tite jammaili pelaajiensa kanssa ottelussa Etelä-Koreaa vastaan.

Nilkkavammasta pelikuntoon toipunut Neymar osoitti maalinsa jälkeen erityistä joukkuehenkeä ja juoksi katsomoon halaamaan Alex Tellesiä, jonka turnaus on loukkaantumisen vuoksi ohi.

Brasilian pelaajat vaikuttavat siis nauttivan MM-turnauksesta täysin rinnoin. Samaa ei voi sanoa esimerkiksi Belgian kinastelevasta joukkueesta, joka ehti jo aikaiselle kotimatkalle. Kunnaksen mukaan juuri maajoukkueympyröissä joukkuehengellä on suuri merkitys.

– Brasilia on näyttänyt ihan ensimmäisestä pelistään lähtien tosi yhtenäiseltä. Jo silloin pelaajat tuulettivat maalejaan yhdessä ja vaihtopelaajatkin olivat mukana. Jos tällaista henkeä pystyy ruokkimaan ja vahvistamaan, se auttaa todella paljon. Varsinkin maajoukkueessa dynamiikan ja joukkuehengen luominen ei välttämättä ole kaikista helpointa, kun aikaa on vähemmän.

– Tite laittaa vain lisää vettä myllyyn pelaajille, kun tuplasti vanhempi koutsikin tulee tanssimaan, Kunnas naurahtaa.

Brasiliassa tanssitaan aina, mutta tätä menoa maassa saattavat olla edessä suurimmat tanssit 20 vuoteen. Niin pitkä aika on kulunut Selecaon edellisestä maailmanmestaruudesta.

Puolivälierissä Brasilia kohtaa Kroatian, joka selvisi jatkoon aiemmin maanantaina rangaistuspotkukilpailussa Japania vastaan.

Maalikooste: Brasilia–Etelä-Korea 4–1.

Suosittelemme sinulle