Hyppää sisältöön

Uusiutuva energia lisääntyy ennennäkemätöntä tahtia, sanoo Kansainvälinen energiajärjestö

IEA ennustaa, että seuraavien viiden vuoden aikana uusiutuvan energian tuotanto jopa kaksinkertaistuu nykyisestä.

Vloeiveldenin aurinkovoimala Nieuw-Buinenissa Alankomaissa. Kuva: Janne Toivonen / Yle

Maailmanlaajuinen energiakriisi on kirittänyt uusiutuvan energian tuotannon ennennäkemättömään vauhtiin, kertoo Kansainvälinen energiajärjestö IEA vuosiraportissaan (siirryt toiseen palveluun).

IEA ennustaa, että seuraavien viiden vuoden aikana uusiutuvan energian tuotanto jopa kaksinkertaistuu nykyisestä. Uusiutuvan energian odotetaan ohittavan hiilen maailman suurimpana sähkönlähteenä jo alkuvuoteen 2025 mennessä.

Maailmanlaajuisen tehokapasiteetin ennakoidaan IEA:n mukaan nousevan 2 400 gigawattia, mikä on yhtä paljon kuin Kiinan koko nykyinen tuotanto. Viiden vuoden kuluttua uusiutuvan energian tehokapasiteetti nousisi IEA:n mukaan 5 640 gigawattiin.

Aurinkoenergian määrä lähes kolminkertaistuu ja tuulienergian kaksinkertaistuu, IEA ennustaa.

Venäjän hyökkäys kirittää Eurooppaa

Uusiutuvan energian kasvutahti yllätti IEA:n, jonka mukaan kasvu on 30 prosenttia suurempaa kuin järjestö ennakoi vain vuosi sitten.

Muutoksen taustalla on Venäjän helmikuinen hyökkäys Ukrainaan. Se nosti fossiilisten energialähteiden hintoja äkisti ja sai Euroopan maat panostamaan uusiutuviin energianlähteisiin, IEA kertoo.

Myös Kiinassa, Intiassa ja Yhdysvalloissa odottamattoman nopeat lakimuutokset ja markkinauudistukset nopeuttavat uusiutuvan energian kasvua.

– Uusiutuvan energian jatkuva kasvu on elintärkeää, jotta ilmaston lämpeneminen on mahdollista rajoittaa 1,5 asteeseen, sanoo IEA:n puheenjohtajan Fatih Birol järjestön tiedotteessa.

Lähde: Reuters

Korjattu 7.12. klo 7.08: Maailmanlaajuisen tehokapasiteetin ennakoidaan nousevan 2 400 gigawattia 5 640 gigawattiin, ei energiakapasiteetin, kuten tekstissä aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Suosittelemme sinulle