Hyppää sisältöön

Niinistö toivoo, että Ukrainan tulevaisuus osoittautuu samanlaiseksi kuin Suomen osoittautui – presidenttipari itsenäisyyspäivähaastattelussa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottavat vieraita vastaan kahden vuoden tauon jälkeen. Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan samaan aikaan, kun Ukrainassa soditaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio isännöivät tänään jälleen Linnan juhlia.

Presidentti Niinistö kuvailee tunnelmiaan ennen vastaanoton alkua nostalgiseksi.

– Tulee mieleen menneitä. On hienoa, että nyt kykenemme vähän rajoitetuissa puitteissa palaamaan viettämään vastaanottoa juhlavissa merkeissä niin kuin itsenäisyyteen liittyy, hän sanoo Ylen haastattelussa.

Rouva Haukio kertoo tuntevansa olonsa kiitolliseksi.

– On hienoa päästä kokoontumaan viettämään itsenäisyyspäivää, jonka merkitys varmasti tänä päivänä on, jos mahdollista, aiempaa suurempi meistä jokaiselle.

Terveysturvallisuussyistä presidenttipari tapasi veteraaneja erillisessä tapahtumassa.

– Hetket, joissa pääsen kohtaamaan veteraaneja ja lottia, ovat työni suurimpia hetkiä. Oli hienoa päästä ilmaisemaan heille syvä kiitollisuuteni, Haukio sanoo.

”Itseensä luottava Suomi” ammentaa voimaa itsestään

Suomen itsenäisyyspäivää vietetään tänä vuonna samaan aikaan, kun toisaalla Euroopassa soditaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Kovasti toivon, että Ukrainan tulevaisuus on oleva samanlainen kuin meidän tulevaisuutemme nyt on osoittautunut olevan, presidentti Niinistö sanoo.

Vastaanoton teemana on tänä vuonna ”itseensä luottava Suomi”. Rouva Haukiolle teema tarkoittaa etenkin sitä, että vaikeuksienkin keskellä pärjätään.

– Että kansakuntana löydämme paljon sisäisiä voimia, jotka auttavat meitä keskinäisen luottamuksen varassa eteenpäin silloinkin, kun ajat ovat vaikeat, hän kuvailee.

Presidentti Sauli Niinistö kertoo, että häneen luottoa luo ihmisten kyky venyä ja vastata täysin itselleen odottamattomiin tapahtumiin.

– Ja löytää itsestään sellaisia kykyjä ja toimintaa, joita ei aikaisemmin edes kuvitellut omaavansa, hän sanoo.

Katso koko presidenttiparin haastattelu alta.

Suosittelemme sinulle