Hyppää sisältöön

EU-maat eivät päässeet sopuun Ukrainan lainapaketista – valtiovarainministeri Saarikko: Kiusallista

Unkari kytki Brysselissä yhteen oman EU-rahoituksensa ja Ukrainan 18 miljardin apupaketin.

Saarikko uskoo, että unionin jäsenmaiden johtajat voivat pyrkiä avaamaan solmua ensi viikon huippukokouksessa. Kuva: EPA-EFE

EU-maiden valtiovarainministerien kokous päättyi tiistaina tilanteeseen, jossa löysään hirteen jäivät roikkumaan sekä Unkarin että Ukrainan rahat.

Molempia maita koskevat miljardipäätökset siirtyivät tuonnemmaksi, toistaiseksi tuntemattomaan hetkeen.

Ukrainan 18 miljardin euron lainapaketista pitäisi saada sopu nopeasti, mutta tämän päätöksen tekemisen jumitti tiistaina Unkari. Syynä on se, että valtiovarainministerien käsissä on samaan aikaan myös Unkarin EU-rahojen jäädytyspäätös.

Lue lisää: EU-komissiolta historiallinen esitys: Unkarin tukimiljardit uhkaavat nyt todella valua sormien läpi

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) luonnehti kokouksen jälkeen tilannetta kiusalliseksi.

– Olemme sitoutuneet Ukrainan avustamiseen ja näillä avustuspäätöksillä on erittäin kiire, hän sanoi.

Ukrainan avustuspäätöksestä jäsenmaiden pitäisi saada aikaan yksimielinen sopu, Unkarin EU-rahoituksen jäädyttämisestä puolestaan ei. Kuitenkin myös Unkarin rahoituksen mahdollisesta jäädyttämisestä täytyisi päättää joulukuun 19. päivään mennessä.

Odotukset täyttyivät, valitettavasti

Kokouksen odotukset täyttyivät täysimääräisesti, koska keskeisimmät päätökset jäivät tekemättä. Lopputulosta saattoi uumoilla jo ennalta.

– Kun emme löytäneet yhteisymmärrystä tavasta, jolla Unkari voisi saada rahoituksen näihin elvytyspakettisuunnitelmiinsa tai koheesiorahoitukseen, ei ollut mahdollisuutta tehdä päätöstä myöskään Ukrainan avustamisesta, Saarikko summasi lopputuloksen.

Jäsenmaissa ei ollut ennen kokousta yksimielisyyttä siitä, pitäisikö Unkarin rahoitusta jäädyttää ehdotetusti niin sanotun ehdollisuusmekanismin perusteella. Ehdollisuusmekanismissa tarkkaillaan oikeusvaltion tilaa.

Osa maista halusi EU-komission tekevän uuden arvion Unkarista, koska se on kertonut tehneensä oikeusvaltiota korjaavia uudistuksia myös asiaa koskevan määräajan umpeutumisen jälkeen.

Tiedossa oli sekin, että Unkari voi pelata Ukraina-avulla.

Saarikko uskoo, että unionin jäsenmaiden johtajat voivat pyrkiä avaamaan solmua ensi viikon huippukokouksessa. Toinen vaihtoehto on ylimääräinen valtiovarainministerien kokous vielä joulukuun aikana.

Muut jäsenmaat voivat pyrkiä saamaan apua Ukrainalle myös takaamalla lainat itse.

Suosittelemme sinulle