Hyppää sisältöön

Mestarien liigan finaalin viheltänyttä Lina Lehtovaaraa ei valittu vieläkään Veikkausliigaan – ”Meillä kotimaiset pelit painavat enemmän vaakakupissa”

Jalkapallon MM-kisoissa ensimmäiset naiserotuomarit nähtiin vuonna 2022, mutta kotimaan Veikkausliigassa heitä saadaan vielä odottaa.

Lina Lehtovaara on viheltänyt naisten Mestarien liigan finaalissa ja EM-kisoissa, mutta vielä häntä ei nähdä Veikkausliigassa. Kuva: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press
Hinni Hirvonen

Palloliitto julkaisi tiistai-iltapäivänä erotuomarivalintansa kaudelle 2023 (siirryt toiseen palveluun). Samalla selvisi, että Suomen miesten pääsarjassa ei todennäköisesti vielä vuonna 2023 naiserotuomareita nähdä.

Kansainvälisillä kentillä viheltänyt Lina Lehtovaara nimettiin erotuomariksi miesten Ykköseen, jossa hän on viheltänyt otteluita kaudesta 2019 – ei Veikkausliigaan, johon hän on määrätietoisesti tähdännyt jo usean vuoden ajan.

– Mielestäni tällä hetkellä meillä on yhdeksän parasta erotuomaria Suomessa viheltämässä Veikkausliigaa, Veikkausliigan erotuomarivastaava Mattias Gestranius kommentoi Yle Urheilulle.

– Suoritukset ovat tietenkin ne tärkeimmät. Jotta nousee Ykkösestä ja saa yksittäisiä pelejä liigasta, pitää suoriutua miesten Ykkösessä hyvin, pitää olla paras siinä, jotta saa näyttää osaamistaan Veikkausliigassa. Annoimme tänä vuonna neljälle Ykkösen erotuomarille Veikkausliigapelin.

Veikkausliigassa viheltääkseen erotuomareiden on myös suoritettava kahdesti vuodessa järjestettävät fyysiset testit.

Stephanie Frappart oli päätuomarina Saksan ja Costa Rican välisessä ottelussa. Kuva: Getty Images

Meneillään olevissa miesten jalkapallon MM-kisoissa nähtiin nyt 2022 ensimmäistä kertaa naiserotuomari, kun Stephanie Frappart vihelsi Saksan ja Costa Rican välisen ottelun viikko sitten.

Frappart vihelsi kotimaansa Ranskan miesten pääsarjassa ensimmäisen kerran 2019. Saman vuoden elokuussa Frappart toimi Uefan Super Cupin erotuomarina. Sittemmin hän on tuominnut Eurooppa-liigan, Mestarien liigan kuin MM-karsintojenkin otteluita.

Naiserotuomareita on nähty niin Saksan, Italian kuin Ranskan tapaisissa Euroopan suurliigoissa mutta myös Brasilian, Ukrainan ja Egyptin liigoissa. Virossa ensimmäinen naiserotuomari miesten pääsarjassa nähtiin 2005.

Kansainvälisistä näytöistä ei juuri hyötyä

Lina Lehtovaara vihelsi viime keväänä naisten Mestarien liigan finaalissa. Kesällä naisten EM-kisoissa hän tuomitsi kaksi lohkovaiheen ottelua ja oli neljäntenä erotuomarina puolivälieräottelussa sekä välieräottelussa.

– Kyllä meillä kotimaiset pelit painavat enemmän vaakakupissa. Ne ovat kuitenkin erilaisia pelejä, täällä on erilainen jalkapallokulttuuri. Ne ovat temmoltaan ja fyysisyydeltään erilaisia. Totta kai on hienoa, että pärjää ulkomailla, niin miehet kuin naisetkin, mutta tärkeintä on minulle henkilökohtaisesti ainakin, miten pärjää kotimaassa, Gestranius perustelee.

– Paljon puhutaan pelaajien laadukkaasta arjesta. Minä olen puhunut erotuomareiden laadukkaasta arjesta ja se arkitekeminen on suomifutiksen viheltämistä. Minä pidän sitä erittäin tärkeänä.

Lue myös: Luokanopettaja Paraisilta tekee historiaa Mestarien liigan finaalissa – Lina Lehtovaara luopui kokopäivätyöstä saavuttaakseen jalkapallounelmansa

Lina Lehtovaara tähtää kesällä pidettäviin naisten MM-kisoihin, jotka järjestetään heinä-elokuussa Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Gestranius ei kuitenkaan usko, että kansainvälisissä peleissä viheltäminen olisi Veikkausliiga-haaveen tiellä.

– Uskon, että jos hän on alusta alkaen mukana Ykkösessä, hän ehtii vallan mainiosti viheltää paljon Ykkösen pelejä, ei jos, vaan kun hän menee MM-kisoihin. Näkisin, että kisoissa on kuitenkin ehdottomasti hänen paikkansa. Ykkönen alkaa huhtikuun alussa, joten eiköhän hän ehdi hyvät näytöt antaa.

Mutta milloin Gestranius uskoo, että Suomessa nähdään naiserotuomari miesten pääsarjassa?

– Varmaan sitten, kun meillä on kriteerit täyttävä nainen eli selvittää testit ja on miesten Ykkösen parhaimmistoa. En usko, että siihen menee hirveän pitkä aika enää.

Lehtovaara pettyi päätökseen

Lina Lehtovaara vakuuttaa, ettei haave Veikkausliigassa viheltämisestä ole hautautunut.

– Lähtökohta oli, että sen piti palvella tätä tulevaa MM-paikkaa. MM-paikkojen suhteen valinnat tulevat lähiviikkoina, ja toivottavasti nimeni löytyy listalta. Siihen suhteutettuna olisi ollut tärkeää ottaa askel ja päästä Veikkausliigaan, Lehtovaara perustelee.

Lehtovaaran mukaan isoimpana tavoitteena on olla kansainvälisissä huippuotteluissa mukana. Veikkausliigassa tuomarointi auttaisi kuitenkin tässä, ja siksi Lehtovaara on myös pettynyt.

– Tulee mieleen, että ulkomailla arvostetaan tekemääni työtä korkealle. Täällä Suomen päässä arvostus ei ehkä vielä ole sillä tasolla, että pärjäisi Veikkausliigassa. Harmittaa siinä mielessä, että ulkomailla on valittu isoihin otteluihin naisia mukaan. Toivon, että Palloliitossa löytyisi samaa arvostusta, Lehtovaara päättää.

Suosittelemme sinulle