Hyppää sisältöön

Asiantuntija avaa MM-kisojen jymypaukun taustat – Marokon on täysin mahdollista yltää historialliseen saavutukseen

Marokko vastasi MM-kisojen jatkopelien tähän mennessä suurimmasta yllätyksestä. Yle Urheilun asiantuntija pitää Marokon voittoa ansaittuna ja kertoo, miksi Espanja hakkasi ottelussa päätä seinään.

Kooste: Marokko–Espanja 0–0 (3–0).
Jussi Vainikka

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jalkapallon MM-kisojen jatkopelien ensimmäinen yllätys on nähty. Ja mikä jymypaukku se olikaan! Marokko eteni historiassaan ensi kertaan puolivälieriin ja pudotti Espanjan jatkosta rangaistuspotkukilpailussa.

Espanja piti tapansa mukaisesti palloa, mutta todelliset maalipaikat olivat harvassa. Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas huomauttaa, että itse asiassa Marokko loi vastahyökkäyksillään ottelun vaarallisimmat paikat, vaikka ottikin valtaosan pelistä Espanjan hyökkäyksiä vastaan.

– Huikea suoritus Marokolta. Siitä ei pääse mihinkään. Puolustaminen oli todella hyvin organisoitua. Espanjan oli vaikea päästä muodon sisään, mikä olisi ollut heidän aseensa. He hakkasivat päätä seinään, eivätkä löytäneet ratkaisukeinoja blokin murtamiseen. Marokon jatkopaikka oli ansaittu, Kunnas sanoo.

Espanjan viimeinen maalipaikka pamahtaa tolppaan.

Marokon suuri sankari Espanja-ottelussa oli Bonona tunnettu maalivahti Yassine Bounou, joka aavisti jokaisen Espanjan rangaistuspotkun oikein ja torjui niistä kaksi.

– Bono nollasi Espanjan täysin. Marokon laukojien toiminnot olivat todella laadukkaita, ja sen päälle on hyvä rakentaa jatko-otteluissa, jos rangaistuspotkuille mennään, Kunnas kehuu.

Marokon historian ensimmäisessä MM-puolivälierässä vastaan asettuu joko Portugali tai Sveitsi. Voisiko Marokosta tulla vihdoin ensimmäinen Afrikan maa, joka etenee MM-kisoissa neljän parhaan joukkoon?

– Täysin mahdollista. Jo ennakolta Marokon joukkueessa on pelaajia, jotka ovat omalla pelipaikallaan aivan maailman eliittiä. Koko joukkue on suhteellisen vahva, sillä pelaajat pelaavat hyvissä sarjoissa, Kunnas sanoo.

Espanjalle jälleen jättipettymys

Espanja aloitti MM-turnauksen pyörremyrskyn lailla ja murskasi Costa Rican 7–0. Sen jälkeen maa pelasi kolme ottelua ja teki niissä kaksi maalia. Kolmessa viimeisessä kamppailussaan Espanja tarvitsi keskimäärin 1 356 syöttöä yhtä maalia kohden.

Espanja putosi nyt MM-kisoissa toista kertaa peräkkäin neljännesvälierässä rangaistuspotkuilla. Myös edellisissä EM-kisoissa tie nousi pystyyn rangaistuspotkukilpailussa, silloin välierässä Italiaa vastaan.

Monet jalkapallofanit kokevat Espanjan pelien seuraamisen jopa tylsänä. Marokko-ottelu oli kiistatta tapahtumaköyhä, kun Espanjan pallonliikuttelu ei tuntunut johtavan mihinkään.

Jonne Kunnas uskoo, että Espanja ei luovu jatkossakaan ydinajatuksestaan, joka nojaa vahvasti juuri pallonhallintaan. Kunnaksen mukaan Espanjan pitäisi kuitenkin pystyä monipuolistamaan pelaamistaan.

– Heidän pitäisi pystyä luomaan erilaista uhkaa viimeiseen linjaan ja vaihdella etenemisen rytmiä. Milloin ohittaa useampia linjoja kerrallaan, milloin vaihtaa kaistaa tai syöttää niiden yli?

Kunnas nostaa esiin kysymyksen myös siitä, onko Espanjalla joukkueessaan riittävän monipuolinen kattaus erilaisia pelaajaprofiileja.

Maalivahti Unai Simonin kehno pelaaminen jalalla puhutti jo viime vuoden EM-kisoissa ja uudelleen nyt Qatarissa. Espanja haluaa käyttää maalivahtiaan pelin avaamisessa, joten virheherkän Simonin peluuttaminen on syystäkin herättänyt kysymyksiä.

– Jos ja kun he haluavat pelata näin, niin avaamiseen olisi Simonia parempia maalivahteja, Kunnas sanoo.

Espanjan maalivahdilla Unai Simonilla oli jälleen haasteita jalalla pelaamisessa. Kuva: NurPhoto via Getty Images

Keskushyökkääjä on toinen kriittinen pelipaikka, josta on riittänyt keskustelua. Espanjan menestysvuosina 2010-luvun taitteessa David Villa ja Fernando Torres vastasivat tehoillaan huutoon. Viime vuosina selvää ykköshyökkääjää ei ole löytynyt. Esimerkiksi Marokkoa vastaan keskellä hääräsi avauskokoonpanossa Marco Asensio, joka ei ole puhdas keskushyökkääjä.

– Espanja haluaa pelata niin, että hyökkääjä toimii linjojen välissä ja uhka tulee laidasta. Se on osa ongelmaa. Nyt vastustajat ratkaisivat asian niin, että linjojen välit vedettiin tiiviiksi. Selustaan saattoi jättää tilaa, koska uhkaa tuli vain laidoilta. Laitojen kontrollointi on vastustajalle helpomaa, Kunnas tiivistää.

Luis Enrique tuskin jatkaa päävalmentajana MM-kisojen pettymyksen jälkeen. Kunnaksen mukaan Espanjan pelaamisen rakenne on kuluvissa kisoissa ollut jopa kaikista selvin. Sitä ei ole tarve muuttaa, vaan kyse on toimintojen monipuolistamisesta.

– Espanjan täytyy pystyä paremmin muokkaamaan omaa tapaansa toimia ja pelata erilaisia vastustajia vastaan, löytää siihen vaihtoehtoja. Ei ole koskaan huono asia, että pelitapa on todella selvä, kunhan sitä pystyy muokkaamaan suhteessa otteluun ja sen kuvaan. Siihen tarvitsee erilaisia pelaajatyyppejä ja erilaisia valintoja, Kunnas sanoo.

Näin Marokon ja Espanjan välinen rangaistuspotkukilpailu eteni.

Suosittelemme sinulle