Hyppää sisältöön

Cristiano Ronaldo joutui outoon tilanteeseen MM-kisoissa – valmentajan kylmä ratkaisu sytytti asiantuntijan: ”Massiivinen suoritus”

Portugalin sankariksi neljännesvälierässä nousi yllättäen 21-vuotias Goncalo Ramos. Yle Urheilun asiantuntijan Jonne Kunnaksen mukaan Portugali pelasi paremmin ilman Cristiano Ronaldoa.

Portugalin Ramos oli ensimmäinen miesjalkapalloilija 32 vuoteen, joka on tehnyt hattutempun MM-kisojen pudotuspelivaiheessa.
Jussi Vainikka

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Portugalin hyökkääjä Goncalo Ramos oli pelannut jalkapallon MM-kisoissa noin kymmenen minuuttia, ennen kuin kutsu kävi avauskokoonpanoon neljännesvälierässä Sveitsiä vastaan.

Ramos, 21, korvasi avauskokoonpanossa itsensä Cristiano Ronaldon – ja teki hattutempun.

Ronaldo jaksoi tuulettaa maaleja vaihtopelaajan roolissa, mutta pään sisällä todennäköisesti kiehui. Lienee selvää, että Ramos pysyy tehoiltansa jälkeen avauskokoonpanossa Ronaldon tilalla puolivälierässä Marokkoa vastaan.

Portugalin päävalmentajan Fernando Santosin ratkaisu jättää Ronaldo oli kylmähermoinen, ja tuotti toivotun tuloksen. Sitä ylisti myös Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola studiossa ottelun jälkeen.

– Ronaldo on hinannut tuota joukkuetta 15 vuotta ja on enemmän kuin jalkapallotähti. Kaikki tietävät, miten hän saattaa reagoida tällaisiin päätöksiin. Massiivinen suoritus Santosilta. Hän teki päätöksen tietäen, että jos tämä menee reisille, homma kaatuu hänen niskaansa, Lehtola sanoi.

Ronaldo oli edellisen kerran ollut poissa Portugalin avauskokoonpanosta arvokisaottelussa 14 vuotta sitten. Silloinkin Portugali oli jo varmistanut EM-kisoissa paikkaansa jatkopeleissä, joten kyse oli lepuutuksesta.

Goncalo Ramos pelasi Sveitsiä vastaan elämänsä ottelun. Kuva: Getty Images

Tulostaulukin sen kertoi, että Portugali pelasi neljännesvälierässä paremmin ilman Ronaldoa. Näin näki myös Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas.

– Osallistuminen kaikkiin pelin vaiheisiin muuttui. Jos mietitään Ronaldoa, niin hän ei puolusta käytännössä ollenkaan. Ramosin kanssa Portugalilla on helpommat lähtökohdat toimia, kun he saavat riistoja aikaan.

Ronaldolla on perinteisesti kova hinku osallistua hyökkäyspeliin. Kunnaksen mukaan se on ollut ongelmallista, sillä hän poistuu usein ikään kuin ”omilta alueiltaan”.

– Hän haluaa koskea paljon palloon, mutta se ei ole vienyt pelaamista eteenpäin, vaan enemmänkin johtanut siihen, että pelaajat ovat huonoilla lähtösijainneilla seuraavaan pelin vaiheeseen.

Maalikooste: Portugali–Sveitsi 6–1.

Ramos tarjosi Kunnaksen mukaan Portugalille enemmän uhkaa syvälle vastustajan kenttäpuoliskolle. Ronaldon vahvuus on vastustajan rangaistusalueella toimiminen.

– Maalienkin muodossa nähtiin, mitä erilaista Ramos pystyy Portugalin peliin tuomaan. Muut pelaajat pystyivät toimimaan omissa rooleissaan vähän paremmin, kun ei tarvitse reagoida Ronaldon tekemisiin, Kunnas sanoo.

Portugalin päävalmentaja Santos laittoi Ronaldon lopussa kentälle. Joukkueen sisällä kunnioitus kapteenia kohtaan on edelleen tapissa ainakin hattutemppu-Ramosin kommenteista päätellen.

– Hän on kapteeni ja johtaja. Odotamme aina innolla hänen kanssaan pelaamista, Ramos sanoi ottelun jälkeen ESPN:n mukaan.

Goncalo Ramos ei suinkaan täydestä tuntemattomuudesta noussut Portugalin sankariksi, mutta maajoukkueessa hän on tuore kasvo. Nuori Benfican hyökkääjä pelaa uransa parasta kautta, sillä 11 liigaottelussa on syntynyt yhdeksän maalia. Mestarien liigassa Ramos pelasi myös isoja minuutteja, kun Benfica pelasi lohkovaiheen ilman tappioita.

Puolivälierissä Portugali kohtaa Espanjan yllättäen pudottaneen Marokon. Espanja ei löytänyt keinoja Marokon puolustusblokin murtamiseen, mutta Kunnaksen mukaan Portugalilla on siihen avaimet olemassa.

– Ero Espanjaan on se, että Portugali pystyy uhkaamaan selustaa laadukkaammin, jolloin tilaa voi syntyä erilailla. Marokko on silti Portugalille jo iso haaste, Kunnas toteaa.

Portugalin nimekäs joukkue ei ole Sveitsi-murskajaisista huolimatta vakuuttanut läheskään samalla tavalla kuin vaikkapa Ranska tai Brasilia. Toisaalta EM-kultavuonna 2016 joukkue oli lähellä pudota jatkosta jo alkulohkossa, mutta paransi turnauksen edetessä mestaruuteen saakka. Nyt joukkue on vieläpä pelajaamateriaaliltaan huomattavasti kovempi.

– Sveitsi-peli oli selvä parannus aikaisempaan. Ihan mestaruuteen asti en usko, mutta ottelusuunnitelmien mennessä nappiin kaikki on auki. Pelaajalista on älyttömän kova, Kunnas sanoo.

Marokko ja Portugali kohtaavat puolivälierässä lauantaina Suomen aikaa kello 17. Voittaja kohtaa välierässä joko Ranskan tai Englannin.

Suosittelemme sinulle