Hyppää sisältöön

Marokkolaiset pilasivat Espanjan juhlapäivän, espanjalaiskannattajat tyrmistyivät MM-shokkitappiosta – ”Parempi, ettet kysy mitään”

Marokkolaiset juhlivat historiallista voittoa näyttävästi eri puolilla Espanjaa.

Marokkolaiset ottivat ilon irti maajoukkueensa MM-voitosta Malagan keskustassa Espanjan Aurinkorannikolla. Paikalliset ravintolanpitäjät joutuivat rauhoittelemaan villiintyneitä kannattajia. Kuva: Jelena Leppänen

MALAGA. – Parempi, ettet kysy mitään. Se oli aivan hirveää.

Malagalaisen olutravintolan edustalla MM-neljännesvälierää seurannut pariskunta tiivisti monien espanjalaiskannattajien tunnot tiistaisen ottelun jälkeen.

Marokko järjesti Qatarin MM-kisoissa sensaation kaatamalla jalkapallomahti Espanjan rangaistuspotkukisassa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta Marokon jalkapallohistoriassa, kun maajoukkue selvitti tiensä puolivälieriin. Etukäteen jopa potentiaaliseksi maailmanmestariksi kaavaillulle Espanjalle putoaminen jo tässä vaiheessa oli taas suuri järkytys.

Luis Enriquen luotsaama ryhmä saikin runsaasti pyyhkeitä sekä intohimoisesti jalkapalloon suhtautuvilta kannattajilta että espanjalaismedialta. Espanjan avausottelussa tyylittelemä 7–0-voitto Costa Ricasta sai La Rojan fanit odottamaan suuria, mutta sen jälkeen maajoukkueen MM-otteet jättivät espanjalaisille katkeran maun.

Yksi maan merkittävimmistä urheilumedioista Marca (siirryt toiseen palveluun) kutsui lopputulosta keskinkertaisen joukkueen fiaskoksi. Myös päävalmentaja Enriquen taktiikkaa ja pelifilosofiaa on lyöty (siirryt toiseen palveluun) rankalla kädellä.

Tiistain ottelua Marokkoa vastaan seurattiin Espanjassa erityisellä mielenkiinnolla. Maassa asuu noin 900 000 marokkolaista, joista iso osa Etelä-Espanjassa.

Espanjan viranomaiset olivat tehostaneet etukäteen turvatoimia maan isoissa kaupungeissa ja vedonneet kannattajiin, jotta jalkapallojuhla ei riistäytyisi käsistä. Pelkona oli, että suurkaupunkien kaduilla syntyisi samanlaisia levottomuuksia kuin Brysselissä reilu viikko sitten, kun Marokko voitti MM-alkulohkossa Belgian. Tuolloin Marokon ja Belgian kannattajat ottivat yhteen keskenään ja poliisin kanssa.

Katso videolta Malagan keskustaan kokoontuneiden marokkolaisten riehakkaita tunnelmia MM-puolivälieräpaikan varmistuttua. Kuvaus ja editointi: Jelena Leppänen.

Espanjan kuudenneksi suurimman kaupungin, vajaan 600 000 asukkaan Malagan keskusta-alueella näkyi rinta rinnan Marokon ja Espanjan faneja, mutta ottelua seurattiin pääosin hyvässä hengessä.

– Paras ystäväni on espanjalainen, joten tämä ilta oli meille molemmille erityinen. Ottelu oli hieno, Malagassa asuva marokkolaiskannattaja Hiba kertoi Yle Urheilulle.

– En ole koskaan ollut näin ylpeä maastani. Teimme juuri historiaa. Kerromme tästä päivästä lapsillemme ja tuleville sukupolville, hän sanoi.

Malagan keskustan kadut täyttyivät pelin jälkeen villisti juhlivista marokkolaisista. Samanlaista riemua nähtiin espanjalaismedian mukaan myös muissa maan kaupungeissa. La Vanguardia (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että Barcelonan keskustassa historiallista voittoa juhli 2 000 marokkolaista.

Joulukuun 6. päivä on Espanjassa perustuslain päivä ja kansallinen juhlapyhä, joten moni oli valmistautunut otteluun koko päivän. Odotettu jalkapalloilta päättyi katkerimmalla mahdollisella tavalla.

Näin Marokon ja Espanjan välinen rangaistuspotkukilpailu eteni.
Kooste: Marokko–Espanja 0–0 (3–0).

Suosittelemme sinulle