Hyppää sisältöön

Tuomioistuin antoi saudiprinssille syytesuojan USA:ssa – tuomarikaan ei ollut tyytyväinen

Yhdysvaltalaisten tiedustelutietojen mukaan Muhammad bin Salman oli hyväksynyt Khashoggin murhaamisen.

Saudi-Arabia on kieltänut kruununprinssi bin Salmanin olleen vastuussa Khashoggin murhasta. Kuva: Alexey Nikolsky / Sputnik / Kremlin pool / EPA

Yhdysvaltalaistuomari on hyväksynyt Yhdysvaltain hallituksen suosituksen taata syytesuoja Saudi-Arabian kruununprinssille ja syyskuussa pääministeriksi nimitetylle Muhammad bin Salmanille jutussa, jossa tätä epäillään toimittaja Jamal Khashoggin murhan järjestämisestä. Khashoggi murhattiin Turkissa vuonna 2018.

Yhdysvaltain tuomioistuimet myöntävät ulkomaisille valtionpäämiehille ja muille korkea-arvoisille virkamiehille koskemattomuuden eli syytesuojan. Presidentti Joe Bidenin hallinto suositteli syytesuojaa prinssille marraskuussa, koska tämä luokitellaan ulkomaisen hallinnon johtajaksi.

Päätöksen tehneen tuomarin mukaan Khashoggin leski Hatice Cengiz ja aktivistiryhmä esittivät vahvoja ja ansiokkaita argumentteja osoittaakseen prinssin olevan murhan takana. Hän kuitenkin sanoi, ettei hänellä tuomarina ole valtaa hylätä maan hallinnon virallista kantaa, koska tällöin hän puuttuisi hallituksen vastuulla olevaan ulkopolitiikkaan.

Tuomari sanoi tuntevansa olonsa epämukavaksi syytösten uskottavuuden sekä prinssin pääministeriksi nimeämisen ja Yhdysvaltojen hallinnon ehdotuksen ajoituksen vuoksi. Vaihtoehtoja hänellä ei kuitenkaan itsensä mukaan ollut.

Yhdysvaltalaisten tiedustelutietojen mukaan bin Salman oli hyväksynyt Khashoggin murhaamisen. Saudi-Arabian viranomaiset ovat kieltäneet kruununprinssin olleen vastuussa murhasta.

Lähde: AFP

Suosittelemme sinulle