Hyppää sisältöön

Järvien vedenkorkeudet ovat Kanta-Hämeessä pääosin tavallista alempana

Tulevana talvena Vanajaveden juoksutusta voidaan joutua lisäämään väliaikaisesti mahdollisen sähköpulan vuoksi. Juoksutuksen lisäämisellä on mahdollista tukea Kokemäenjoen vesivoiman tuotantoa.

Luminen rantatie ja jäällä näkyy eläinten jälkiä.
Mahdolliset poikkeusjuoksutukset vaikuttavat myös jäätilanteeseen. Arkistokuva viime talvelta. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle
Petri Lassheikki

Vedenkorkeudet ovat Kanta-Hämeessä pääosin tavallista alempana.

Tammelan Pyhäjärvellä ja Vanajaveden yläpuolisella Pääjärvellä vedenkorkeus on noin 15–25 senttimetriä ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta alempana.

Säännöstelty Vanajavesi on ajankohdalle tavanomaisella korkeudella, mutta vähäisestä tulovirtaamasta johtuen juoksutus Vanajavedestä Pyhäjärveen on melko vähäistä.

Tulevana talvena Vanajaveden juoksutusta voidaan joutua lisäämään väliaikaisesti mahdollisen sähköpulan vuoksi. Juoksutuksen lisäämisellä on mahdollista tukea Kokemäenjoen vesivoiman tuotantoa.

Ely-keskus kertoo tiedotteessaan, että tällä hetkellä on vielä mahdotonta sanoa, tarvitseeko poikkeusjuoksutuksiin ryhtyä. Mahdollinen vedenkorkeuden laskeminen tehdään kuitenkin talven lumitilanne sekä säännöstelyn lupaehdot huomioiden, ja tarpeetonta vedenkorkeuden laskemista ei tehdä.

– Vanajaveden vedenkorkeus on tarkoitus nostaa kesäksi jälleen totutulle tasolle, joten ensi kesän vedenkorkeuksissa tämän ei kyllä pitäisi näkyä, kertoo Simo Ylönen Pirkanmaan ely-keskuksesta.

Mikäli poikkeuksellisiin juoksutuksiin turvaudutaan, voi tämä näkyä myös jääpeitteissä Vanajavedellä. Vaihteleva juoksutus Vanajavedestä voi myös vaikuttaa Pyhäjärven jäätilanteeseen.

– Ajoittain suuret virtaamat sekä vedenkorkeuden laskusta aiheutuva virtauspinta-alan pieneneminen voivat heikentää jäitä sielläkin, missä jää on tavallisina talvina tai aiempina päivinä kestänyt, muistuttaa vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle