Hyppää sisältöön

Tutkimus: Koronapandemian aikana kaksossynnytysten määrä laski Yhdysvalloissa

Tutkijoiden mukaan heikompi pääsy hedelmällisyyshoitoihin voi osin selittää ilmiötä.

Yhdysvalloissa tuhannesta raskaudesta reilut 30 on kaksosraskauksia. Kuva: Tim Clayton / Getty Images
Jani Parkkari

Koronapandemian aikana heikompi pääsy hedelmällisyyshoitoihin voi näkyä kaksossynnytysten määrän laskussa, arvioivat Yhdysvaltain tautikeskuksen tutkijat keskiviikkona julkaistussa raportissa.

Yhdysvalloissa kaksoissynnytysten määrä putosi vuosien 2019 ja 2020 välillä seitsemän prosenttia. Ennen pandemiaa lasku oli ollut keskimäärin kaksi prosenttia vuodessa.

Myös kaksossynnytysten suhteellinen osuus kaikista synnytyksistä laski tavallista enemmän. Vuonna 2019 tuhatta raskausta kohden oli 32,1 kaksosraskautta. Seuraavana vuonna luku oli laskenut 31,1 raskauteen, joka vastaa kolmen prosentin pudotusta.

Vuonna 2020 Yhdysvalloissa syntyi yhteensä 120 291 kaksosta.

– Laskun sijoittuminen loppuvuoteen 2020 ja alkuvuoteen 2021 menee raskausajan huomioon ottaen yhteen sen kanssa, milloin koronaviruspandemia alkoi ja pääsyä hedelmällisyyshoitoihin ryhdyttiin rajoittamaan, kirjoittavat tutkijat Isabelle Horon ja Joyce Martin raportissaan.

Vaikea todistaa varmasti

Hedelmöityshoitojen yleistyminen nostaa kaksosten määrää. Kaksosuutta lisäävät myös muutkin tekijät, kuten esimerkiksi äidin korkea ikä, synnyttäneisyys ja hyvä ravitsemustila.

Tutkijoiden mukaan Yhdysvalloissa suurin lasku kaksosraskauksissa nähtiin yli 40-vuotiaiden naisten keskuudessa. Tämä ryhmä käyttää kaikista todennäköisemmin hedelmöityshoitoja. Vastaavasti pienin lasku nähtiin alle 30-vuotiaiden naisten ryhmässä, joka tarvitsee hedelmöityshoitoja kaikista vähiten.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että tutkimus ei pysty todistamaan, että juuri koronarajoitukset aiheuttivat kaksosten määrän laskun.

Tutkijat nostavat esiin, että esimerkiksi latinonaisten osuus kaksoissynnytyksistä laski jyrkemmin kuin valkoisten naisten osuus. Tämä on erikoista, sillä tilastollisesti latinonaiset käyttävät hedelmällisyyshoitoja vähemmän kuin valkoiset naiset.

Lähde: Reuters

Suosittelemme sinulle