Hyppää sisältöön

”Mitä mursu syö?” Suomalaisten suosituimmat Google-haut kertovat, mikä kansaa kiinnosti vuonna 2022

Suomalaiset etsivät Googlesta vuonna 2022 muun muassa Ukrainan sotaan ja sähkön hintaan liittyviä asioita.

Vuoden 2022 googlattiin muun muassa kesän festivaaleja, Natoa ja edesmennyttä kuningatar Elisabetia. Kuva: Silja Viitala / Yle
Laura Kangas

Google on listannut vuonna 2022 Suomessa puheenaiheiksi nousseet hakusanat. Googlen kokoamille listoille on kerätty sanat, joiden hakumäärät ovat kasvaneet suhteellisesti eniten vuoden aikana.

Google-hakusanoista näkee, että suomalaiset ovat seuranneet tarkasti Ukrainan sodan tapahtumia ja alkaneet pikkuhiljaa palata tavalliseen arkeen koronaviruspandemian myötä.

Google on jakanut hakusanat kuuteen aihealueeseen: puheenaiheet, uutiset, viihde, henkilöt, urheilu ja kysymykset.

Sodan myötä suosituiksi hakusanoiksi ovat nousseet esimerkiksi Ukraina, Venäjä, Nato, Putin ja ruplan kurssi sekä kysymys miksi Venäjä hyökkää Ukrainaan.

Sodan myötä suomalaisia on alkanut kiinnostamaan pörssisähkön hinta ja moni kyselee, miksi bensan hinta nousee.

Koronapandemian laantumisesta taas kertoo esimerkiksi se, että eri festivaalien nimiä sekä sanaa äkkilähdöt on googlattu ahkerasti.

Googlen Suomen viestintäpäällikkö Markus Helaniemi kertoo tiedotteessa, että etenkin suomalaisten arkeen vaikuttaneet sota ja energiakriisi korostuvat listoilla.

– Onneksi listoilla näkyy myös iloisempia asioita. Koronarajoitusten päättymisen jälkeen hakuihin nousevat suurtapahtumat, matkustaminen ja toisten ihmisten kohtaaminen ja tänä vuonna myös Suomen urheilumenestys olympialaisissa, Helaniemi sanoo.

Menehtyneitä kuuluisuuksia googlataan

Tyypillisesti suosittuihin Google-hakuihin nousevat vuoden aikana menehtyneet merkkihenkilöt. Heitä olivat tänä vuonna muun muassa taiteilija Vesa-Matti Loiri, kuningatar Elisabet sekä kansanedustaja Ilkka Kanerva.

Myös urheilusankareita, kuten Iivo Niskasta, Valtteri Filppulaa ja Sakari Mannista googlattiin paljon.

Suosittujen Google-hakusanojen listaa lukemalla voi muistella kuluneen vuoden puheenaiheiksi nousseita tv-sarjoja, elokuvia, muusikkoja ja uutistapahtumia.

Esimerkiksi sana mursu ja kysymys mitä mursu syö lienevät nousseen suursuosioon kesän aikana.

Googlen Suomen viestintäpäällikkö Markus Helaniemi kertoi Ylen aamussa tämän vuoden suosituista hakusanoista.

Aiheesta lisää: Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

Suosittelemme sinulle