Hyppää sisältöön

Koulubussit lähtivät Helsingistä laivalla kohti Ukrainaa – mukana myös talouskeittiö, jolla voi tuottaa ruokaa 300 oppilaalle päivässä

Yhteensä avustuksena lahjoitettavia linja-autoja on lähdössä Ukrainaan vuoden lopulla noin parikymmentä.

Tänään Länsisatamasta Ukrainaan lähti viisi linja-autoa. Kuvassa Ukrainaan lähtevä avustusbussi Tampereella. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Viimeinen viidestä bussista seisoo odottamassa lastausta Helsingin Länsisatamassa varhain keskiviikkoaamuna. Bussit liikkuvat pian Viroon, siitä Puolaan ja lopulta Ukrainaan.

Kyse on lahjoituksesta ukrainalaisten lasten ja nuorten avuksi. Viiden bussin nippu on osa Euroopan komission solidaarisuuskampanjaa, jonka kautta Ukrainaan lähtee Suomesta noin kaksikymmentä bussia loppuvuoden aikana.

– Tällä hetkellä bussien mukana lähtee myös 12:n hengen vapaaehtoisporukka. He haluavat tukea omalla panoksellaan Ukrainaa, kertoo sisäministeriön erityisasiantuntija Pekka Tiainen Länsisatamassa.

Busseja on tarkoitus käyttää Ukrainassa muun muassa lasten koulumatkoihin.

Lahjoitettavat linja-autot seisoivat Helsingin Länsisataman pihassa odottamassa lastausta keskiviikkoaamuna. Kuva: Olli-Pekka Kursi

Bussit lastataan avustustarvikkeilla

Bussit on saatu lahjoituksina eri linja-autoyrityksiltä. Sisäministeriö koordinoi valtionhallinnon siviiliavunantoa Suomessa.

Ensimmäisen viiden bussin kyydissä on talouskeittiö, jolla voi tuottaa ruokaa kolmellesadalle oppilaalle päivässä.

– Pyyntö on tullut Ukrainan opetusministeriöltä. Koululaiskuljetuksiin tarvitaan linja-autoja kautta ukrainan ja nyt siihen pyyntöön vastataan, Tiainen kertoo.

Lisäksi bussien kyydissä Ukrainaan kulkeutuu erilaisia tarvikkeita, hätämajoitteita, erilaisia moduuliasuntoja, lääkkeitä, suojavarusteita, pelastustoimen tarpeita, varusteita ja kalustoa terveydenhuoltoon, ja niin edelleen.

– Tällä hetkellä suurin tarve on majoituksesta sekä energiasektorin tarpeista, kuten polttoaineista, lämmityslaitteista, sähkötarvikkeista ja infrastruktuurin korjaamiseen tarvittavista laitteista. Ja sitten tietty terveydenhuollon sektori on koko ajan avun tarpeessa, Tiainen sanoo.

Toiminta on lahjoitusten varassa

Tiaisen mukaan toiminta on pitkälti lahjoitusten varassa, joten oikeanlaisten avustustarvikkeiden löytäminen on ollut haastavaa.

– Yritykset, yhteisöt, virastot ja kunnat isosti ovat olleet isosti liikkeellä, mutta apua tarvitaan vielä enemmän.

Tiainen toivoo avustustoiminnalle lisää näkyvyyttä, jotta mahdollisimman moni ryhtyy mukaan toimintaan.

Sisäministeriön mukaan Venäjän hyökkäyssota on vaikuttanut arviolta 5,7 miljoonaan koululaiseen Ukrainassa monien koulujen tuhouduttua pommituksissa.

Suomesta on Ukrainaan lähetetty nyt noin viisikymmentä rekallista avustustarvikkeita. Ukrainaan on lähetetty myös kuusi sammutusautoa ja 13 ambulanssia.

Voit keskustella aiheesta 8.12. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle