Hyppää sisältöön

Suomen luonnonsuojeluliitto ja kaivosliikkeet haluavat tiukentaa kaivosjätteiden sääntelyä – mukana lappilaistoimijoita

Vetoomusta laatimassa on ollut muun muassa Rajat Lapin kaivoksille -yhdistys ja sen allekirjoittajien joukossa on Lapin Matkailuelinkeinon Liitto.

Placeholder-kuvituskuva, jossa on sininen kartta ja teksti: Läheltä.
Eeva Kuivas

Useat kaivosliikkeet, yhdistykset, tutkijat ja vaikuttajat vaativat kaivosjätteiden sääntelyn tiukentamista. Suomen luonnonsuojeluliitto ja Kaivosvetoomus.fi järjestävät tänään keskiviikkona Eduskunnan Pikkuparlamentissa tapahtuman, jossa julkaistaan jätteiden ongelmia käsittelevä Luonnonsuojeluliiton raportti ja kaivosliikkeiden vetoomus.

Vetoomuksessa vaaditaan kaivosten tiukempaa sääntelyä, haitankärsijöiden aseman parannusta ja elinkeinojen tasavertaista kohtelua. Kaivosliikkeet ja Suomen luonnonsuojeluliitto haluavat, että kaivannaisjäteasetuksen käytännön toimeenpano aloitetaan välittömästi ja jätteidenkäsittelyä koskevat suunnitelmat selvitetään jo kaivosluvan käsittelyn yhteydessä.

Vetoomusta laatimassa on ollut muun muassa Rajat Lapin kaivoksille -yhdistys ja sen allekirjoittajien joukossa on Lapin Matkailuelinkeinon Liitto. Allekirjoittajien joukossa on Luonnonsuojeluliiton mukaan yli 80 tutkijaa, lähes 40 yhdistystä ja liittoa, useita julkisuuden henkilöitä ja satoja yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Enemmän aiheesta:

Kaivoskunnassa ollaan tyytyväisiä uuteen kaivoslakiesitykseen – järjestöjä hiertää kuntien päätäntävallan lisääntyminen

Kaikista Lapin metallikaivoksista vuotaa ympäristöön myrkkyä, sanoo asiantuntija – alan etujärjestö kertoo kaivosten toimivan lain mukaan

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle