Hyppää sisältöön

Uusi kokeilu onnistui: Pienet puiset lätkät vähensivät autoteiden urautumista

Elokuussa alkaneen kokeilun ideana oli saada tasattua katujen kulutusta niin, että katuihin muodostuviin uriin ei tarvitsisi tehdä paikkauksia niin useasti.

Liikenteen ohjurina toimivien lätkien kokeilu onnistui Lappeenrannassa, eli autot väistävät niitä. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Tanja Hannus

Lappeenrannan teille loppukesällä laitetut puulätkät ovat vähentäneet teiden urautumista.

Ohjureina toimivat lätkät saivat autoilijat siirtämään ajolinjansa pois urista.

Lappeenrannan kaupungininsnööri Olli Hirvonen kertoo, että lätkien kohdalla tehdyissä laskennoissa selvisi, että henkilöautoilijoista 68–96 prosenttia on ajanut urien vieressä.

Linja-autot ja kuorma-autot ovat puolestaan ajaneet urissa, koska ne eivät saa väistettyä uria niin helposti kuin henkilöautot.

Elokuussa alkaneen kokeilun ideana oli saada tasattua katujen kulutusta niin, että katuihin muodostuviin uriin ei tarvitsisi tehdä paikkauksia niin useasti.

– Kokeilu on tämän hetken tiedon mukaan onnistunut. Tämä on testin kannalta merkittävä uutinen, Hirvonen iloitsee.

Tarkastusmittauksia urien syvyydestä tehdään myöhemmin, jotta kaupungit saavat tietoa siitä, miten paljon katu kului testin aikana.

Tielle asettu ohjuri ei vahingoita autoa, mutta saa kuljettajan väistämään sitä. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Aiemmin eli 1990-luvulla tehdä vastaavantyyppinen kokeilu epäonnistui. Nyt paikkauksia tehdään niin paljon enemmän kuin aiempina vuosikymmeninä, että kokeilu haluttiin uusia.

Lue lisää: Teiden puiset täplät olivat floppi jo 90-luvulla, mutta nyt sitä kokeillaan uudestaan – kysyimme, miksi

Lätkiä irtosi odotettua enemmän

Jo kokeilun alussa oli tiedossa, että puulätkät lähtevät irti viimeistään lumiaurausten alkaessa.

– Lätkiä on lähtenyt irti jo ennen aurauksia enemmän kuin odotimme. Kun teemme tämän jatkossa uudestaan, kiinnitystä pitää miettiä hieman tarkemmin, Hirvonen kertoo.

Kokeilua tullaan todennäköisesti jatkamaan ensi kesänä.

Lätkiä laitettiin Lappeenrannassa Muukontielle sekä Lavolan-, Myllymäen- ja Eteläkadulle. Imatralle lätkiä oli laitettu jo aiemmin Vuoksenniskantielle.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida Yle Tunnuksella 8.12. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle