Hyppää sisältöön

Boston Bruinsin ajan NHL:n huipulla piti olla ohi – näistä syistä ”vanhojen tähtien” joukkue on sittenkin mestarisuosikki

Boston Bruins on palannut NHL:n absoluuttiselle huipulle jälleen kerran. Nyt käsillä on kaiken kokeneen ydinryhmän viimeinen valssi ja se huokuu joukkueen kaikesta tekemisestä kauas.

Bostonin kokeneet pelimiehet Brad Marchand ja Patrice Bergeron. Kuva: Boston Globe via Getty Images
Tommi Seppälä

Vielä kerran pojat! Bostonin kolme kärkihyökkääjää Patrice Bergeron, 37, Brad Marchand, 34, ja David Krejci, 36, ovat kokeneet yhdessä kaiken mahdollisen: yksi Stanley Cupin voitto, kolme finaalireissua, seitsemän sadan pisteen runkosarjaa, neljätoista voitettua pudotuspelisarjaa sekä kolmeen mieheen taululle hakatut reilut kaksi ja puoli tuhatta tehopistettä.

Kolmikko esiintyi ensimmäisen kerran yhdessä Bostonin paidassa kaudella 2009–2010 ja jo vuotta myöhemmin maailman himotuinta jääkiekkopokaalia kuljetettiin pitkin Beantownin katuja.

Nyt käsillä on viimeinen valssi.

Bergeron oli jo lopettamassa uraansa menneenä kesänä Carolinalle koetun pudotuspelitappion jälkeen. Krejci oli palannut vuotta aiemmin kotimaahansa Tshekkiin. Orkesteri lyötiin kuitenkin vielä kerran kasaan, kun Bergeron iski puumerkkinsä yhden vuoden ja kahden ja puolen miljoonan arvoiseen sopimustarjoukseen. Myös Krejci palasi vuoden ja miljoonan taalan diilillä.

Kuluvan kauden jälkeen peräti kahdeksan Bruins-hyökkääjän sekä yhden puolustajan sopimus päättyy. Tässä listassa mukana ovat muun muassa Bergeronin, Krejcin sekä toisen Tshekki-tähden, David Pastrnakin sopimukset.

Siis kerran vielä.

– Tämä on viimeinen valssi, eikä muusta kannata puhuakaan. Nyt haetaan hienolle tarinalle ikimuistoista lopetusta, Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen sanoo.

Viimeisen valssin henki on toden totta huokunut läpi syksyn latautuneesta ja nälkäisestä Bostonista. Joukkue on rynninyt koko NHL:n keulille voittamalla 24 ensimmäisestä ottelustaan 20. Kotijäällään se iski kasaan käsittämättömän neljäntoista ottelun voittoputken kauden alusta eikä ole hävinnyt varsinaisella peliajalla kotonaan vieläkään.

Bostonista huokuu huima lataus sekä sitoutuminen yhteisiin arvoihin ja tavoitteisiin – jokainen joukkueen pelaajista tuntuu haluavan kolmen seuralegendan uralle kultaisen päätöksen.

– Heistä näkee, että siellä on missio päällä. Bostonilla on kaikki eväät mennä loppuun asti, Lehkonen näkee.

Ismo Lehkonen nostaa tuttuun tapaan kolme poimintaa Bostonista.

1. Materiaalin tasapaino ja pelitapa

Pohdittaessa syitä Bostonin uudelle tulemiselle, pelaajamateriaalin laatua ja syvyyttä on vaikea sivuuttaa. Bergeronin jatkaminen oli tietenkin joukkueelle kaikki kaikessa, mutta niin oli myös David Krejcin paluu Tshekistä. Toisin kuin menneellä kaudella, Boston laittaa nyt jalkeille kolme todella laadukasta tuloksen tekoon kykenevää ketjua – neljännen tehtävä on rouhia.

Marchand-Bergeron-DeBrusk

Zacha-Krejci-Pastrnak

Hall-Coyle-Frederik

Greer-Nosek-Foligno

Bostonin viime otteluiden kokoonpano ei kalpene NHL:ssä tällä haavaa kenellekään. Pakisto ei ole yhtä syvä yksilötaidon osalta, mutta laadukas on sekin – alakerrasta löytyy huippukautta pelaava kaksikko Charlie McAvoy-Hampus Lindholm sekä kosolti sopivan kovaotteista perusluutaosastoa.

– Heillä on tuossa porukassa maksimaalinen leveys. Tuon porukan voisi heittää tuollaisenaan pelaamaan World Cupiin, Lehkonen lataa kovilla.

Yllä listatuista hyökkäysvitjoista löytyy uskomaton määrä ratkaisuvoimaa. Ykkösketjussa Marchand on sadan pisteen pelaaja ja Bergeron yksi lajihistorian parhaista kahden suunnan senttereistä. Kakkosketju on rakennettu tshekkien ympärille, joista Pastrnakilla on potentiaalia iskeä 50 maalia kaudessa.

Kolmosketjun Taylor Hall on NHL:n arvokkain pelaaja neljän vuoden takaa. Taitava ja nopeajalkainen laitahyökkääjä on tehnyt Bostonissa kahden ja puolen vuoden aikana 121 ottelussa 92 (37+55) pistettä.

Kaiken tämän päälle nelosketju on jo tässä vaiheessa kautta kasannut kokoon yhteensä 26 (11+15) tehopistettä.

– Siinä on neljällä kentällä jokaisella selkeät tehtävät ja vaikka nelosen tehtävä on pääasiassa rouhia, hekin ovat pystyneet tuottamaan ja mikä hienoa, siellä on palkittu näitä jätkiä onnistumisista peliajalla. Krejci on hapettanut muut Tshekit pelaamaan hyvin ja heidän kasaaminen yhteen on valmennukselta hieno ajatus, Lehkonen kehuu.

Kokonaisuuden kruunaa laadukas pelitapa, jota kokenut joukkue toteuttaa todella kurinalaisesti. Boston on joukkue, joka liikuttaa kiekkoa omalta alueelta alkaen laadulla, ei roiskimalla. Bruins menee pohjaan pelaamalla, kuten Lehkonen asian ilmaisee. Se hyökkää ja puolustaa viidellä pelaajalla ja luo maalipaikkoja suorahyökkäysten ohella paljon hyökkäyspään riistoista.

Katso videolta Coloradon vaikeudet puolustuspäässä.
Boston hyökkää ja puolustaa viidellä pelaajalla. Etenkin puolustajat Charlie McAvoy ja Hampus Lindholm osallistuvat aktiivisesti hyökkäyspeliin. Tässä McAvoy alustaa osuman Colorado-ottelussa.

Toisaalta, kun peli kääntyy omiin, koko viisikko tulee puolustajien avuksi tuulispäänä.

Erikoistilannepelaaminen on sekin huippuluokkaa. Tultaessa keskiviikkoon Boston oli sekä yli- että alivoimapelissä sarjan toiseksi paras joukkue. Jos yli- ja alivoimapelit lasketaan yhteen, Boston on sarjan paras. Alivoimallakin joukkue paineistaa rohkeasti ja lähtee riistoista hanakasti jopa hyökkäämään.

2. Kulttuuri

Bostonista on vaikea puhua puhumatta seurakulttuurista ja sen vaikutuksesta kokonaisuuteen. Joskus voittavaa kulttuuria voi olla vaikea määrittää tarkasti, mutta kun puhutaan 2010- ja 2020-luvun Boston Bruinsista, puhutaan jopa koko NHL:n kovimmasta seurakulttuurista – jos jossakin elää niin sanottu voittamisen kulttuuri, se elää Bostonissa.

Tätä kulttuuria takavuosina oli luomassa moni jo muualle siirtynyt tai uransa lopettanut pelaaja puolustajajätti Zdeno Charan tapaan. Eikä unohtaa sovi Tuukka Raskiakaan.

– Bergeronin jatko oli kulttuurille tärkeä asia. Hän tuo statuksen ja työnteon kautta sinne sellaisen arvomaailman, jota joka ikinen joukkueessa seuraa. Se näkyy sitten kaikessa toiminnassa päivittäin ja jokaisessa pelissä. Tuo seura on arvotettu ja roolitettu viimeisen päälle ja mikä tärkeintä, laadunvalvonta kaikelle tekemiselle tulee kopin sisältä pelaajilta itseltään.

– Bostonissa valmentaja vain valmentaa, koska se joukkue vaatii itse itseltään niin paljon. Yhtään välivaihtoa ei sallita, Lehkonen sanoo.

3. Fyysisyys

Lehkonen puhuu paljon myös Bostonin fyysisyydestä, jopa ajoittaisesta ilkeydestä. Siltä löytyy riveistään useita karheita pelaajia hyökkäysosastolta alkaen Brad Marchandista, mutta myös puolustuspäästä. Vaikka ykköspuolustaja, todellisella huipputasolla operoiva Charlie McAvoy profiloituu ennen muuta moderniksi kiekolliseksi ykköspuolustajaksi, tämä osaa pelata myös kovaa.

Menneellä viikolla McAvoy koulutti Lehkosen jälkikasvua, Colorado-hyökkääjää Artturi Lehkosta ensimmäisessä erässä sillä seurauksella, että TPS-kasvatti loukkaantui.

Charles McAvoy taklasi Artturi Lehkosen laitaa vasten.
Näin McAvoy taklasi toisen kerran Lehkosta.
McAvoy piti Lehkosen aisoissa.

McAvoyn takana Bostonin puolustuskalusto vasta karhea onkin. Ylipäätään Boston on edelleen joukkue, jota vastaan on harvoin kiva pelata. Se on työteliäs ja kurinalainen, mutta ehdottomasti myös ryhmä, joka tykkää antaa kipua ja tehtaan takuulla tarjoaa missä tahansa tilanteessa iskun iskusta.

– Vastustajan kärkijätkät vedetään siellä tuhannen päreiksi, Lehkonen naurahtaa.

– Yleisellä tasolla heidän fyysisyytensä luisteluvoiman ja nopeuden sekä tällaisen kamppailupelaamisen kautta on todella kovaa luokkaa. Esimerkiksi tuossa Colorado-pelissä he menivät kamppailupelaamisen osalta aivan rajoilla pelkäämättä ylilyöntejä tai jäähyjä. Millä vastaat siihen, kun he tekevät sitä koko joukkueen voimalla, Lehkonen kysyy nauraen.

Kaiken edellä mainitun kautta Bostonia voi hyvällä syyllä pitää paitsi syyskauden selkeästi parhaana joukkueena, myös selkeänä mestariehdokkaana. Joukkue vaikuttaa yhtenäiseltä, erittäin motivoituneelta ja äärimmäisen sitoutuneelta. Kun tähän yhdistetään pelaajiston laatu sekä yllä mainittu voittamisen kulttuuri, mestaruudesta pelaaminen on realismia.

Suosittelemme sinulle