Hyppää sisältöön

Linnan juhlissa oli myös lappilaissävyjä – ensikertaa Linnassa juhlinut kuvataiteilija Essi Korva: ”pukuni toi esille arvojani ja juuriani”

Parin vuoden tauon jälkeen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto toteutettiin totuttua suppeammalla juhlaväellä. Lapista mukana oli konkareita ja ensikertalaisia.

Kolarilainen kuvataiteilija Essi Korva juhli yhdessä kälynsä Maria Jemisen kanssa toteuttamassaan asussa.
Kati Siponmaa

Juhlaväen joukosta puuttuivat terveysturvallisuussyistä sotiemme veteraanit ja lotat, joille presidenttipari oli järjestänyt aiemmin oman tilaisuutensa. Vieraslistalla korostui koronavuosina tärkeän työpanoksensa antaneet terveydenhuoltoalan ammattilaiset. Lapista moni odottikin näkevänsä juhlavieraiden joukossa ahkerasti korona-asioita kommentoineen infektioylilääkäri Markku Broaksen, mutta lehtitiedot kertovat hänen juhlansa jääneen väliin sairastumisen vuoksi.

Sen sijaan ensikertalaisia Lapista oli esimerkiksi kuvataiteen parista ja koulumaailmasta.

Kolarissa asuva kuvataiteilija Essi Korva iloitsi kutsusta. Hänen asunsa kruunasi lappilaisuutta henkivä hopeinen poronsarvikoriste hiuksissa, jonka hän oli itse toteuttanut. Asu oli yhdistelmä Korvan äidin hääpukua ja kirpparilta löytynyttä pöytäliinaa.

– Helman hapsut tehtiin samalla solmutekniikalla kuin saamenhuivin hapsut. Puvussa toin esiin arvojani ja juuriani.

Keskiviikkoaamuna Korva muistelee edellisen illan juhlia hyvällä mielellä.

– Juhlissa oli upea tunnelma, mukavia ihmisiä ja maukkaat tarjoilut. Pyörähdin myös tanssilattialla.

Korva arvelee kutsun tulleen, koska hän oli kesällä mukana Presidentin kesäasunnolla Kultarannassa pidetyssä Luonnonmuotoja-veistosnäyttelyssä. Hän oli tavannut tuolloin presidenttiparin.

– Kutsu oli minulle yllätys ja suuri kunnia, jonka otin ilolla vastaan.

Niin ikään ensimmäistä kertaa Linnassa juhlinut rap-muusikko Áilu Valle pääsi yhteishaastatteluun toisen sanataiteilijan, Ylen luonto-ohjelmista erityisesti tutun Jarmo Nuotion kanssa.

Utsjokinen rap-muusikko Áilu Valle sai vastata juhlahumussa luontoaiheiseen kysymykseen.

Kemin Syväkankaan koulun rehtori Mika Timonen uskoo saaneensa kutsun, koska presidentti vieraili kuluvan vuoden aikana hänen johtamallaan koululla. Koulua on aikoinaan käynyt myös edesmennyt viihdetaiteilija Jope Ruonansuu ja vierailu liittyikin Sauli Niinistön Jopelle antamaan lupaukseen.

Rehtorin ilta oli mennyt mukavasti ja hän oli päässyt puimaan Niinistön taannoista kouluvierailua adjutantti Ville Hukkasen kanssa. Presidentti itse oli illan aikana niin kiireinen, että hänen puheilleen Timonen ei päässyt sisääntuloa enempää. Vaikka väkeä oli tänä vuonna aiempaa vähemmän, ensikertalaisen mielestä tunnelma oli silti tiivis.

– Linna oli yllättävän pieni ja sokkeloinen.

Kokeneet kävijät pitivät tunnelmaa hyvänä

Posiolainen Anu Pentik on yksi Linnan juhlien konkarikävijä, joka on päässyt kättelemään useamman presidenttiparin kanssa. Jääkiekkoilija Valtteri Filppulan kanssa tänä vuonna Ylen yhteishaastatteluun kaapattu keraamiikkataiteilija innostui yhteisestä nimittäjästä heidän välillään. Samalla tavalla kuin jääkiekkojoukkueessa, pitää yrityksessäkin olla tiimi ja sillä hyvä johtaja.

– Pitää osata pelata ja aavistaa tuleva, Pentik kuvailee urheilutermein yrityksen johtamista haastavina aikoina.

Keraamikkoa ja jääkiekkoilijaa yhdisti toimittaja Milla Madetojan mukaan myös se, että molemmat ovat tehneet itselleen ammatin omasta intohimostaan. Madetoja kysyi Pentikiltä, kuinka se on onnistunut?

– No eihän se ole intohimo, jos se ei onnistu. Innostun aina uudesta ja nautin. Se on tapa elää, Pentik vastasi.

Konkareihin lukeutuu muiden muassa myös simolainen Marttilan pariskunta. MTK:n pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila oli puolisonsa, Simon kunnanjohtaja Vivi Marttilan kanssa Linnan juhlissa nyt jo 13. kertaa. Vivi Marttila sanoi sen tuntuneen väljyytenä edellisiin vuosiin verrattuna, että vieraita oli nyt noin kolmanneksen tavallista vähemmän.

– Tunnelma oli oikein iloinen ja lämminhenkinen. Itsenäisyys, huoltovarmuus ja omavaraisuus tuntui puhuttavan kaikkia, kommentoi Vivi Marttila illan antia.

Suosittelemme sinulle