Hyppää sisältöön

Moni panttaa nyt arvoesineitä, että voi maksaa sähkölaskun – hintojen nousu tuo uusia asiakkaita panttilainaamoille

Tuttujen vakioasiakkaiden lisäksi myös uudet asiakkaat ovat turvautuneet panttilainoihin. Arvoesineitä panttaamalla voi saada nopeasti rahalainaa.

Kellot, korut ja erilaiset soittimet ovat suosittuja panttiesineitä. Arkistokuva otettu syyskuussa 2022 panttilainaamo Helsingin pantissa. Kuva: Matti Myller / Yle
Kalle Suomi

Vaikea taloustilanne ja kansalaisten rahapula näkyy myös panttilainaamotoiminnassa.

Arvoesineiden panttaamista vastaan voi saada nopeasti rahalainaa. Tänä vuonna moni asiakas on asioinnin yhteydessä maininnut panttaamisen syyksi muun muassa sähkölaskun.

Panttilainaus on tavallisesti tietyn vakiasiakaskunnan suosimaa toimintaa, mutta tänä vuonna on tullut tavallista enemmän uusia asiakkaita. Suuntaus näkyy Päijät-Hämeen Pantti Oy:ssä Lahdessa ja Hämeen Panttilainakonttori Oy:ssä Forssassa.

Päijät-Hämeen Pantin toimitusjohtaja Juha Tapiolan mukaan vakioasiakas saattaa asioida useamman kerran kuukaudessa ja lunastaa panttaamansa esineen yleensä aina takaisin.

Uusien asiakkaiden myötä esineet päätyvät entistä useammin huutokauppaan.

– Paljon enemmän panttia jättäessään ihmiset sanovat nyt, että eivät pysty sitten sitä lunastamaan, vaan esine saa mennä myyntiin. Paljon on sitäkin, että jatketaan niitä lainoja, eikä heti lunasteta. Sekin on lisääntynyt, sanoo Tapiola.

Hänen mukaansa pantattavan esineen laina-aika on kolme kuukautta, jonka jälkeen pantti tulee lunastaa tai laina-aikaa jatkaa.

Panttaaminen on helpompaa kuin pankkilainan hakeminen

Panttilainaamotoiminta ei ole suurelle yleisölle järin tuttua, vaikka sillä on pitkät perinteet Suomessa. Juha Tapiolan mukaan äkillisen rahantarpeen yllättäessä panttilaina voi olla helppo ja nopea ratkaisu.

– Jos jääkaappi täytyy uusia tai auto korjata, panttilainaamosta saa sen avun. Pankkiin pitää varata aika, käydä lainaneuvotteluja ja toimitusmaksutkin ovat niin isoja, ettei pankista kannata pieniä lainoja ottaa, Tapiola toteaa.

Tavallisimpia pantattavia esineitä ovat kulta- ja hopeakorut sekä erilaiset soittimet. Tapiolan mukaan Lahdessa tuodaan yhä pantattavaksi myös puhelinosakkeita.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 8.12.2022 klo 23:een saakka.

Korjattu 11:58: Poistettu ingressistä ja jutusta virheellinen tieto siitä, että panttilainan korko on pienempi kuin pikavippien. Todellisuudessa korko panttilainoissa voi nousta useisiin kymmeniin prosentteihin, kun pikavipeissä on 20 prosentin korkokatto. Kulujen vertailu lainamuotojen välillä on vaikeaa, koska korkojen päälle tulee vielä muita maksuja.

Suosittelemme sinulle