Hyppää sisältöön

Suomi palautti Hassane Drahn Algeriaan 7 vuoden taistelun päätteeksi – vaimo Mari säästää rahaa mennäkseen perässä: ”Menen, vaikka hän olisi vankilassa”

Sitkeän taistelun oleskelustaan käynyt Hassane Drah lennätettiin tänään kotimaahansa Algeriaan. Lennolle lähtö tuli nopealla aikataululla.

Mari Drah ajoi itsenäisyyspäivänä Tampereen poliisivankilalle hyvästelemään miehensä Hassane Drahn, jonka käännytyspäätöksen toimeenpano on nyt alkanut. Ylen kuvaaja ei saanut lupaa tulla sisälle. Video: Marko Melto / Yle

Hassane Drahn aviovaimo Mari Drah näki eilen itsenäisyyspäivänä viimeisen kerran miehensä.

Hän ajoi Mänttä-Vilppulasta Tampereen poliisivankilalle, jossa hänelle oli suotu kahdenkymmenen minuutin tapaamisoikeus.

Muovipleksi välissään aviopari lohdutti toinen toistaan.

– Hassane oli alistunut ja rauhallinen. Eihän ollut enää mitään tehtävissä. Hän sanoi, ettei koskaan lakkaa rakastamasta minua ja Suomea. Hän lupasi palata heti, kun voi.

Yle kertoi miehen tarinan aivan maastapoistamisen kynnyksellä. Hänen yrityksensä saada oleskelulupa kariutui kerta kerran jälkeen seitsemän vuoden takaisiin rikkeisiin, vaikka hän hankki paljon puoltavia asioita tuekseen.

Mari Drah ei ollut itse kotona, kun poliisi haki puolison Algeriaan palautusta varten. Hän sai tulla Tampereen poliisivankilaan hyvästelemään puolisonsa 20 minuutin ajaksi. Kuva: Marko Melto

Viranomaiset kertoivat vaimolle palautusmatkan yksityiskohdista vain Helsingistä lähdön kellonajan.

Mari pyysi miestään lähettämään matkan joka etapista viestejä. Jos perillä tapahtuu pahin odotettu, Hassanelta otetaan puhelin pois.

Silminnäkijä pelätylle vastaanotolle tarpeen

Aviopari toivoi, että yhdenvertaisuusvaltuutetun edustaja olisi ehtinyt mukaan lennolle todistamaan Hassanen vastaanottoa kotimaassaan. Mutta kaikki tapahtui niin rivakasti, ettei järjestely onnistunut.

Hassanen suurin pelko oli, että hän joutuu jälleen vaikutusvaltaisen perheen ahdistamaksi. Hän haki Suomesta suojelua, koska mainettaan puolustava mahtiperhe oli jo kerran saanut hänet tekaistulla syytteellä heitetyksi vankilaan. Suomen viranomaiset eivät pitäneet tätä Hassanen kokemaa pelkoa todellisena.

Ylen toimittaja tapasi Hassane Drahn kotonaan Mänttä-Vilppulassa viikko ennen maasta poistamista. Tuolloin mies toivoi, että saisi Suomelta anteeksi seitsemän vuoden takaiset töppäilynsä. Kuva: Outi Parikka / Yle

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto valvoo maastapoistamista, mutta ei voi estää poistamista tai puuttua siihen. Se ainoastaan havainnoi, tapahtuuko häätö palautettavan henkilön ihmisoikeuksia kunnioittavalla tavalla. Virasto on mukana lennoilla noin kerran kuukaudessa.

Viraston ylitarkastaja Joonas Rundgren pitää Hassanen tapausta valitettavan yleisenä. Hänen mukaansa ulkomaalaislain maahantulosäädösten kiertoa koskevaa vanhaa pykälää on alettu enenevässä määrin soveltamaan. Tällä perusteella voi evätä oleskelun pienestäkin rikkeestä, joka ei ole välttämättä edes rikos.

– Meidän näkemys on, että perhe-elämälle ja lapsen edulle annetaan valitettavan vähän painoarvoa.

Hassanen pahin virhe oli, että hän valehteli Suomeen tullessaan olevansa Libyasta, koska siellä oli tuohon aikaan levotonta. Tämä rike on siitä lähtien painanut maahanmuuttoviraston harkinnassa enemmän kuin monet oleskelua puoltavat seikat.

Ulkomaalaispoliisin käytös mallikasta

Lentomatkalla Hassanea saattava ulkomaalaispoliisi oli rauhoitellut Maria vakuuttamalla, että hänkin voi toimia todistajana, mikäli Hassanen pelko osoittautuu oikeaksi.

Maria on sykähdyttänyt suuresti Tampereen ulkomaalaispoliisin myötätuntoinen asenne.

– He ovat olleet korrekteja ja kertoneet pitävänsä Hassanea hyvin järkevänä tyyppinä.

Pitkään jatkunut epävarmuus Hassanen tulevaisuudesta opetti pariskunnan ottamaan hetkestä kiinni. Kuva: Outi Parikka / Yle

Maria lämmitti poliisien monet pienet eleet kuten se, että he kehottivat Hassanea lataamaan hyvin kännykän akut ennen matkaa ja päästivät miehen vartioituna pois putkasta tupakoimaan.

Mari kertoo saaneensa vaikutelman, että ulkomaalaispoliisit ovat heidän puolellaan, mutta tekevät sen, mitä työ velvoittaa.

Mari menee perässä Algeriaan

Mari Drah aikoo matkustaa ensi kesälomalla Algeriaan.

– Menen joka tapauksessa, vaikka hän olisi vankilassa. Ja vaikka jälleen olisi pleksi välillämme kuten Tampereella.

Mari kertoo alkavansa säästää rahaa matkaa varten. Nyt Mänttä-Vilppulasta käsin hän alkaa luoda yhteyksiä Suomen ulkoministeriön edustustoon Algeriassa, josko se voisi jotenkin auttaa Hassanea.

Hassane lähetti palautuslennon välilaskujen aikana Marille tämän aamuisen kuvan. Kuva: Hassane Drah

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston ylitarkastaja muistuttaa, että Suomen viranomaisilla ei ole toimivaltaa toisessa maassa.

Rundgren tähdentää, että Suomen viranomaisten ja oikeusjärjestelmän tehtävä on varmistaa, ettei palautettu henkilö joudu todelliseen vaaraan tai epäinhimillisen kohtelun kohteeksi kotimaassaan.

– Jos näin kävisi, silloin Suomi on rikkonut palautuskieltoa.

Jos palautuksen jälkeen tapahtuu se, mihin henkilö on hakenut Suomesta suojelua, on ainoa tie valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Hassane Drah kertoi Ylen haastattelussa kotoutuneensa hyvin. Hän ei olisi halunnut jättää Suomea. Viikko sitten kuvatulla videolla hän kertoo, miksi hän valehteli viranomaisille ja mitä hän ajattelee tilanteestaan.

Suosittelemme sinulle