Hyppää sisältöön

Kajaanin kulttuuripalkinnolla palkittu Mayumi Niiranen-Hisatomi kulkee kuvataiteilijana vastavirtaan

Kajaanin kaupungin kulttuuripalkinto on myönnetty tänä vuonna kuvataiteilija Mayumi Niiranen-Hisatomille. Vaikka vientiäkin hänelle olisi, taiteilijan haave on saada jalansija nimenomaan Kajaanista.

Nainen seisoo ryijyn takana talvisella rannalla.
Mayumi Niiranen-Hisatomi valmistui Osakan taideyliopistosta vuonna 2006. Hän muutti Kajaaniin vuonna 2010. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle
Sanna Kähkönen,
Jarmo Nuotio

Kuvataiteilija Mayumi Niiranen-Hisatomi on otettu ja kiitollinen valinnastaan Kajaanin kaupungin kulttuuripalkinnon saajaksi.

Monipuolisen kuvataiteilijan töitä löytyy niin Kajaanin uudesta sairaalasta kuin taidemuseoista ja kokoelmista monesta paikasta Suomea. Vaikka vientiäkin olisi, taiteilijan haave on saada jalansija nimenomaan Kajaanista.

– Kaikki haluavat mennä Helsinkiin pitämään näyttelyä. Haluan itse esittää täällä teoksiani. Minulle on tärkeää olla täällä.

Taiteilija on ehtinyt järjestää näyttelyitä Japanin lisäksi useassa paikassa Suomea, ja hän tekee mielellään kuvataiteen lisäksi muun muassa tila- ja tekstiilitaidetta ja yhteistyötä muiden taiteilijoiden kanssa.

Kajaaniin hän on kuitenkin kotiutunut niin hyvin, että haluaa taiteensa esille tänne, eikä Helsinkiin, kuten yleinen suuntaus on.

Niiranen-Hisatomi valmistui Osakan taideyliopistosta vuonna 2006. Hän muutti Kajaaniin vuonna 2010 ja kaupungissa hänen ensimmäinen näyttelynsä oli seuraavana vuonna kirjastossa.

Hän on kainuulaisista kuvataiteilijoista tällä hetkellä yksi korkeatasoisimmista, ja hänen tuotantoaan kuvaa monipuolisuus.

Taiteilija käyttää töissään usein vanhoja perinteisiä tekniikoita. Maalaustaiteen lisäksi hän on tehnyt tilataidetta, tekstiilitaidetta sekä yhdistänyt maalaustaidetta valokuviin ja esineisiin.

Kainuun uuteen sairaalaan taiteilijalta on hankittu maalattuja puunrunkoja, kattotasanteelle tehty ympäristötaideteos ja pihamaalle toteutettu kalliomaalaus.

Palkinto jaettiin itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlassa Kaukametsässä. Sen suuruus on 1500 euroa.

Aiheesta voi keskustella 8. joulukuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle