Hyppää sisältöön

Eduskunta käy lähetekeskustelun Nato-esityksestä ensi viikolla, vaikka viimeisiä ratifiointeja vielä odotetaan

Puhemies Vanhasen mukaan eduskunnan tehtävänä on hyväksyä sopimus sellaisenaan eikä Suomi ole esittämässä siihen muutoksia.

Puhemies Matti Vanhanen arvioi, että valiokunnilla menee työssään joitakin viikkoja. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Annika Martikainen

Eduskunta käy lähetekeskustelun Nato-esityksestä ensi viikon tiistaina. Asiasta kertoo puhemies Matti Vanhanen (kesk.) tiedotustilaisuudessa eduskunnassa. Hallituksen esityksen esittelee ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Nato-esityksen mietintövaliokuntana eli pääasiallisena käsittelijänä on ulkoasiainvaliokunta. Lisäksi lausuntoja antavat perustuslakivaliokunta, puolustusvaliokunta, valtiovarainvaliokunta ja tiedusteluvalvontavaliokunta.

Vanhanen arvioi, että valiokunnilla menee työssään joitakin viikkoja.

– On tärkeää, että hallitus antoi esityksen Natoon liittymisen vaatimaksi lainsäädännöksi, jolla Pohjois-Atlantin liiton sopimus Suomen osalta nyt hyväksytään etukäteen, jotta eduskunta saa tarvittavan ajan sen käsittelyyn, Vanhanen sanoo.

Näin Suomi ehtii myös koordinoida aikataulua yhdessä Ruotsin kanssa sitten kun liittymisvaihe lähestyy.

Perustuslakivaliokunta päättää 16.12. mennessä, riittääkö sopimuksen hyväksymiseen yksinkertainen enemmistö eli yli puolet vai tarvitaanko kahden kolmasosan tuki esitykselle. Ulkoministeri Haavisto on etukäteen arvioinut, että eduskunnan päätös liittymisestä voidaan tehdä yksinkertaisella enemmistöllä, koska kyse ei ole merkittävän toimivallan siirtämisestä kansainväliselle järjestölle.

Vanhasen mukaan eduskunnan tehtävä on tässä vaiheessa hyvin yksinkertainen, sillä eduskunnan varsinainen poliittinen tahtotila määriteltiin jo viime kevään äänestyksessä.

– Eduskunnan tehtävänä on hyväksyä sopimus sellaisenaan. Suomi ei ole esittämässä sopimukseen varauksia tai vaatimuksia, Vanhanen sanoo.

Puhemies Vanhasen tiedotustilaisuus Nato-esityksen etenemisestä eduskunnassa.

Turkin ja Unkarin ratifioinnit vielä puuttuvat

Hallitus jätti Nato-esityksen eduskunnalle maanantaina. Eduskunta alkaa käsitellä esitystä sillä välin, kun Suomi odottaa Unkarin ja Turkin hyväksyntää jäsenyydelle.

Puhemies Vanhanen arvioi maanantaina, että esitystä voidaan käsitellä eduskunnassa niin pitkälle, että viimeisen ratifioinnin jälkeen eduskunta saisi päätöksen aikaan nopeasti, vain muutamassa päivässä.

Nykyisen eduskunnan vaalikausi päättyy ensi keväänä, sillä eduskuntavaalit pidetään huhtikuun alussa 2023. Ulkoministeri Haavisto sanoi maanantaina, että seuraava eduskunta voi tarvittaessa jatkaa siitä, mihin edellinen on jäänyt esityksen käsittelyssä.

Lopullisen päätöksen tekee presidentti Sauli Niinistö.

Unkari on kertonut hyväksyvänsä Suomen jäsenhakemuksen helmikuun alussa, Turkin aikataulusta ei ole varmuutta.

Suosittelemme sinulle